...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Kutije u kojima žive sve pesme

05.08.2021.

Prve muzičke kutije najverovatnije su se pojavile sredinom 18. veka u Švajcarskoj. Bile su tolikoi male da su mogle da stanu na dlan i tek vremenom su majstori počeli da ih prave u većim drvenim kutijama, rezbarenim i ukrašavanim raznim tehnikama.

.

Veliku popularnost vremenom su gubile, ali nikada nisu nestale. Dva i po veka kasnije, u Novom Sadu, Željko Popović, diplomiorani master elektrotehnike udahnuo im je i komadić duha digitalne tehnologije. On, naime, već duže vreme izrađuje unikatne drvene muzičke kutije po porudžbini, uz mogućnost da vam iz njih zasvira bilo koja pesma koju odaberete.

Za Oradio Željko kaže da ideja o pokretanju manufakture muzičkih kutija datira još iz drugog razreda srednje škole.

"Tada sam napravio prvu kutiju za svoju devojku. Kasnije, kada sam došao na fakultet, unapredio sosptveno znanje iz elektronike, unapredio sam i mehanizam za kutiju koji je u svojoj osnovi elektronika, odlučio sam da poušam da izrađujem potpuno personalizovane kutije. Glavna razlika, u odnosu na tradicionalne muzičke kutije je mogućnost reprodukovanja bilo koje pesme. Može to biti nečiji glas, pesma, miks pesama, potpuno je svejedno", kaže Željko.

kutija jpg

Prema njegovim rečima, mogućnost personalizovanog ukrašavanja kutije i izbor muzike, otvara mnoge mogućnosti za namenu poklona.

"Takvim poklonom možemo da iskažemo emociju direktnije. Ne mora tu biti samo jedna pesma ili bilo kakav izbor muzike, sve to može da se menja u bilo kom momentu, po želji vlasnika", objašnjava Željko.

Kutije traju večno, a mehanizam se napaja zamenijvom baterijom, kaže naš sagovornik i dodaje da je sve to počelo kao mali srednjoškolski projekat.

"I danas se time bavim iz hobija, jer mi posao ne ostavlja mnogo prostora, a žao mi je da napustim jer sam dosta uložio u razvijanje cele ideje. Reakcije ljudi su bile taklve da u prvi mah nisu mogli da veruju šta vide. I dalje sumnjičavo pitaju da li može baš bilo kakva pesma ili zvuk, a iznenadi ih i mogućnost da samo ukrašavanje kutije može biti bukvalno po svakoj njihovoj želji", objašnjava Željko.

kutije jpg

Kutije se izrađuju u Novom Sadu od medijapana, a nekoliko devojaka ukrašava kutije po želji kupaca.

Muzičke kutije su Željkov hobi, ali njegovo obrazovanje i karijera odvele su ga mnogo dalje od te male manufakture.

"Trenutno radim na jednom istraživačkom projektu koji finansira Evropska unija. Ja se bavim elektronikom, što mi je i struka, odnosno mikroračunarskom elektronikom. Trenutno delujemo u spoju medicine i eletronike. Razvijamo uređaj o kojem ne smem da vam govorim, a moj zadatak je da razvijem jedan eletronski sklop. Mogu samo da vam kažem da radimo na nečemu što će mnogo pomoći svetu medicine", kaže Željko.

zeljkopopovic1 jpg

Istraživački rad je upravo ono o čemu je maštao kada je studirao eletrotehniku.

"Istraživački rad pruža čoveku širok dijapazon mogućnosti. Uvek radim nešto novo i to moj posao čini uzbudljivim”, napominje sagovornik Oradija.

Željko se godinama bavio i robotikom, oblašću u kojoj se i uspešno takmičio sa svojim kolegama.

"Tri godine sam išao na takmičenja iz robotike. Bio sam član  tima Memris koji se bavi izradom potpuno autonomnih robota koji izvršavaju predefinisane zadatke. U tome smo imali dosta uspeha svojevremeno. Danas više nema vremena za robotiku. Planiram da se i dalje usavršavam iz oblasti elektronike, pre svega u sferama koje napreduju na dnevnom nivou. Voleo bih da nastavim da se bavim istraživačkim projektima, a posle ću videti gde me put nanese", kaže Željko.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Internacionalno takmičenje EESTech Challenge

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope - EESTEC, lokalni komitet Beograd, peti put organizuje internacionalno takmičenje EESTech Challenge. Tema ovogodišnjeg takmičenja je…

.

Kako da pravite muziku iako niste muzičari

Inženjer elektrotehnike iz Beograda Nebojša Malešević, smislio je specijalne muzičke narukvice koje, uz pomoć senzora prepoznaju pokrete ruku i nogu…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo