...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Slobodna zona tera na razmišljanje

09.11.2016.

Međunarodni filmski festival "Slobodna zona" biće od 10. do 15. novembra priređen u deset bioskopa u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a prikazaće publici 50 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta. Biljana Tutorov, rediteljka dokumentarnog filma "Kargo, izgubljeno nađeno" o Darku Rundeku i ove je godine jedna od selektora festivala Slobodna zona. 

.

Ona je odabrala 16 filmova u regionalnom programu vodeći računa da progovaraju o pomirenju, dijalogu i suočavanju sa posledicama ratova na balkanu. Za O radio kaže da je ta vrsta angažmana od početka temelj slobodne zone koja je od početka festival koji se bavi ljudskim pravima.

"Mi nismo aktivistički festival nego festival koji želi da na jedan trajniji i filozofskiji način ostvari kontakt sa publikom i omogući joj da razume mehanizme koji se dešavaju u svetu. Zato nam je važan gost selektor. Svake godine pokušavamo da dovedemo autora čiji se čitav rad bavi promišljanjem stvarnosti, jer nam je to glavni i najkvažniji cilj", kaže Biljana.

Razlozi za postojanje društvenog angažmana u filmovima danas su i prisutniji nego u nekim ranijim vremenima jer se, kako Biljana kaže, svet menja brzo i publika mora da se obrazuje na mnogo više frontova.

"Živimo u doba vladavine medija i da bi čovek bio potpuno pismen mora da razume jezik filma, video i audiovizuelni jezik. U ogromnom smo zaostatku kada gledamo ove kategorije i mi se, kao festival, trudimo i kroz druge projekte tokom godine da popravimo stanje stvari tako što biramo i prezentujemo širom Srbije radove koji to publici mogu da omoguće", kaže sagovornica Oradija.

slobodna zona

Ono što festival Slobodna zona razlikuje od sličnih u regionu jeste uvođenje cross-media selekcije posvećene digitalnim projektima, web dokumentaristici, multimedijalnom novinarstvu i svemu onome što je budućnost javnog komuniciranja. Biljana kaže da je Slobodna zona prva ušla u te vode kod nas, a da ovakve selekcije u svetu već postaju mainstream.

"Idemo dosta po festivalima i zapravo smo prvi festival u regionu koji je u regionu otvorio cross-media program. Stvari su se poslednjih godina naglo promenile pa su svi veliki festivali poput Kana, Tribeke, Berlina, Itve uveli takozvanu digitalnu produkciju kojoj posvećuju sve više prostora", objašnjava Tutorov.

Neke od primera cross-media uradaka možete videti i na sajtu Slobodne zone, a Biljana kaže da je taj novi trend zahvalan jer je najčešće besplatan i da nema ograničenja u izrazu.

"Ono što nam se jako sviđa u cross-media proizvodima je to što postoji sloboda u kreaciji za autore, al ii sloboda i demokratičnost za publiku da svako to može da pogleda jer je besplatno i svima dostupno. Postoji tu drugačija konstalacija produkcije. To rade i veliki novinski portali poput Njujork tajmsa, Al Džazire i drugih. Francuska televizija Arte ima posebno odeljenje koje se samo time bavi i slobodno možemo reći da je cross-media budućnost komunikacije", kaže Tutorov.

Značajan udeo među novim tehnologijama u pravljenju filmova i umetničkih instalacija čini i virtuelna realnost. Slobodna zona je pripremila i posebne filmove rađene u ovoj tehnici koja potpuno menja način snimanja i konačnog proizvoda koji publika dobija.

"Na Slobodnoj zoni ove godine imamo 6 VR radova. Vice je pre godinu dana počeo da radi VR vest i dobili smo jednu od tih vesti koje je režirao čuveni režiser Spajki Džounzi, na protestima u Njujorku. To deluje zaista moćno. Kada staviš VR hed set, ti si tu, s tim što se u tehničkom smislu jezik filma, montaža, dosta menjaju. To već utiče na klasičan film i tek ćemo videti kuda će da nas odnese ovaj trend", kaže Biljana Tutorov.

tutorov2 jpg

Naša sagovornica završava trenutno dva dokumentarna filma. Prvi je "Kargo: izgubljeno/nađeno" o Darku Rundeku i njegovim kreativnim procesima. Biljana kaže da će se ovaj film, koji je rađen u veoma ozbiljnoj produkciji pred gledaocima naći na proleće. Drugi film govori o penzionisanoj nastavnici iz Bačke Palanke koja je opsednuta politikom i medijima.

"Taj film je vrlo političan. Glavnmi lik je jedna vrlo zabavna profesorica u penziji koja, od kako je Tito umro pravi svoj privatni medijski arhiv. Ona unucima nikada nije želela da priča bajke nego im priča priče iz stvarnog života. Veoma je zaokupljena demokratskim vrednostima i time kako biti odgovoran i budan. Taj film govori o najdubljem i najautentuičnijem impulse društvenog angažmana", dodaje Biljana.

Festival "Slobodna Zona" održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu Omladine, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu "Vilin grad" u Nišu.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Desni populizam je pretnja celom svetu

Filmom "Leto" Kirila Serebrenikova 7. novembra počinje 14. Filmski festival "Slobodna zona", u okviru koga će do 12. novembra u…

.

Izložba učeničkih radova "Slobodna zona Junior"

U subotu 16. decembra u Kulturnom centru Reks u Beogradu biće organizovano javno vođenje kroz izložbu učeničkih radova nastalih kao…

.

Nauka za sve ili dostupna svima?

Otvorena nauka je sintagma koja obuhvata veliki broj aktivnosti koje menjaju pristup naučnom istraživanju i rezultatima naučnog rada i doprinosi…

.

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine…

.

FundCon - Back to the future

OPENS i ove godine organizuje Nacionalni fandrejzing kongres OPENS FundCon, koji je nastao iz želje da odgovori na potrebe omladinskog sektora, ali…

.

Za vreme nema leka, prilagođavajmo se

Meteoropatija ili "bolest vremena" danas pogađa i zdrave osobe, mlade ljude, čak i - decu. Pasivne meteoropate na osnovu tegoba…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo