.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Intervju

Melodije koje dolaze u snovima

25.10.2019.

Branislava Joković iz Beograda stvara svoju muziku pod imenom Bana. Pre nekoliko dana je promovisala debi EP izdanje "Blackjack Tango" na kome se nalaze četiri kompozicije: "Blackjack Tango", "Fall Leaves", "Your Lies" i "Down To The Sea". Ove pesme odličan su vodič kroz sofisticirane pop melodije kojima dominira melanhiločna atmosfera i jasan osećaj za originalnim aranžmanima.

.

Kako bi opisala zvučnu sliku tvog debi izdanja?

Kao neki klasik pop, sa primesama modernog pristupa u samim aranžmanima. Ima tu malo i indi prizvuka.

Koliko je ti je bitno da stvaraš nešto što je po zvuku i pristupu u toku sa aktuelnim muzičkim tokovima, bez insistiranja da se prilagodiš nekim "sigurnim" žanrovima?

Smatram da je to sve stvar produkcije. Postoje ljudi koji imaju smisla za stvaranje i komponovanje pesama i za postprodukciju, ali ja sam neko ko voli da sarađuje sa drugima, jer se na taj način fokusiram na moj zadatak, a to je komponovanje. Sa druge strane, taj neko sa kim radiš ima neko svoje viđenje cele slike i to se stvara iz dobre saradnje. Zato treba dozvoliti drugim ljudima da unesu nešto svoje, kako bi taj skup različitih kreacija i vizija bio što puniji. I naravno da mislim da moj rad treba da bude moderan – da pripada ovom vremenu.

Kompozicija "Blackjack Tango"

Na koji način je tekao proces stvaranja kompozicija, od skice do realizacije i da li si sve pesme uradila sama ili uz pomoć benda?

Prvo sam u osami svoje sobe stvarala muziku, a onda sam želela da sve to predstavim nekome u koga imam puno poverenja. U pitanju je naš čuveni muzičar i producent Nenad Stefanović – Japanac. Od njega sam, posle preslušavanja materijala, dobila tačne sugestije kako bi to trebalo da upakujemo u neki proizvod. U pitanju je bio dug i ozbiljan rad. Pesme smo dalje uvežbavali u garaži kod mog prijatelja sa Novog Beograda i u tom pretrpanom prostoru smo tražili način kako da što bolje postavimo moje klavijature. Naravno da smo se snašli.

Izdavač EP izdanja "Black Jack Tango" je Menart. U kom formatu se pojavio tvoj naslov?

Postpisala sam digitalni ugovor sa tom izdavačkom kućom, a to znači du sve moje kompozicije digitalno postavljene na različite muzičke platforme.

U osnovi tvog stvaralaštva preovladava kantautorska crta. Da li brzo od skica napraviš pesmu?

To sve zavisi. Nekada se desi da mi ideja dođe u snu, nekad u gradskom prevozu i to baš u momnetu kada mi prilazi kontrolor, itd. U takvom procesu nema pravila. Nekad se samo pojavi jedna fraza koju dalje razvijam, a za neke pesme treba da sačekam i nekoliko godina kako bi dovoljno sazrele. Važno je sve zapisati i snimati, kako bi povratak na te zvučne zapise bio što tačniji. Jer, nekad u tim trenucima kada stvaraš nisi objektivan. Tada imaš osećaj kako je to fantastično, a možda samo tvoje uzbuđenje preuveličava stvari.

Kompozicija "Fall Leaves"

Pesme praviš na klaviru. To je malo drugačiji pristup od klasičnog/gitarskog pristupa stvaranju kod većine današnjih kantautora.

Klavir daje dosta mogućnosti i ritmike i prosto pruža različite pristupe stvaranja. Osećam se veoma komforno dok sviram klavir. Pored toga, volim da džemujem sa ostalim muzičarima i da stvaramo nešto zajedno.

Na koji način interpretiraš pesme uživo?

Moj setap je takav da je matrica iza mene. Ona podrazumeva bas, bubanj, ritam i solo gitare. Ja sviram klavir i pevam na tu matricu. Takođe, sve pesme imam i u solo klavirskim aranžmanima. Nemam nikakav problem, kako ja nastupam poluuživo/poluatrificijelno, jer to artificijelno zapravo nije veštački. U pitanju su instrumenti koji su snimljeni u studiju samo nema tog faktora "stvarnog" ljudstva u bendu.

bana4235 jpg

Branislava Joković

Kada možemo da očekujemo prvi album?

Postoje neke stvari koje su počele da se odvijaju baš na lep način. Početkom novembra (06.11.) imam zakazan "Sofar" sešn. Takođe 17. novembra imaću nastup na European tour festiovalu u Švajcarskoj. Nakon toga trebalo bi da snimim jedan singl zajedno sa Željkom Markušem, osnivačem i nekadašnjim gitaristom Kristala a danas frontmenom sastava Pacifik. U najavi imam još jednu saradnju, ovoga puta sa beogradskim bendom Fish & Oil.

U nastavku poslušajte pesmu "Your Lies"

Dušan Majkić

.
Novosađanka Milena Jančurić mlada je flautistkinja koja je nastupala na ovogodišnjem Novosadskom jazz festivalu, uz naše najeminentnije…
.
Nakon bavljenja atletikom, mlada Novosađanka Milana Simić odlučla je da se oproba u sportskoj disciplini koja povezuje trčanje…
.
Somborski bend Neozbiljni Pesimisti stvorio je sopstveni muzički pravac koji su nazvali "anti global etno pank". Osnivač i frontmen…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?