.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Intervju

Maika: Zvuci balkan(trij)a

23.06.2018.

Maika je novi bend/projekat Ide Prester (Lollobrigida) koja ovoga puta identitet crpi iz nepresušnih tema koje, opet, proizilaze iz mešavine trenutnih globalnih problema uz etno-džipsi ikonografiju uvek inspirativnog Balkana.

.

Postoji li neka metafora iza naziva tvoje nove grupe?

Maika je plodonosna žena koja stvara život i kojoj se klanjamo. Ja sam ovaj sastav, kao i obično, nazvala po sebi. Kao što je Ida bila Lollobrigida, tako je sada Maika moj novi identitet.

Ovoga puta mešaš još više žanrova. Koji su sastojci tog zvuka?

Joj, svašta smo utrpali unutra. I dalje ima tu puno elektronike, dosta matrica i dosta semplova. To je ipak moja ljubav. Ali, ovo je jedno drugo zvukovno područje. Opet se vraćam bendu Lollobrigida koji je najvše vukao na stranu nemačkog elektro popa, dok je Maika fuzija world popa. Zastupljeni su i zvuci romske i jevrejske muzike, a tu su balkanski prizvuci. Krenuli smo sa istraživanjem u tom smeru koji je za mene totalno novi, nikada nisam stvarala tako nešto ali eto, Srbija mi je otvorila i tu čakru (smeh).

Spot za pesmu "River Sava"

Nedavno ste bili na turneji sa Gogol Bordelo. Da li su se i tu otvorila neka vrata?

Da, to je bio dobar početak. Super mi je što mogu da objavim da ćemo nastupiti na ovogodišnjem festivalu "BoomTown Fair" u Engleskoj, stvarno mi je bio san da odem i doživim ga. Fantazija. Tamo sviramo dva dana za redom.

Čini mi se kao da nekad i vežbate na bini?

Pa nekad i ispada tako. Juče smo svirali na Festivalu 9 u Beogradu, gde smo ujedno i promovisali prvi album (Balkannibalism). Bilo je divno, lepo vreme i gomila ljudi. Večeras smo u Kragujevcu, a uskoro ćemo nastupiti na još jednom velikom festivalu. Ne smem vam otkriti o čemu se radi, strpite se par dana. Zapravo, naša ideja je da što više sviramo van Balkana, a zato smo i većinu pesama napravili na engleskom jeziku. Mislim, na Balkanu sam ja odsvirala svaku rupu. Od najmanjeg kluba, preko proslava rođendana i svadbi do najvećih bina – vreme je da se malo mrdnemo.

maika4 jpg

Kada čovek pogleda vaš logo (babuška sa bombom u obliku srca) zaključuje da se ovde radi i o angažovanom bendu. Koliko ste aktivistički nastrojeni.

Baš dosta. Zapravo, svi moji projekti su aktivistički, ali fino upakovani. Lollobrigida je na neki način aktivistički sastav, samo je to bila neka moja privatna priča, šta se sve meni dešavalo kroz život... Onda kroz sve to prođe i tematika o homoseksualcima, narkomanima i ko zna čega još tu nije bilo. Maika je ipak malo više globalnija priča. Nema toliko privatnosti, već je tematika Balkan i kako ga mi vidimo, osećamo i šta on zapravo jeste. To je jedan sukob najboljeg i najgoreg na svetu, a mi samo pričamo priču o tome.

Šta je, po tvom mišljenju, globalni problem trenutno?

Mislim da je ceo svet zaglupeo. Internet nam je, koliko god da je doneo dobra, naneo puno zla. Ja uvek kažem da je Balkan refleksija svih ekstrema, pa se samim tm sve jasno vidi. U celom svetu je, a mi smo isti slučaj, došlo do ogromanog porasta populizma i radikalnih političkih opcija. Tu je povratak izumrlih fašističkih vrednosti. To je ta globalna pojava koja je na Balkanu posebno vidljiva. Naravno, uz svakodnevne probleme u vezi sa tranzicijom, korupcijom, post ratom itd. Ali stvarno mislim da za svakog umetnika nema inspirativnijeg područja od Balkana. Tu sam ja ponovo pronašla svoju oštricu, koju sam sa Lollobrigidom istupela. Jer, više ne izlazim, nemam te privatne teme. Sada sve više razmišljam o svojoj poziciji u svetu. Došle su takve godine. Razmišljam i o svojoj deci i o prostorima na kojima će ona odrastati. Zapravo, puno više politički razmišljam neko u periodu kada sam kao mlađa gledala samo u svoj vrt i kada me je bilo briga šta ima dalje od njega. Dakle, Lollobrigida je bio ekskapistički bend, dok je Maika puno više aktivistički nastrojena.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Share of Your Life"

Dušan Majkić

.
Sa pojmom veštačke intelignecije susrećemo se svakog dana, iako možda nismo poptuno sigurni šta je to tačno, gde se i kako primenjuje.…
.
Posle godinu dana Miki Solus se vratio u Novi Sad. Kako nam je i sam rekao, ovog puta nije imao da ponudi ništa novo od muzike,…
.
Jedan od naših najpoznatijih reditelja, Darko Bajić, nedavno je završio svoj dugogodišnji projekat, rad na dokumentarnom filmu…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?