...
TRENUTNO19:20 - 19:30Tehnologija

Društvo / Intervju

Prljava frekvencija sa korenima u bluzu

18.10.2022.

Prljava frekvencija je domaći bend nastao 2020. godine. Čine ga Maksa, koji je ritam gitarista, bubnjar Aki, basista Aleksej, Vladimir kao glavna gitara, a u ulozi frontmena je naš sagovornik, Vanja Šuput.

.

Kako ste došli do naziva Prljava frekvencija?

Ime je nastalo tek pola godine nakon osnivanja. To je bila patnja... Imali smo grupu na fejsu koja se zvala "Pokušaj" i onda smo samo ređali imena koja bi mogla biti potencijalni naziv benda. I nismo se mogli složiti. Pomislio sam da bi mogli da se zovemo "Pokušaj", ali rekli su mi - nemoj da ti je palo na pamet. Aleksej je jedno veče poslao poruku sa predlogom da se zovemo "Prljava frekvencija", polemisali smo nekih deset minuta i realno, zvučno je.

Zbog čega baš "prljava" frekvencija?

To bi Maksa znao lepo da objasni. Konkretno, ne znam. Samo mislim da smo mi svi frekvencija i generalno sve jeste neka frekvencija, vibracija, energija. A mi smo budale i eto, ne može biti čisto.

U koji žanr bi se mogao svrstati vaš bend?

Volim da se raspričam o tome, da kažem "univerzalan rokenrol". Zato što nismo žanrovski uokvireni. Imamo jednu pesmu koja je od početka do kraja pankčina. Postoji i psihodelija sa nekim indi motivima. Bluz, bluz je koren, sve ostalo je plod. Šareni smo što se tiče naše muzike i mislim da ćemo biti još šareniji u buduće.

Kako su ljudi reagovali kada su vas prvi put čuli?

Sada će biti tačno godinu dana od prve svirke "Lazinom teletu". Prišao mi je momak, valjda iz Zrenjanina, rekao je "nisam došao zbog vas, ali zbog vas sam ostao". Kada ti to neko kaže posle prve svirke, znaš da si u dobrom pravcu krenuo.

pf nastup png

Svirali ste i na ovogodišnjem "Blokstoku", kakvi su utisci?

Pozitivni. Video sam puno uperenih kamera. Čak je neko na Jutjubu objavio pesmu "Ti si". Zvuk je očajan, ali namera je bitna.

Za sada se na Jutjubu mogu čuti numere "Ti si" i "Možda". Da li će uskoro biti još pesama?

Da, evo sada 27. oktobra radimo drugo "Veštičarenje", prvo je bilo naša prva svirka. To će ujedno biti i promocija našeg albuma.

Na prvom albumu "Prljave frekvencije" će se naći deset pesama, od kojih je osam novih. Neki od novih naziva jesu "Himna", "Bowie" i "Veruj mi". Za one koje zanimaju novi domaći autorski bendovi, svirka zakazana za 27. oktobar u "Lazinom teletu" je događaj koji se ne propušta.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Snima se biografski film o Bobu Dilanu

Ovog leta kreće se sa snimanjem biografskog filma o Bobu Dilanu pod nazivom "Complete Unknown".

.

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje…

.

Evrovizija 2023: Svi sastojci za dobar šou su tu

Iako je na prošlogodišnjem Eurosongu pobedila Ukrajina, najveće evropsko muzičko takmičenje se zbog rata ove godine održava u Ujedinjenom Kraljevstvu,…

.

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje…

.

Apple Classical Music startuje krajem marta

Kompanija Apple saopštila je da krajem meseca pokreće novu aplikaciju sa najvećim katalogom klasične muzike na svetu, eksluzivnim komadima i…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo