...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Intervju

Mouse N' Monkeyz: Voćna salata zvukova

05.09.2016.

Ovogodišnji Festival uličnih svirača ugostio je mnoge zanimljive izvođače iz najrazličitijih delova sveta. Poslednje veče na glavnoj bini kod rampe nastupali su Mouse N' Monkeyz, mladi energični bend iz Bukurešta koji sebe ne definiše nijednim muzičkim žanrom, već kažu da njihova muzika zvuči kao voćna salata zvukova. Razgovarali smo sa basistkinjom Majom i gitaristom Feliksom.

.

Pre svega, kako vam se dopada Festival uličnih svirača, kakvi su vaši utisci?

Prilično je kul! Dopada nam se što se ovde cene ulični muzičari i performeri. U Rumuniji takva vrsta umetnosti ne nailazi na toliku podršku. Osim toga, mnogo nam se dopada i Novi Sad.

Što se tiče festivala generalno, da li volite da nastupate na njima, pred nekom većom publikom?

Da, svirali smo već na nekolicini festivala ranije, ali Festival uličnih svirača je zaista nešto posebno. Odaje utisak da je slobodan i ugošćuje različite izvođače iz celog sveta. A i ljudi odavde su mnogo fini! 

9

Da li ste vi lično imali iskustva sa uličnim performansom i kakvo iskustvo nosite iz toga, pogotovo uzimajući u obzir da ste rekli da u Rumuniji to nije toliko zastupljeno i podržano?

Da, svirali smo na ulicama ranije, ali individualno, ne kao bend. Svako od nas je prošao kroz lokalnog uličnog performansa.

Vaš vizuelni identitet je sjajan, nosite stilizovane životinjske maske na koncertima koje su nalik totemima. Šta je priča iza toga?

Naš stav je jednostavan - umetnost pre umetnika. Dakle, samim tim, ono što se računa je ono što stvorimo, a ne mi kao ličnosti. Naš identitet je ništa naspram stvaralaštva. Ne pokušavamo da budemo rok zvezde, tu smo samo da pravimo muziku i da uživamo u tome!

Vaš zvuk je zaista specifičan jer kombinujete različite žanrove - od fanka i hiphopa, do nekog indi roka. Međutim, šta je to što vas sve spaja?

Da, naša muzika je kao neka super-nindža voćna salata... (smeh) Nismo želeli da se držimo striktno jednog koncepta, jer smo i sami svi različiti kao ljudi. Pokušavamo da se bavimo muzikom koja je miks svega i svačega, i tako su Mouse N' Monkeyz i nastali. Ono što nas sve spaja je pre svega umetnost i njena moć da te učini da se osećaš slobodnim i svojim. Kod nas je upravo poenta u tome da naše ukuse i sposobnosti koje su različite kombinujemo jedni sa drugima, nadajući se da će iz svega toga izaći nešto prelepo.

Kada smo već kod umetnosti, koji njen aspekat osim muzike na vas deluje nadahnjujuće?

Danas sve može da bude inspirativno, zaista. Bitno je da pronađete nešto u sebi što će vas nagnati na stvaranje. Kao umetnik, imate drugačiju perspektivu na svet, samo treba imati otvoren um i dozvoliti inspiraciji da dođe. 

Što se tiče nastupa uživo, šta je kod toga najbitnije za vas kao za bend?

Konekcija. Konekcija između nas samih, pa onda i konekcija između nas i publike.

Šta Mouse N' Monkeyz planiraju za budućnost?

Snimili smo album skoro, imamo još materijala, tako da ćemo se posvetiti tome nešto kasnije. Za sada smo na promo turneji novog albuma i uglavnom nastupamo po Rumuniji.

Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Porto Morto spremni da naprave šou u Novom Sadu

Muzička scena u regionu ponudila je u poslednjih nekoliko godina više bendova koji su postali miljenici publike i veoma uspešno…

.

Poinciana Feels: Osećaj koji dolazi iz muzike

Letnja festivalska sezona ušla je u svoje drugo poluvreme, a krajem avgusta u Novom Sadu počinje Festival uličnih svirača, u…

.

Konkurs za izvođače na Gradić festu

Organizatori Festivala uličnih svirača - Gradić festa otvorili su konkurs za izvođače na ovogodišnjem festivalu. Umetnici na konkurs mogu da…

.

Gravy Tune: Kreativni zaokret

Gravy Tune је novosadski bend koji svira već dugo godina, negujući pravi rokenrol. Svoj autorski rad predstavili su publici kroz…

.

Kada kontrabas zvuči kao ceo orkestar

Adam Ben Ezra je izraelski muzičar koji kontrabas tretira kao ceo orkestar. I to nije moglo da ostane neprimećeno u…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo