...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle

Tattoo: takmičenje, učenje i predrasude

25.05.2015.

"2nd International Tattoo Convention Belgrade" završena je juče, a hotel "Prestige" u protekla tri dana nije prestajao da zzzzzzzuji od mašinica za tetoviranje.

.

Tattoo umetnici iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Italije i Španije su na svojim štandovima radili punom parom pokazujući klijentima i posetiocima svoje stilove tetoviranja. Oko 140 učesnika iz četrdesetak studija takmičilo se u raznim kategorijama u zavisnosti od boje, veličine ili stila tetovaže.

k1 jpg

Filip (21) iz beogradskog studija "Foa" je najmlađi takmičar na Konvenciji i osvojio je treće mesto za najbolju tetovažu u boji.

"Najviše volim da crtam comic book stil u boji jer ima dosta debelih linija i dosta slobode. Volim da se igram sa celokupnim koloritom, ali i sve ostale stilove", objašnjava Filip kojem je kategorija u kojoj je osvojio nagradu - apsolutno legla!

k3 jpg

Nekima ovakve konvencije služe za usavršavanje kao i Luki Feriću iz Karlovca (Hrvatska) koji profesionalno tetovira tri i po godine u "Oktania tattoo klubu", a amaterski se bavi tetoviranjem već 16 godina.

"Puno mi pomažu Konvencije na kojima mogu da vidim druge kolege kako rade, koji su veoma dobri majstori. Od svakog se vidi po nešto, nešto se nauči, tako da se može napredovati i za sad sam zadovoljan", kaže Luka, koji tetovira najnovijom, veoma tihom rotacionom mašinicom.

k4 jpg

Na Konvenciji je tetovirao svoju koleginicu Anu Capan. Budući da ima nekoliko tetovaža, kaže da je psihički mnogo lakše istrpeti tetoviranje "tihom" mašinicom, ali da je bol zbog drugačije igle mnogo jači. I ona je tattoo umetnik i kaže da se još bori za svoje mesto jer često nailazi na predrasude zato što je žensko.

"Predsrasude postoje, nemaju poverenja u žene i kada pripremam skice, svi me pitaju 'Kaj ćeš me ti tetovirat?' Mala smo sredina, još se ljudi nisu navikli na žene tattoo majstore, malo je teško probijati se ali ne odustajem", uprkos bolu, priča nasmejana Ana.

k2 jpg

Sreli smo i najistetoviranijeg lika na Konvenciji - Duleta. Kaže da ima šest tetovaža, a u stvari će znati tačno koliko kad mu se sve budu stopile u - jednu. Iako nije baš svuuugde istetoviran, kaže da ga je više bolelo tetoviranje stomaka nego, recimo, podočnjaka. A šta će kada mu ponestane mesta za tetoviranje – crtaće nove stvari preko starih.

Vladimir Petković iz organizacije "Tatto kokonvencija u Beogradu" kaže da je zadovoljan ovogodišnjim događajem i da mu je posebno drago što su ispunjena očekivanja i artista. Takođe, neki učesnici na ovoj Konvenciji uspeli su sebi da obezbede mesto na narednoj, najvećoj evropskoj konvenciji u Danskoj.

"Beogradska tattoo konvencija je postala kvalifikaciona za odlazak na najveću evropsku tattoo konvenciju koja se održava u Danskoj, a specifična je po tome što se za nju aplicira nekoliko godina unapred", objašnjava Vlada.

Na Konvenciji se nisu predstavljali samo tattoo artisti već i firme koje prodaju tattoo opremu. 

Zoran Cvetanović iz Kragujevca se bavi gravurom drveta, a na predlog drugara je od početka ove godine počeo da pravi unikatne pedale za mašinice.

"Tattoo majstori su dali odlične kritike. Kažu da u ovom delu Evrope sigurno nema ovakvih pedala, a nisu sigurni ni da su ih videli negde u svetu", zadovoljan je Zoran, koji je uspeo i da proda nekoliko. Kaže da mu nije žao što će neka od papučica završiti pod nečijom nogom jer to znači da je i lepa i funkcionalna. Takođe, majstoru koji je koristi doneće pare.

k5 jpg

Sledeći događaj ovakvog tipa koji nas očekuje u Srbiji, biće upravo u Novom Sadu od 6. do 8. novembra. Tako da, tattoo artisti, ukoliko želite da učestvujete na "Prvoj internacionalnoj konvenciji u Novom Sadu" rezervišite štand na vreme, a ko želi da se tetovira - zakažite termin.

Foto: Vladimir Petković

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo