...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Društvo / Intervju

Radmila Leovac: Užasno stanje u medijima, ali ne odustajem

21.12.2016.

Saradnica O radija Radmila Leovac ovogodišnja je dobitnica nagrade za najbolju mladu novinarku u Novom Sadu, koju dodeljuje Novosadska novinarska škola. Žiri je u obrazloženju naveo da je Radmila dobila nagradu na osnovu teksta o zaradama novinara, koji je objavljen na sajtu Ferpresa, ali i zato što je nakon fakulteta ostala gladna znanja i konstantno želi da se usavršava.

.

"Ova nagrada mi definitivno govori da ne treba da odustanem od novinarstva, jer svaki put kada pomislim – dosta mi je svega, ne želim više uopšte da se bavim novinarstvom, da napišem ni jedan tekst, ni jedan prilog, ništa u vezi sa tim ne želim da uradim, onda neko od mojih kolega napravi strava prilog, pomogne na taj način nekoj porodici ili uzburka javnost. Evo, sada se meni desilo da dobijem nagradu i onda mislim – dobro, treba da nastavim i ne treba da odustanem", kaže Radmila za O radio.

Kao što tekst na osnovu kog je dobila nagradu govori, zarade novinara su veoma male i to utiče na kvalitet sadržaja u medijima, jer novinari moraju da traže poslove sa strane. Loše ekonomsko stanje, konstantan strah od otkaza, manjak mogućnosti za zaposlenje, i slično, navodi Radmilu da ponekad pomisli da treba da menja profesiju.

"Same analize govore da je stanje u medijima jako loše, što od zarada, što od cenzure, onda uticaja urednika na novinara, uticaja politike na urednike, sve je to povezano, senzacionalizma koji je u konstantnom u porastu i sve je to što te tera da se zapitaš čemu sve to vodi i gde je granica", dodaje Radmila.

rada na zadatku jpg

Radmila na zadatku

Pitali smo je na koji način mladi novinari mogu da se "probiju" i kako im rad bude primećen.

"Mogu da kažem kako sam ja počela - još tokom faksa sam volontirala, a kasnije sam tražila preporuke i od profesora i od urednika tamo gde sam radila. Naravno, sve vreme sam išla na seminare i dodatne edukacije. Ti na svemu tome naučiš dosta novog i naravno, trudiš se – stalno imaš inicijativu, daješ predloge. To je ono što će sigurno biti primećeno", kaže Radmila.

Radmila je tokom rada na O radiju bila jedna od prvih u državi koja je pisala o Milici Knežević, studentkinji sa invaliditetom iz Zrenjanina, kojoj je onemogućeno pravo na obrazovanje jer na fakultetu na kom studira ne postoji lift. Burne reakcije među studentima izazvao je njen radijski prilog o uticaju političkih partija na studentske organizacije. Pisala je o fašizmu među mladima, ali i dosta prisutnom sujeverju pred ispite.

"Studentima novinarstva bih poručila da, ukoliko zaista žele da se bave medijima, da se trude, da uče, da slušaju savete svih profesora i od svakog od njih da kupe ponešto, da uče od drugih kolega. Čak i nije bitno toliko da li su završili žurnalistiku, jer ima dosta sjajnih novinara koji to nisu završili, već da kupe zanat, da se trude, vežbaju, čitaju i prate vesti".

o radio zene jpg

Radmila i koleginice na O radiju

Iako trenutno radi kao frilenser na nekoliko portala, Radmila se uvek trudi da sveobuhvatno i objektivno piše o bilo kojoj temi, pronalazeći adekvatne i kompetentne sagovornike. Žiri Novosadske novinarske škole primetio je njenu glad za znanjem, pa su u obrazloženju posebno istakli to što je Radmila išla na mnogo seminara i edukacija u vezi sa novinarstvom i nakon što je završila studije žurnalistike.

"U svemu tome je bilo najkorisnije gde postaviti granicu kada je senzacionalizam u pitanju i kako pristupiti određenoj temi. Išla sam na dosta seminara gde je bilo reči o tome kako izveštavati o ubistvima, samoubistvima, o duševno obolelima, kako izveštavati o nasilju o porodici. To su škakljive teme o kojima ljudi, ne mogu da kažem vole da čitaju, ali o kojima se mnogo piše. Ali, na žalost, piše se na dosta pogrešan način i onda verovatno neko ko možda se desi da ne bude ni kriv, bude proglašen krivim i bude mu uništen život, karijera i sve ostalo", kaže Radmila.

Novosadska novinarska škola proslavila je 20 godina rada, a nagrada za najboljeg mladog novinara dodeljuje se od 2001. Među laureatima su istaknuti novinari i novinarke Novog Sada, Vojvodine i Srbije, kao što su Jelena Vukmanović, Maja Dragić, Jovana Zdjelarević, Igor Mihaljević, Duška Bajić, Žarko Bogosavljević, Asja Francisti, Dejan Stojčić, Branka Dragović, Dimitrije Vidanović i drugi.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Manjak integriteta najveća prepreka slobodnom i profesionalnom novinarstvu

Jelena Radivojević (28) novinarka je Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Ona je nedavno na proslavi 25 godina postojanja Novosadske…

.

Mladim novinarima treba dati više prostora

Filip Lukić (28) novinar je televizije N1. Novinarstvo je završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a master studije sociologije…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo