...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Počeo Arsenal fest 2023: Carpe Diem!

29.06.2023.

Pioniri beogradske pank scene okupljenji u bend Crna lista imali su tu čast da svojim nastupom na Garden stejdžu otvore još jedan, 13. po redu, Arsenal fest. Hladno vreme nije sprečilo publiku da ispuni Knjažev arsenal u Kragujevcu, a ono što ih je zagrejalo su definitivno bile odlične svirke, kojih je sinoć bilo na pretek.

.

Za početak, osamdesete. Nastup Crne liste bio je pravi vremepolov u period od pre 40 godina i vreme kada je distorzija definitivno bila u trendu. Bila je to prilika da se prisetimo bendova koji su se široj publici predstavili na legendarnoj kompilaciji "Artistička radna akcija" i pesama poput "Ja imam ideju" i "Ipak se bojim rata". Slušali smo pravu punk svirku, sirovog i nesavršenog zvuka, što je bila odlična priprema za nastavak večeri.

arsenalfestcrnalista jpg

Crna lista

Program na Glavnoj bini otvorio je legendarni Parni valjak, kojima je ovo bio prvi nastup u Srbiji nakon smrti frontmena Akija Rahimovskog. "Znam da žalite za Akijem, ali život ide dalje", rekao je na početku koncerta Hus i predstavio publici novog pevača Valjka, Igora Drvenkara. Već u prvim taktovima pesme "Ljubav" bilo je jasno da Igor ima svoj stil i da ne kopira nikoga. Istina, trebalo mu je vremena da opusti, ali je do kraja koncerta sve leglo na svoje mesto.

arsenalfesparnivaljak jpg

Parni valjak i Igor Drvenkar

Za to vreme, na Garden stejdžu mlađa publika je uživala u rep zvuku. Gazda Paja se svojim energičnim matricama i hitovima iz proteklih desetak godina uvukao pod kožu posetiocima Arsenal festa. Kako je sam rekao, ovo nije bio koncert nego bleja. Nakon njega, na sceni se pojavila kraljica domaćeg repa Sajsi MC i još jednom pokazala ko je "fensi" a ko "nula".

arsenalfestsajsimc jpg

Sajsi MC

Nakon Parnog valjka, glavna bina je bila rezervisana za slovenački bend Joker Out. Nastup koji su imali na ovogodišenjem Eurosongu sa pesmom "Carpe Diem" doneo im je veliki broj novih fanova u Srbiji, čega Bojan Cvjetićanin i momci još uvek nisu u potpunosti svesni.

arsenalfestjokerout1 jpg

Joker Out

"Mi smo bend iz Slovenije, nemate pojma koliko nam ovo znači", rekao je on publici koja je u u glas pevala sve njihove pesme, bez obzira na to da li su na srpsko-hrvatskom, slovenačkom ili engleskom. Energija koju imaju na sceni, međusobna komunikacija, pokreti - sve je dovedeno do savršenstva i treba da posluži kao primer domaćim bendovima.

Nešto starija publika se za to vreme zabvljala na Garden stejdžu, gde je svirao legendarni KKN. Ovoga puta, Oliveru i ekipu u fokusu su bile pesme sa novog albuma "Beton", koji je izašao prošle zime. Sudeći po reakcijama publike, kao najveći hit se definitivno izdvojila pesma "Tu i tamo, tamo, tamo". Bio je to svojverstan uvod u "tvrđi" deo večeri na Gardenu, gde su do kraja programa nastupili i bendovi Keni nije mrtav i Porto Morto.

arsenalfestkkn jpg

KKN

Udarni termin na glavnoj bini, u 23.45 bio je rezevisan za pančevački Buč Kesidi. Zoran i Luka su se na sceni pojavili u karkterističnim šljokičastim odelima i zasvirali svoj hit "Curimo po asfaltu". Kroz publiku se u istom trenutku prolomio vrisak koji, čini se, nije prestajao do kraja njihovog nastupa. Pesme "Subota" i "Đuskanje ne pomaže" toliko su razdrmale Arsenal da se cela metalna konstrukcija ograde tresla. Program na najvećoj festivalskoj bini zatvorio je Đorđe, poznatiji kao Klinac.

arsenalfestbuskesidi jpg

Buč Kesidi

Bio je ovo odličan uvod u ono što nas u naredna tri dana čeka u Kragujevcu. Večeras ćemo na Glavnoj bini slušati domaće i strane rok legende - Clutch, The Cult i Let 3. Na Garden stejdžu nas čekaju zvezde ruske alternativne scene Shortparis, ali i Nikola Vranjković, Elemental, Stereo Banana...

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo