...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Novi, tiši, Proto tip

08.03.2023.

Beogradski bend Proto tip nedavno je publici predstavio svoj novi album "S ivice sanjanja". Iako postoje još od 2018. godine, ovo je njihovo prvo studijsko izdanje. Na njemu se, pored tri singla koja je publika već čula, nalaze i četriri nove pesme.

.

Foto: Instagram / proto tip

U odnosu na glasan zvuk sa puno distorzije na koji smo navikli od Proto tipa novi materijal je dosta mirniji, što u kombinaciji sa tekstovima Nikole Čučkovića daje jedan zanimljiv paket koji svakako predstavlja jedano interesantnijih muzičkih izdanja u poslednjih godinu dana. Prema Nikolinim rečima, sam rad na albumu nije bio lak, jer je snimanje trajalo skoro tri godine.

Publika je album "S ivice sanjanja" čekala dosta dugo. Kakav je vaš osećaj sada kada je album posle skoro pet godina ugledao svetlost dana?

Nama to deluje još duže nego slušaocima i publici. Svašta se izdešavalo od trenutka kada smo prvi put počeli da snimamo album 2019. godine. Bila je i korona i svašta nešto privatno nam se dešavalo i snimanje se oteglo. Naš osećaj je kao da nam je palo pet tona sa leđa kad je to izašlo. Odmah smo dobili energiju i nadahnuće za sledeći album i već radimo nove pesme. Do nas stižu lepi komentari koji nam dosta znače.

Nekako je za sve bendove koje je iznedrila kompilacija "Hali Gali" veliki izazov bio snimanje tog prvog albuma...

Još pre "Hali Galija" mi smo svi orbitirali po gradu i sve je postojalo i pre toga. Kompilacija i festival su nas smo sjedinili i očvrstili. Samo su Vizelj i Šajzerbiterlemon uradili taj album pre kompilicije, dok smo mi i Koi Koi malo sačekali. Mislim da je u životu jednog benda taj prvi album prekretnica - ili ćeš to uraditi i nastaviti dalje ili će se nešto isprečiti.

Krajem marta nas očekuje još jedan "Hali Gali" festival u Beogradu. Koliko vam znači to što ta priča i dalje živi?

To je od suštinskog značaja za scenu i dalji razvoj i život benda. Mi smo se družili i pre kompilacije i svi smo svirali zajedno. Eto, svi smo otvarali po jedan koncert Repetitora. U Beogradu i ostatku Srbije nema infrastrukture i institucija, kao što je nekada bio SKC, koje bi stale uz naš rad. Mi smo napravili našu instituciju - a to je Hali Gali.

Novi materijal se prilično razlikuje od vaših prvih siglova poput "Nisam neko", sada je ipak sve malo "tiše" i intimnije. Šta je uticalo na to?

Lično smo sazreli. Dosta smo se promenili u odnosu na period kada smo radili prvi EP. Tada su naša sviračke i aranžerske sposobnosti bile manje izbrušene i manje smo promišljali o svemu. Pesme su bile bučne, to je bio noise rock, a sada smo se okrenuli tekstovima, koje ja pišem. Kada radimo aranžmane vodilja nam je da ti tekstovi isplivaju i da se na koncertu razume šta ja pričam u tim tekstovima. Sada prvi put pevamo i sve dosta melodičnije pa i sam glas je postao instrument.

Čini mi se da ste se u novim pesmama dosta posvetili intimi i životnim temama. Koliko je teško tako nešto deliti sa publikom?

I meni kada nekoga čitam ili slušam to deluje kao jako hrabro i teško. Kada se radi o mom izrazu jednostavno ne bih mogao drugačije. Ne znam šta bih drugo pisao i čemu bih se okrenuo nego sopstvenom životu i osećanjima koje sam nosio u protekle tri godine, a bilo ih je zaista puno. Meni je to glavna inspiracija i uporište kome se vraćam kad pišem tekstove.

Bend je tokom svog postjanja doživeo dosta promena u sastvu, kako to utiče na sam proces stvaranja?

Sve stvari koje su se dogodile u te tri godine su uzrokovala ta pretumbavanja u bendu. Puno ljudi je na kraju učestvovalo u albumu. Život diktira svoje stvari i neki ljude ne mogu da uklope bend sa tim. Kada se proimeni cela ritam sekcija, to ne može da se ne oseti. Od kako je Damjan Nedeljkov u bendu stvaralačka teza se premestila na njega i mene i sada zajedno radimo pesme.

Muzičari kod nas moraju da se bave i nekim drugim poslom kako bi preživeli. Da li to sputava scenu da pokaže svoj maksimum?

Ne bih ni voleo da mi bend bude jedini i osnovni izvor prihoda. To ti uvek nameće neke kompromise. Ovako radim sa strane nešto što mi nije tako važno kao bend, od čega živim, a bend onda može biti beskompromisan.

Priču o bendu Proto tip poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Northern Revival proslavlja jubilej koncertom u Fabrici

Novosadski stoner rok bend Northern Revival će koncertom u SKC Fabrici 3. juna proslaviti deset godina rada. Iako je sastav…

.

Snima se biografski film o Bobu Dilanu

Ovog leta kreće se sa snimanjem biografskog filma o Bobu Dilanu pod nazivom "Complete Unknown".

.

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje…

.

Nezamisliva energija na bini

Kultni novosadski pank bend Pekinška patka u podmlađenom sastavu započeo je u koncertom u zemunskom klubu Fest turneju po Srbiji. Pored…

.

Đutko: Rokamo do kraja, nema hoćemo-nećemo!

Đutko i njegov prateći bend Plodovi zemlje su se regionalnoj publici predstavili 2020. godine albumom "Slušaj mala!" koji predstavlja svojevrsni…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo