...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Društvo / Intervju

Slobodna zona tera na razmišljanje

09.11.2016.

Međunarodni filmski festival "Slobodna zona" biće od 10. do 15. novembra priređen u deset bioskopa u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a prikazaće publici 50 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta. Biljana Tutorov, rediteljka dokumentarnog filma "Kargo, izgubljeno nađeno" o Darku Rundeku i ove je godine jedna od selektora festivala Slobodna zona. 

.

Ona je odabrala 16 filmova u regionalnom programu vodeći računa da progovaraju o pomirenju, dijalogu i suočavanju sa posledicama ratova na balkanu. Za O radio kaže da je ta vrsta angažmana od početka temelj slobodne zone koja je od početka festival koji se bavi ljudskim pravima.

"Mi nismo aktivistički festival nego festival koji želi da na jedan trajniji i filozofskiji način ostvari kontakt sa publikom i omogući joj da razume mehanizme koji se dešavaju u svetu. Zato nam je važan gost selektor. Svake godine pokušavamo da dovedemo autora čiji se čitav rad bavi promišljanjem stvarnosti, jer nam je to glavni i najkvažniji cilj", kaže Biljana.

Razlozi za postojanje društvenog angažmana u filmovima danas su i prisutniji nego u nekim ranijim vremenima jer se, kako Biljana kaže, svet menja brzo i publika mora da se obrazuje na mnogo više frontova.

"Živimo u doba vladavine medija i da bi čovek bio potpuno pismen mora da razume jezik filma, video i audiovizuelni jezik. U ogromnom smo zaostatku kada gledamo ove kategorije i mi se, kao festival, trudimo i kroz druge projekte tokom godine da popravimo stanje stvari tako što biramo i prezentujemo širom Srbije radove koji to publici mogu da omoguće", kaže sagovornica Oradija.

slobodna zona

Ono što festival Slobodna zona razlikuje od sličnih u regionu jeste uvođenje cross-media selekcije posvećene digitalnim projektima, web dokumentaristici, multimedijalnom novinarstvu i svemu onome što je budućnost javnog komuniciranja. Biljana kaže da je Slobodna zona prva ušla u te vode kod nas, a da ovakve selekcije u svetu već postaju mainstream.

"Idemo dosta po festivalima i zapravo smo prvi festival u regionu koji je u regionu otvorio cross-media program. Stvari su se poslednjih godina naglo promenile pa su svi veliki festivali poput Kana, Tribeke, Berlina, Itve uveli takozvanu digitalnu produkciju kojoj posvećuju sve više prostora", objašnjava Tutorov.

Neke od primera cross-media uradaka možete videti i na sajtu Slobodne zone, a Biljana kaže da je taj novi trend zahvalan jer je najčešće besplatan i da nema ograničenja u izrazu.

"Ono što nam se jako sviđa u cross-media proizvodima je to što postoji sloboda u kreaciji za autore, al ii sloboda i demokratičnost za publiku da svako to može da pogleda jer je besplatno i svima dostupno. Postoji tu drugačija konstalacija produkcije. To rade i veliki novinski portali poput Njujork tajmsa, Al Džazire i drugih. Francuska televizija Arte ima posebno odeljenje koje se samo time bavi i slobodno možemo reći da je cross-media budućnost komunikacije", kaže Tutorov.

Značajan udeo među novim tehnologijama u pravljenju filmova i umetničkih instalacija čini i virtuelna realnost. Slobodna zona je pripremila i posebne filmove rađene u ovoj tehnici koja potpuno menja način snimanja i konačnog proizvoda koji publika dobija.

"Na Slobodnoj zoni ove godine imamo 6 VR radova. Vice je pre godinu dana počeo da radi VR vest i dobili smo jednu od tih vesti koje je režirao čuveni režiser Spajki Džounzi, na protestima u Njujorku. To deluje zaista moćno. Kada staviš VR hed set, ti si tu, s tim što se u tehničkom smislu jezik filma, montaža, dosta menjaju. To već utiče na klasičan film i tek ćemo videti kuda će da nas odnese ovaj trend", kaže Biljana Tutorov.

tutorov2 jpg

Naša sagovornica završava trenutno dva dokumentarna filma. Prvi je "Kargo: izgubljeno/nađeno" o Darku Rundeku i njegovim kreativnim procesima. Biljana kaže da će se ovaj film, koji je rađen u veoma ozbiljnoj produkciji pred gledaocima naći na proleće. Drugi film govori o penzionisanoj nastavnici iz Bačke Palanke koja je opsednuta politikom i medijima.

"Taj film je vrlo političan. Glavnmi lik je jedna vrlo zabavna profesorica u penziji koja, od kako je Tito umro pravi svoj privatni medijski arhiv. Ona unucima nikada nije želela da priča bajke nego im priča priče iz stvarnog života. Veoma je zaokupljena demokratskim vrednostima i time kako biti odgovoran i budan. Taj film govori o najdubljem i najautentuičnijem impulse društvenog angažmana", dodaje Biljana.

Festival "Slobodna Zona" održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu Omladine, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu "Vilin grad" u Nišu.

P. K.

Možda te još zanima:

.

U utorak počinje Slobodna Zona

Novosadsko izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" počinje u utorak, 31. oktobra i trajaće do nedelje, 5. novembra. Program će se…

.

Platforma sa dokumentarnim pričama mladih

U okviru projekta "Naše razlike su naša snaga" Slobodne zone Junior, pokrenuta je onlajn platforma na kojoj se nalaze kratke…

.

Besplatna obuka o strategijama komunikacije

Slobodna zona Junior poziva mlade od 20 do 26 godina iz svih krajeva Srbije da budu deo velikog omladinskog projekta Naše razlike =…

.

Poziv za kulturnu razmenu i upoznavanje mladih iz Srbije i sa Kosova

Slobodna zona Junior i Filmski festival Slobodna zona pozivaju mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije da budu deo treće generacije…

.

Budi moderator filmskih dijaloga

Slobodna zona Junior poziva mlade da se prijave za učešće u radionicama za facilitaciju dijaloga "Hrabri razgovori", koje se realizuje u okviru…

.

Srednjoškolci o Starom Sajmištu

Filmski festival Slobodna zona poziva srednjoškolce iz Srbije da budu deo multimedijalnog projekta Svetlost svitaca. Projekat Svetlost svitaca ima za cilj da mladima…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo