...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Stereo Banana: Mi smo Natural brothers!

18.09.2019.

Ako ste ovaj muzički sastav nekada čuli uživo, znate zašto bi trebalo da ih slušate opet. Ako ih niste slušali uživo, ali ste čuli neke pesme, opet znate zašto bi trebalo da ih čujete uživo. Ako ni jedno ni drugo nije slučaj, verujte nam na reč i idite na koncert! Imate mesec dana fore da se pripremite, jer Stereo banana 17. oktobra stiže u Lazino tele, a sa njima smo razgovarali o ovom nastupu, o tome šta se promenilo u njihovoj karijeri i o planovima za budućnost.

.

Uskoro nas očekuje vaša svirka u Lazinom teletu u Novom Sadu. Mi koji smo vas već slušali uživo znamo zašto bi trebalo da dođemo, međutim zašto da dođu oni koji ne znaju šta ih čeka?

Pa da dođu zato što… ne znam (smeh). Ne moraju ni da dođu, nema mesta da stanu svi tamo! Prošli put kad smo došli nisu mogli svi ni da uđu. Devojke neke su morale da kukaju i da mole tamo one iz obezbeđenja da ih puste. Na kraju su neke i pustili, ali mnoge nisu, tako da eto. Ti što prošli put nisu došli, oni nek dođu, ovi što su bili, oni ne moraju uopšte. Šalim se naravno, nek dođu, ali stvarno ne znam da li će svi moći da stanu. Malo je tesno. Neka dođu zato što vole to što radimo, a oni što ne znaju nek dođu jer će sigurno da zavole. Ja ne znam kako da ih nateram drugačije (smeh).

Uz vas gotovo svugde stoji objašnjenje da ste rodonačelnici novog žanra pod nazivom kungfuzija. Koje su karakteristike ovog žanra? Koji još bendovi ovde spadaju?

Kungfuzija predstavlja fuziju crnačkih plesnih ritmova i modernog elektronskog zvuka. Kad kažemo crnački plesni ritmovi mislim na hip hop, rege, fank, džez i  tako dalje. Kad kažemo elektronski moderni zvuk onda mislimo trep (smeh), dabstep, dnb pa čak i trep. Ima još izvođača, ali meni sad niko ne pada na pamet ko još to radi. Ima ih mnogo ali se niko još nije baš tako izjasnio. Francuzi i englezi rade fuziju, a sa ovih prostora ovako kako mi radimo, nisam čuo. Ne znam nikoga konkretno.

Šta se kod vas za više od 10 godina karijere promenilo u muzičkom smislu?

U muzičkom smislu se nije mnogo toga promenilo, sem da smo se trudili da napredujemo što više možemo svakog dana. Kupili smo nove mikrofone, kompjutere. Promenilo se u tehničkom smislu, kompjuteri, kompresori. To baš nismo kupili, pozajmili smo. To se promenilo.

Rekli ste jednom prilikom da ste očajni kada je u pitanju samopromocija. To se nijepromenilo?

Rekli smo i ni to se nije promenilo.

Možda malo.

Ma šta se promenilo i dalje samo ja idem na instagram.

Ide i Kepa.

Dobro i Kepa ide.

I Coka ide.

Coka slabo, ništa (smeh).

Malo se promenilo na bolje, ali nije previše. I dalje smo u donjem delu tabele.

Dobili ste i epitet domaćih Chemical brothers. Koliko vam je to bilo značajno? Koliko vi sebe tako doživljavate?

Lepo je kad te upoređuju sa nekim ko je mnogo dobar, a koliko mi sebe tako doživljavamo, pa i ne nešto mnogo. Lepo je ali mi smo nešto drugo. Mi smo Natural brothers!

Odakle je poteklo ime Stereo Banana?

Snimali smo prve pesme i ništa nam nije išlo kao treba. Kad smo izvukli kabel iz zvučne shvatili smo da smo umesto mono ubacili stereo banana onaj činč.Kad smo se posle toga šetali i pričali kako ćemo da nazovemo ovo što smo uradili, rekli smo aj nek bude Stereo banana i ostade. To uopšte nije bilo planirano. Bio je to najlakši deo u svemu ovome.

Jeste li već dobili pasus u udžbeniku iz muzičke kulture?

Ovo je kratak odgovor. Ne. Verovatno ćemo dobiti kad umremo. Kao i svi veliki. Možda i dok smo živi da se hvale rođaci na kafi i slavi kao gledaj to su naši! Bilo bi lepo. Nemam pojma, kako je sve počelo da ide, ne bi me čudilo da dobijemo uskoro.

Posle duže pauze izbacili ste pre nekoliko meseci novi singl i video "Pričaju da kidamo." Rekli ste nakon toga da do kraja ove godine nećete stići da izbacite album. Planovi za singlove postoje?

Rekli smo da nećemo stići da uradimo album do kraja sledeće godine, a singlove hoćemo i želimo. Snimili smo nekoliko novih, postoje raznorazne kombinacije. Želimo da izbacimo nešto do kraja godine i verovatno ćemo da uradimo to. Ne znamo još za koju pesmu, ali to su neki planovi. Za svaku sledeću pesmu koju uradimo, mi hoćemo i spot. Je l vidiš ti koja je to muka? Hoćemo kao Jala Brat da izbacimo deset pesama i deset spotova odjednom. U stvari ne, mi ćemo Mp3 album od 200 pesama i 200 spotova. Petnaest visokobudžetnih, a ovih ostalih 185 će biti mobilni svi.

 

M.M.

Možda te još zanima:

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

.

Rad, odmor i burnout kao inspiracija za savremeno umetničko stvaralaštvo

“Kao da mirovanja nikada nije bilo. Kao da smo uvek hodali i trčali, bez prestanka i bez milosti. Kao da…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

Kod obrazovanog sveta glumci imaju ulogu influensera

Glumac, pilot, padobranac, pisac, humanitarac, aktivista, otac... To su samo neki od pojmova kojima bi najbolje mogao da se opiše…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo