...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Intervju

Onlajn nastup ne mora da bude preslikan koncert

12.01.2021.

Euforični pančevački duo, koji tvrdi da nema ljubavi u klubu, a da đuskanje ne pomaže, stiže u Novi Sad, ali ćemo ih čuti i videti samo u virtuelnom svetu. U pitanju je onlajn Doček 7529, u okviru kog će, pored brojnih izvođača nastupiti i Buč Kesidi, a publika će to moći da isprati na platformi visitns.rs.

.

foto: V. Vuković

Protekla godina, iako je ostavila velike posledice pogotovo za muzičku scenu, za Luku i Zorana bila je itekako produktivna.

Zoran: Prvo je "Euforija" nominovana za najbolji evropski album godine, pa smo svirali na velikom evropskom showcase festivalu, započeli jednu lepu turneju, koja je nažalost prekinuta, zatim snimili odličan spot i prodali smo skoro sve ploče. Veoma produktivna godina, jer da smo imali koncerte, sigurno ne bismo uradili sve ovo.

Luka: Samo bismo imali pare i bio bi smor.

Onlajn koncerti postali su uobičajeni tokom 2020. godine, a čini se da će bar još neko vreme biti tako. Luka i Zoran misle da koncerte ne treba zameniti onlajn programima, već da je to zapravo prilika za stvaranje nečeg novog.

Luka: Jedno su koncerti koji su živa stvar, drugo su snimljene forme i stvari koje idu na internet. Ako se već nešto snima, ne vidim zašto bi to moralo da izgleda kao koncert, kad je tu nemoguće imati stvari koje čine koncert. Možeš da snimiš šta hoćeš, da snimiš film, spot, session, ali na krovu zgrade na primer, nema razloga da se ograničavaš da to kao bude koncert, a ne dobijaš ono što bi trebalo. Tako da strava mi je da se nešto radi i internet je strava platforma, ali može to mnogo kreativnije, nego da pokušavaš da ispoštuješ izgled koncerta.

Zoran: Zapravo Seka Aleksić je uradila strava koncert u svojoj kući, izgledalo je vrhunski. I video sam Bleacherse na krovu Electric Lady studija, to je baš bilo super. I Tiny Desk Session.

Luka: Tu ima baš dobrih koncerata.

Zoran: Ima i Bili Ajliš koja je napravila tapete u sobi i to izgleda dobro i Dua Lipa koja je preterala sa produkcijom, ali izgleda baš strava.

Levoruki pančevački dvojac biće deo onlajn Dočeka 7529, koji se četvri put organizuje u okviru projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", a prvi put onlajn.

Zoran: Onlajn Doček je strava ideja, puno žanrova je obuhvaćeno. Tu je Električni orgazam, pa Surreal koji je veoma aktivan u hip hopu, neki novi zvuk koji mi donosimo, tu je i Vasil, zaista nešto što bismo voleli da slušamo i uživo. Mislim da nam je potrebno više takvih projekata, jer imam utisak da se svuda u svetu ovakve stvari rade, samo je kod nas to malo slabije, ali evo Novi Sad je prvi koji je krenuo u tom nekom jačem produkcijskom smeru.

Buduću Evropsku prestonicu kulture Luka i Zoran ističu kao jedno od omiljenih mesta za svirke.

Luka: Koncerti u Novom Sadu su nam uvek bili strava. Uvek je bilo puno ljudi, koji su nas prijatno dočekali. Možda ima i veze sa tim što je Novi Sad kao centar, ali nije Beograd i nije žarište svega, nekako je sve malo mirnije.

Zoran: I alternativnije, zato je i zabavnije.

Luka: I ravnije.

Zoran: Što nama više prija, zato što smo i mi iz Vojvodine.

buc kesidi foto v vukovic 2 jpg

foto: V. Vuković

Na kraju, ističu da ih je najviše iznenadila brza reakcija kritike, ali i sjajna reakcija publike koja je vrlo brzo na koncertima prihvatila sve pesme sa albuma "Euforija". Kako su već zaključili da im je 2020. bila godina za kreativno stvaranje, šta donosi 2021?

Zoran: Imamo u planu jedan veliki projekat, koji će uskoro biti i objavljen, što će nam verovatno oduzeti jedno pola godine, pa nakon toga, ukoliko nam budu dozvolili imaćemo koncerte, ukoliko ne sigurno očekujte novu muziku.

Luka: Očekujte novu muziku svakako, ali koncerti bi bili baš strava.

Razgovor sa Lukom i Zoranom poslušajte u plejeru:

Možda te još zanima:

.

Provesti život štiklirajući urađeno

Bucket list, ako već ne znate, spisak je stvari koje treba da uradite pre nego što umrete. Poenta tog spiska…

.

Potreba za stvarima o kojima niko ne priča

Euforija nas je sve sačekala pred kraj godine i to u foto finišu. Penčevački levoruku dvojac Buč Kesidi krunisao je uspeh svog…

.

Više nema dileme šta obući

YourCloset je aplikacija za Android uređaje koja daje odgovor na jedno od najtežih pitanja čovečanstva - šta obući?

.

Arsenal fest 2019: Završno veče uz velika imena

Arsenal Fest 09 završen je rano ujutro u nedelju nakon savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo…

.

Buč Kesidi: Album stiže na jesen

Pančevački duo Buč Kesidi ima novi singl "Đuskanje ne pomaže". U pitanju je drugi singl sa albuma koji bi trebalo…

.

Potreba za stvarima o kojima niko ne priča

Euforija nas je sve sačekala pred kraj godine i to u foto finišu. Penčevački levoruku dvojac Buč Kesidi krunisao je uspeh svog…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo