...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Inspiracija je sve što nas okružuje

03.11.2017.

Ženski novosadski bend Tri Kapljice nastao je pre punih deset godina. Iako je u njihovom radu postojala duža pauza, devojke su se vratile na scenu, čini se jače nego ikad. Front girl Aleksandra Vukošić, glavni vokal i basistkinja ovog benda, svoju muzičku karijeru začinila je i kroz nekoliko novosadskih bendova, dok je profesionalno vezana za IT sektor.

.

"Ovih dana završavamo naš treći spot, u toku je finalizacija montaže, a u pregovorima smo i sa izdavačima za naš album prvenac, tako da se može reći da smo vredne", ispiričala nam je Saška na početku razgovora za Oradio.

Šta je ono što te pokreće, šta je inspiracija prilikom stvaranja pesama?

Život. Nemamo konkretno nešto za šta smo posebno vezane ili nas inspiriše. Sve što nas okružuje i što nam se dešava nalazi se u našim pesmama.

Kao autorski bend često se pojavljujete na raznim festivalima. Gde vam je bilo najbolje, koju bi svirku izdvojila?

Svaka svirka je iskustvo za sebe. Možda bih izdvojila Demofest u Banja Luci. Bilo je to iskutvo koje se pamti, sama organizacija, tehnički uslovi, atmosfera, drugari... Naravno tu je i Exit, Future Shock stage, kao i Main. To je zaista jedan poseban doživaljaj.

saskac jpg

Ako se vremenski malo ili malo više vratimo u prošlost, bend Tri Kapljice je nastao pre skoro deset godina. Šta se između dešavalo?

Tako je, nastale smo 2007. godine, pre tačno deset godina. Imale smo pauzu, kraću, tj. dužu (smeh) od skoro pet godina, ali smo sve ostale u muzici, aktivno smo svirale i radile nešto svoje. Ponovo smo se okupile 2015. godine rešene da osvojimo svet našom muzikom (smeh).

Radila si sa nekoliko bendova, koji ti je projekat najdraži?

Kapljice, naravno. To mi je najomiljeniji projekat ikada, jer je to jedinstvena priča nas kao prijateljica, a i najslobodnija sam kad je stvaralaštvo u pitanju. Sve ideje, bilo da su moje ili ne lako se realizuju, tako da mi je ovo definitivno najomiljeniji projekat.

Vokal uz bas nekad je teško ukolpiti. Deluje da se dobro snalaziš?

Godinama sviraš, stičeš iskustvo i onda to dođe nekako samo po sebi, prirodno. Uskladiš sviranje i pevanje, sve to postane deo tvoje ličnosti.
 saskad jpg

U kom smeru će Tri Kapljice, album, promocije?

Svakako pokušavamo da nađemo izdavača. Sledeći korak je da se album fizički odštampa, a nakon toga da krenemo sa promocijom. Nadamo se i nekoj turneji, a dok se to ne desi već radimo na stvaranju novih pesama i polako snimamo jedan po jedan spot za numere sa ovog albuma.

Gde uskoro mogu da vas vide i čuju ljudi?

Mogli su da nas vide na Koncertu godine, međutim zbog par nezgoda koje smo imali, to smo morali da otkažemo. Konkretno, imala sam manju saobraćajnu nezgodu pa mi je desna ruka trenutno u gipsu, nije strašno, ali će mi biti potrebno neko vreme da se oporavim i vratim u kondiciju.
 saskae jpg

Čini mi se da je autorska novosadska rok scena nekako utihnula u odnosu na pre par godina. Zašto je to tako?

Ima bendova i to dobrih. Bio je pre neki dan Brutal fest, bilo je odličnih bednova. Jednostavno mislim da nema toga dovoljno u medijima, a i da se situacija promenila u odnosu na pre par godina. Sada je sve na fejsu, i reklame i objave, onda Youtube. Uvek postoji problem novca i ulaganja, možda ima manje nastupa, ali autorski momenat kod novosadskih bendova i dalje postoji.

Jedan ste od retkih ženskih bendova na sceni. Zašto vas nema više, koji je razlog?

Ima par ženskih bendova, ali mislim da je prevashodno potrebno da bend živi, da budete drugari, ekipa, da bi opstali. To nema mnogo veze da li je ženski ili ne.

A da li vas nervira kada što vas često porede sa Bojama?

Nije da nas nešto posebno nervira, mada mi sa Bojama nemamo skoro nikakvih dodirnih tačaka, sem to što smo žene. Ljudi vole da spajaju stvari po bilo kom osnovu. Naravno, cenimo sve muzičare uključujući i njih, ali neke posebne dodirne tačke zaista nemamo.
 saskab jpg

Šta je kočnica da sve ovo postane mnogo veće, posao od kojeg se živi na primer?

Što se nas tiče ne postoji nikakva posebna kočnica. Mi radimo, idemo ka cilju. Naravno, potrebno je jako puno ulaganja, pogotovo ako se gleda finansijski ugao. Mi se trudimo, dajemo sve od sebe i sigurna sam da će to rezultrati. 

Koji bi bio momenat kada bi mogla da kažeš "uspela sam"?

Već jesam uspela (smeh). Što se mene tiče, uspeh je to što smo nas tri i dalje zajedno, sviramo konstantno i svaka proba i nova pesma je novo iskustvo za sebe. Pogotovo ovaj album koji će uskoro izaći za mene je uspeh. Zaokružili smo neku našu priču a i započeli novu tako da mogu da kažem da smo mi već uspeli. 

A zbog kojeg benda bi otišla i na drugi kraj sveta?

Deftones! Zbog njih bih otišla bilo gde da ih slušam.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

"Girls" najavljuje debi album benda Tri kapljice

Tri kapljice, ženski rok trio iz Novog Sada, objavile su singl i spot za pesmu "Girls". Spot je premijerno emitovan…

.

Podsticaj i inspiracija mladim bendovima

Bunt rok festival je takmičenje neafirmisanih bendova koje se već treću sezonu uzastopno održava u organizaciji muzičke emisije "Bunt" Radio…

.

U prodaji ulaznice za Pozitivan koncert

Organizatori petog Pozitivnog koncerta saopštili su da je kompletiran spisak bendova koji će nastupiti na ovogodišnjoj manifestaciji, 26. novembra u novosadskom klubu…

.

Mitesers i Tri Kapljice u Bečeju!

Nakon pet godina pauze i povratničke svirke na novosadskom Winter Punk Fest-u u februaru ove godine, novosadske legende Mitesers nastavljaju…

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo