...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Nauka zahteva nepresušan budžet

01.06.2016.

"Dok ne dobiješ nagradu kao da sediš sam u sobi ili u laboratoriji i radiš to što radiš. Ali kada te zajednica nagradi, pored svih ostalih koji konkurišu, to jeste vetar u leđa, znak da to što radiš neko vidi i poštuje", kaže Marija Lesjak (32), docentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta, koja je nedavno dobila nagradu za najbolju mladu naučnicu.

.

Marija je, osim na PMF-u, studirala u Nemačkoj i Britaniji, ima dva doktorata iz oblasti biohemije, i kaže da joj je ova nagrada posebno značajna jer su joj je dodelile kolege s fakulteta gde radi.

"Nagradama odmeriš snage sa drugima. Ne znaš koliko vrediš bez toga. Naravno da to ne radiš da bi podebio, ali uvek prija kada ti neko kaže da si te godine bio najbolji, onda znaš da radiš pravu stvar", kaže Marija.

Jaka je bila konkurencija i kada si konkurisala za stipendiju u Londoni i u Nemačkoj. Možeš li malo da porediš studije tamo u odnosu na ovde?

Vrti se oko iste stvari. Dobiješ odlično obrazovanje i ovde, i u Nemačkoj, i u Londonu, ali ogromna razlika je u tome koliko je para uloženo. Teorijska nastava je svuda ista, profesor predaje i to je to. Ali, praksa se dosta razlikuje. Kada sam bila u Londonu, nije bilo eksperimenta koj ise nije mogao obaviti. Bilo je dovoljno predložiti profesoru ideju, i ukoliko je ona zaista dobra, novac za ekspriment bi bio obezbeđen. U tom smislu je bolja nauka i bolje obrazovanje.

A kakvo je stanje u Srbiji?

U Srbiji je stanje loše jer istraživačka nauka zahteva nepresušan budžet. Borimo se tako što se prijavljujemo za evropske projekte, koji nam daju novac koji je za nas nezamislivi, posebno u odnosu na to koliko nam država daje. Bez toga bili bismo u bezizlaznoj situaciji i mislim da se niko ne bi ozbiljno bavio naukom.

Nedavno je objavljen tekst o tebi "Ima dva doktorata i umesto Londona j izabrala Srbiju“". Treba li to da čudi?

Izabrala sam mesto gde mi je porodica, od onog gde se dobija Nobelova nagrada. To ne treba da čudi. Čovek ide tamo gde misli da mu je poslovno i privatno bolje, i gde ga vuku intuicija i srce. Sebi sam namestila da se ovde bavim naukom tako što ovde dovlačim pare iz međunarodne zajednice. To mi je omogućeno jer sam stekla odlično zanje i konkurentna sam za takve projekte. Našla sam sebi mesto pod suncem gde ću da budem srećna i radim ono što želim.

marijalondon jpg

S obzirom da si studirala i ovde i u inostranstvu, a sada radiš sa studentima, šta bi menjala u našem obrazovnom sistemu, osim ulaganja više novca?

Sve se vrti oko toga. Ne bih ništa puno menjala osim što nam treba više para i više prakse koja opet zavisi od para. Žao mi je što najbolji studenti ipak imaju ideju da odu. Sad mi jedna studentkinja traži preporuke za Drezden i Berlin, ali takvih je desetine. Oni dobijaju stipendije i odlaze jer ovde nemaju gde da se zaposle. Ipak, kada odu oni su ravni ili čak i bolji od studenata iz Italije, Francuske, Nemačke...

Znači da su studenti sa PMF-a zainteresovani i motivisani za nauku?

Jesu. Uvek u generaciji imate oko 10 odsto koji su fantastični i mogu da ostvare odlične rezultate što se tiče istraživačkog rada. Potvrda su stipendije koje dobijaju. Neko ih plaća da ih obrazuje u nadi da će tamo i ostati. Ipak, kada sam ja rešila da se vratim nakon doktorskih studija u Londonu bili su srećni. Žele i da prošire svoj uticaj. Tamo bih bila jedna od hiljadu, a ovde sam jedna od deset.

Koliko je teško biti naučnica na Balkanu, posebno kao ti s bebom?

Taj muški lobi je svuda jak. Nas koče trudnoća, porođoj i postporođajni oporavak. Dok si trudna i dojiš ne smeš da ulaziš u laboratoriju, što je oko godinu i po dana. To je dug period, dosta istraživanja, svi rade, a ti gubiš kolosek. Za to vreme treba da pišeš naučne radove, a možda ti se to baš i ne radi, ili imaš tegobe. Posle porođaja misliš kako ćeš da sediš satima za kompjuterom, a imaš bebu kojoj treba da se posvetiš. Muškarci su na čelnim pzicijama, imaju veće plate. S tim se bori i Evropa, i svetsko pitanje je kako sve to ženama olakšati. Ne znam... to je teško!

Deo intervjua sa Marijom možete čuti ovde:

 

Radmila Leovac (shrada88@gmail.com)

 

 

Možda te još zanima:

.

Dodeljene nagrade "Dr Zoran Đinđić"

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Dr Zoran Đinđić" za mladog naučnika i istraživača je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu…

.

Ulaganje u nauku ključ za bolju budućnost

Dr Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta, jedna je od 14 dobitnika…

.

Aleksandri Cvetanović nagrada za najbolju mladu naučnicu

Mlada naučnica Aleksandra Cvetanović dobitnica je nagrade Danubius Young Scientist, koju uručuju austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo