...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Intervju

Imaš prava da kažeš šta misliš

01.06.2019.

U okviru promocije predstojećeg Arsenal festa Maja Cvetković i njen bend E-Play svirali su širom Srbije najavljujući deveto izdanje ovog kragujevačkog festivala. Naredni koncert očekuje ih 8. juna u Smederevskoj Palanci, a pre toga smo sa Majom razgovarali o tome kako danas, godinu dana od izlaska albuma "Sloboda" doživljava tu ploču.

.

Foto: Marko Popović

"Slušajući album sa ove distance, mogu da kažem da dobro zvuči, pesme su urađene najbolje što smo mogli u tom trenutku, zadržala se naša emocija. Takođe, drago mi je da je album drugačiji. E-Play je uvek težio  eksperimentisanju, ne takvom da odeš u nešto potpuno drugačije, niti nam je to potrebno jer nam je dosadno, nego, muzika je stvar koja se stalno otkriva i sve je pitanje trenutka, emocija, znanja, tehnike, napredovanja i želje. Kako prolazi vreme, stalno nešto novo učiš, saznaš. Mi uvek dozovljavamo sebi da otkrijemo nešto novo. Zato deluje da je svaki album drugačiji, ali je to u stvari prirodan tok i sled", rekla je Maja na početku gostovanja u emisiji "Dnevna soba" Oradija.

Slušajući album, čini se da je produkcija odigrala važnu ulogu?

Mi smo uvek imali super saradnju sa producentima sa kojima smo radili. Mislim da je on važan deo i da je prosto peti član benda, pogotovo u studiju kada se snima album. Ovog puta smo hteli nešto malo drugačije, sećam se kad smo hteli da uđemo u studio i snimimo prvi singl "Da budemo samo dobro", bila sam sigurna da to treba da producira Voja Aralica. Ispalo je jako dobro, onako kako sam zamislila. Bio je to test, da vidimo kako se slažemo, da li se razumemo i koliko on može da pročita one naše neizrečene misli. Muzika, prosto, jeste takva, ili si u tome ili nisi, ili se ljudi nađu ili ne. Nakon prve pesme rešili smo da uradimo ceo album sa njim, tako da je produkcija malo drugačija nego što je bila na prethodnim albumima, što je negde i normalno.

Prethodnih godinu dana imali ste zaista dosta nastupa. Kako ti izgleda dok posmatraš publiku, šta više vole i prepoznaju, stare pesme ili one sa novog albuma?

Nekako su se odvojila dva segmenta, jedan je kad pevaju zajedno sa mnom nove pesme, a drugi je kad potpuno polude u momentu kad krenu stare stvari, od kojih su neke baš brze i energične. Deluje da ne prave razliku između starog i novog materijala, barem ne da im se nešto više, a nešto manje sviđa.

eplay jpg

Foto: Nebojša Babić

Bend E-Play sada već duže vreme ima ustaljenu postavu. Koliko je teško održati se na okupu?

Teško je održati ljude na okupu, ali mislim da kod nas, u Srbiji, entuzijazam igra glavnu ulogu. Jedino je i moguće da ekipa, koja radi u tom trenutku, bude povezana na taj način da je svima stalo do benda, projekta i muzike. Čim počne nešto polovično da se radi, ili da se radi 500 stvari paralelno, onda to nije dobro. Meni ne smeta ako dođe do nekih promena koje urode plodom. Ne bežim od toga, ali priznajem da je super imati stabilan bend koji radi i koji je uvežban. Najvažnije je da bend, odnosno svi u njemu, vole to što rade, to je najlepše od svega.

Šta te je inspirisalo i asociralo da daš ime albumu baš "Sloboda"?

Dosta se vagalo oko naziva albuma. Prva ideja je bila da se zove "Srešćemo se neki drugi put" i to je bila radna verzija, dosta dugo. Čak je i Dušan Majkić, koji je radio omot, dobio te instrukcije (smeh). Onda smo presekli da je bolje da se album zove "Sloboda", jer je to reč i pojam koji najsveobuhvatnije opisuje ono što je važno na ovom albumu.

Sa ovog albuma izdvojila se pesma "Šamarčina", u prepoznatiljivom E-Play stilu, protkana novim zvukom sa "Slobode". Porodično nasilje je, na žalost, svakodnevica našeg društva. Otkud ti u ovoj temi i šta je bila inspiracija za ovu pesmu?

Porodično nasilje je bila tematika koja je oslikana u spotu, ali se pesma nije odnosila samo na to. Nije to bila jedina, inicijalna ideja, već generalno udarci koje ti život priredi. Kad tad, bilo kome od nas, život udari neki šamar. U takvim situacijama si prosto nemoćan i ne možeš da reaguješ, čak i kad daš sve od sebe, realno, od tebe ništa ne zavisi.

Spot za ovu pesmu je zanimljiv, dinamično izmontiran, sa sjajnom šminkom. Koliko je teško danas napraviti ovakav spot?

Sam naziv "Šamarčina" traži neki drugačiji pristup prilikom snimanja. Rešili smo da se dobro pripremimo i da se posvetimo ovoj, zaista ozbiljnoj temi. Sa nekoliko reditelja smo pričali o ovoj temi i spotu i na kraju izbor je pao na Vuka Protića koji je bio najspremniji da to što realnije, na žalost brutalno, predstavi. Radi se o tematici koja svakako ne može biti nikako lepa. Sama tema je vrlo potresna. On je predložio da se pozovu stručnjaci koji će uraditi maske, a to se ispostavilo kao najkomplikovanije, jer smo nekoliko puta morali da radimo probe sa njima. Morali smo da stavimo sve te ožiljke na naša tela i to sam preuzela ja, dok je Kika (Kristina Jovanović) uzela igrani deo jer je ona i inače glumica i super je to odradila.

 majacvetkovic4 jpg

Foto: Nemanja Đorđević

Da smo u nekoj drugoj državi, da li bi nam priča o slobodi izgledala drugačije?

Svaka zemlje nudi nešto drugačije i možda bi u nekim drugim zemljama sloboda bila, možda ne lakša, ali prava. Ovde je ipak reč o slobodi da kažemo ono šta mislimo, bez ikakvog prilagođavanja drugim ljudima, bez obzira na to da li su oni masa ili pojedinci. Nismo hteli nigde da pravimo kompromis, niti bilo kome da podilazimo, već jasno i glasno da kažemo šta imamo, da stanemo iza svog stava, dela ili reči i svega što mislimo. Sloboda je da imamo pravo to da kažemo, nije bitno koja je tema u pitanju.

Iako je E-Play tvoj glavni projekat u muzičkom smislu, bila si deo jednog zanimljivog projekta sa muzičarima iz Jordana. Kako si stigla tamo i kakva iskustva odatle nosiš?

Bila sam deo projekta koji je podrazumevao saradnju umetnika iz Srbije i Jordana. Sa jednom jordanskim bendom nastupila sam u mestu Irbid. Koncert je održan povodom otvaranja kulturnog centra i to je bilo zaista fenomenalno iskustvo, pogotovo u jednoj takvoj zemlji gde su žene u dosta drugačijem položaju, a lično sam bila veoma dobro prihvaćena. Zbog toga mi je, pored svega, bilo posebno drago. Potpuno je drugačija atmosfera, divni ljudi, divne žene, baš mi je bilo drago da sam dobila tu priliku.

Kako ste se muzički uklopili, kakav je njihov bend?

Niko se nije posebno uklapao onom drugom, hteli smo da svako donese svoje, autentično. Nisam želela da se menjam zbog njih, niti oni zbog mene, ali oni su takođe rokenrol bend koji dosta koketira sa duvačkim instrumentima raznih tipova, čija imena ne znam ni da ponovim. Bilo je veoma zanimljivo da se neka njihova tradicija umeša u sve to. Volela bih naravno da se neki vid saradnje nastavi, ali mi smo dve zemlje koje su dosta udaljene i koje nije tako lako spojiti.

Gde ćemo uskoro moći da vidimo E-Play?

Očekuje nas veoma bogata festivalska sezona. U susret Arsenal festu svirali smo nekoliko koncerata po Srbiji, sledeći je u Smedervskoj Palanci 8. juna. Nedelju dana posle toga idemo u Sarajevo, a zvali su nas i sa televizije Bosne i Hercegovine, to mi je veoma drago i radujem se toj svirci. Očekuje nas svakako i dosta svirki po festivalima, od Beer festa na Cetinju do Šibenika, tako da nas čeka baš ispunjeno festivalsko leto.

Koliko razmišljaš o novim pesmama i idejama, hoćeš li produbljivati temu slobode ili ćeš se okrenuti nečem sasvim drugom?

Sloboda je svakao neiscrpna tema, ali kod mene je rad na novim pesmama konstantna stvar. Najviše me nervira kad me neko pita kako stižem sve da uradim? Muzika nije stvar koja se stiže, ili si u tome ili nisi, vrlo je jednostavno. O muzici mislim i kad vozim kola i dok priča, bukvalno u svim situacijama. To je posao koji ne staje, 24 sata dnevno. Uskoro će izaći i novi spot, snimali smo ga nedavno i bili pod velikim stresom jer smo gledali u nebo i čekali da bude lepo vreme pošto smo ga snimali napolju i da je pala kiša sve bi bilo gotovo. Srećom nije padala, pa će i spot za pesmu "Pristanište" uskoro izaći.

Majino gostovanje u emisiji "Dnevna soba" poslušajte ovde:

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

O položaju žena treba uvek da se priča

Festival "Vila", koji se od 3. do 5. juna održava u Vrdniku na Fruškoj gori, posvećen je ženskom stvaralaštvu i…

.

Talentovanu decu treba animirati da se bave muzikom, posebno devojčice

Maja Cvetković, osnivačica, pevačica i spriritus movens benda E-play, prepoznatljivo je lice domaće alternativne rok scene, na kojoj je više…

.

Vredi pročitati: "Za sutra najavljuju konačno razvedravanje"

Maja Cvetković iz beogadskog benda E play ove nedelje preporučila nam je knjigu jednog domaćeg autora.

.

Dvadeset godina slobode!

Beogradski bend E-Play promovisaće novi album “Sloboda” i istovremeno proslaviće dve decenije postojanja koncertom 24. novembra (21:00) u dvorani “Amerikana”…

.

E-play ima novi spot

Bend E-play objavio je novi singl "Srešćemo se neki drugi put" koji je ujedno i najava njihovog petog studijskog albuma.

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo