...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Muzika iz vremena kad se verovalo u bolje sutra

31.03.2017.

Na domaćoj muzičkoj sceni pre par godina pojavio se bend koji neguje stil kakav je bio popularan pre 50 i više godina. Članovi benda VIS Limunada na svojim nastupima podsetili su nas, edukovali i veoma dobro zabavili "starom" muzikom, ali i novim numerama sa njihovog autorskog izdanja koje se pojavilo pre godinu dana. Koncertno su veoma aktivni, a uskoro dolaze i u Novi Sad.

.

"Posle odličnih nastupa na festivalima Cinema City i Uličnim sviračima, dolazimo u CK 13 gde će publika moći da čuje uz stari repertoar i nove pesme sa našeg albuma. Radili smo i razrađivali nastup, show program, uz upotrebu još nekoliko novih instrumenata. Siguran sam da će i za one koji su nas već slušali biti zanimljivo", ispričao nam je gitarista Vlada Živković na početku razgovora za Oradio, na koji je stigao zajedno sa pevačem Mikijem Ninićem.

Pored stare muzike, doneli ste duh i kulturu nekog prošlog vremena. Kako ste rešili da se posvetite ovoj vrsti muzike?

Miki: Misim da je upravo momenat našeg interesovanja za kulturu koja je vezana za tu vrstu muzike doveo do istraživanja i formiranja benda. Tu smo našli ono što smatramo da jeste kvalitet koji je vremenom izgubljen i zaboravljen i hteli smo da ga vratimo kroz muziku, ali i kroz ukupan nastup koji imamo.

limunadaaa jpg

Kako u autorskom smislu prevazići okvire koje ste sami sebi postavili? Kako napredovati?

Vlada: Mi smo ovim počeli da se bavimo kroz istraživanje zaostavštine, kroz istraživanje numera prevashodno iz 50-tih i 60-tih godina. Sve vreme je bila želja da se mi oprobamo u autorskom segmentu, kako tekstova tako i muzike. Prvi period je definitivno bio nešto što smo morali da pređemo, uputimo se u stilske odrednice vremena koje ova muzika sa sobom nosi. Sledeći korak je bio da uradimo autorske prepeve poznatih stranih pesama koji su bili karakteristični za taj period, uzimali smo stare hitove i pravili tekstove na našem jeziku, da bi na kraju došle i kompletno naše, autorske numere. Na albumu koji smo objavili 2016. godine pod nazivom "Limunada" nalaze se autorske numere i autorski prepevi. Pokašali smo da napravimo kombinaciju te dve stvari.

Postoje li slični bendovi u regionu, Evropi, svetu? Da li možete da napravite neku saradnju sa njima?

Vlada: Postoje mnogi bendovi koji se možda i više od nas, uže, bave određenim muzičkim žanrom ili su vezani za neki trend. Ima dosta bendova koji sviraju rockabilly, neo swing i slično. Ne bih da zvučim pretenciozno, ali mi se čini da ovakvih bendova nema ili ih ima jako malo.

Miki: Nisam ni ja siguran da li neko u Srbiji, ali i šire, radi nešto slično, čak ni približno u muzičkom maniru. Ne verujem da ima bendova koji danas rade ovu vrstu prepeva, San Remo hitova i slično (smeh). U stvari, ne verujem da je publika šire izložena tom sadržaju da bi mogla više da se zainteresuje, samim tim ni bendovi koji neguju ovaj muzički stil. To je prepreka sa kojom se i mi suočavamo, jer na prvi pogled deluje "koga to danas interesuje". Kada publika čuje i doživi to što mi radimo onda shvate o čemu se radi. Bilo bi dobro da postoje još neki bendovi sa kojima bismo mogli da sarađujemo ali trenutno, na žalost, nema partnera za to.

Vlada: Možda će biti!

Miki: Zato češće imamo saradnju sa muzejima nego sa klubovima! (smeh)

limunadac jpg

Pretpostavljam da kod kuće ne slušate samo staru muziku. Šta vas od nove muzike privlači?

Miki: Pa razne stvari. Zapravo, najviše me privlače srećna uklapanja stare muzike sa modernim tehnološkim dostignućima. Drago mi je kad prepoznam da postoji neka vrsta kontinuiteta, ne mora čak da bude u pitanju neka stara melodija ali da postoji neko nadovezivanje, nadogradnja.

Ko od vas brine o garderobi?

Miki: Garderoba iziskuje i finansijske momente pa se mi generalno sami staramo o tome, ali i pokušavamo da na tom polju napravimo neku saradnju, da sredmo stajling.

Vlada: Miki je kod nas fashion police (smeh).

Miki: Da, uglavnom se ja bavim time, mada više volim da kažem da sam umetnički direktor.

Ko bira repertoar, kako dolazite do materijala?

Vlada: Uglavnom to radimo nas dvojica, mada i ostali članovi sugerišu šta bi mogli da sviramo ili obrađujemo. U dosadašnjem radu gledali smo da biramo numere koje nisu naše autorske, tako da imamo celinu i logičan sled pesama.

Miki: Značajno je da to nisu obavezno najveći hitovi tog vremena i najpoznatije numere. To su reprezentativne numere različitih muzičkih i stilskih grupa u okviru razvoja muzike i kulture tog perioda. Nisu sve hitovi, ali su numere koje su nama privukle pažnju.

Vlada: Da, nisu hitovi mada neke jesu, ali pesma mora da nas lupi na ovaj ili onaj način, da nam privuče pažnju da bi se tu našla.
 limunadab jpg

Vi praktično jeste hroničari jednog vremena. Kako po vašem mišljenju izgleda naša zemlja u odnosu na vreme iz koje je ta muzika?

Miki: Mislim da je to vreme obeleženo verom u budući progres i razvoj, verom u bolje sutra, što se bitno razlikuje od današnjeg vremena kada ta vera pomalo nedostaje. To i jeste deo našeg umetničkog programa, u tom smislu što pokušavamo da se vežemo za kulturu prošlog vremena, pozitivnog odnosa prema stvarnosti i vere u bolje sutra koji se onda iskazuje i u popularnoj kulturi, muzici i šire od toga. Pokušavamo da to bude komentar na savremeni trenutak, pre nego da izmišljamo neku revolucionarnu, autorsku muziku koja će preneti nekakvu poruku bunta. To rade drugi, a naše zapravo neslaganje sa trenutnom društvenom i kulturološkom situacijom iskazuje se pokušavanjem da prikažemo jedan model kultivisanog ponašanja, progresivnog, sa verom u bolje sutra naspram onoga što imamo u našoj stvarnosti.

Na koji način će se razvijati VIS Limunada u narednom periodu?

Vlada: U skorijoj budućnosti nas očekuje novi spot i singl, dosta nastupa i koncerata, mnogo više autorskih numera na kojima trenutno radimo. Planiramo i saradnju sa nekim muzičarima koji možda na prvi pogled nisu tako muzički bliski našem stilu. Nadam se da će biti zanimljivo i za nas i za publiku.

Miki: Mislim da nas očekuje tranzicija u odnosu na to kako nas publika doživljava. Sa tog jednog "muzejskog" sastava koji se bavi nasleđem kulture i muzike, u bend koji je deo savremene scene na koju utiče i delom je kreira. Bio je to naš plan od samog početka, tako su i neki poznati sastavi, na primer Beatlesi na koje se ja stalno pozivam, na početku karijere svirali numere drugih izvođača dokle god nisu postigli kvalitet i kredibilitet za sopstvene numere. Mislim da se trenutno nalazimo u toj tranziciji, ono što smo počeli i ono čemu stremimo. Nadam se da će ta tranzicija biti uspešna.

Da možete, da li biste iskoristili vremensku mašinu i otišli u prošlost ili birate sadašnjost?

Miki: Ja bih ostao u sadašnjem, ne vidim razloga da se vraćam.

Vlada: Otišao bih čisto da vidim kako je sve izgledalo, ali bih se definitivno vratio. Ne verujem da bi način na koji se mi bavimo muzikom u današnje vreme bio moguć u prošlom vremenu.

Miki: Mi sve ovo radimo iz potpuno savremene perspektive, samo što je naš umetnički pristup takav da inkorporira neku vrstu prošlosti u toj slici. Ne vidim nas kao nekog ko bi trebao da oživaljava prošlost u sadašnjem trenutku. Mi to delimično radimo, ali sa potpuno drugim namerama.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Dan zaljubljenih u nekom drugom fazonu

Studentski kulturni centar Novi Sad spremio je posebnu poslasticu za Dan zaljubljenih. Neće to biti okupljanje za starije gospođe i…

.

VIS Limunada: Lepo je da je svet lep!

U moru raznih, možda pomalo i dosadnjikavih muzičkih žanrova, beogradski VIS Limunada donosi dah nekih starijih vremena. Kroz njihove pesme…

.

Nostalgija za vremenom koje nismo doživeli

O tome zašto je muzika koja je nastala pre četiri ili pet decenija popularna i danas, uprkos aktuelnoj muzici koja…

.

Sin Seekas: Univerzalni jezik muzike

Vojvodina, kao multinacionalna sredina neguje nasleđe, jezik, kulturu, običaje svih naroda koji žive na ovim prostorima. Ipak, čini se da…

.

Northern Revival proslavlja jubilej koncertom u Fabrici

Novosadski stoner rok bend Northern Revival će koncertom u SKC Fabrici 3. juna proslaviti deset godina rada. Iako je sastav…

.

Džoni Štulić: Buntovnik u samoodbrani

Obeležavanje 70. rođendana frontmena Azre Branimira Džonija Štulića bilo je povod za sinoćnje okupljanje poštovalaca njegovog lika i dela u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo