...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Intervju

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

03.04.2024.

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine. Koncertima će proslaviti jubilarnih 20 godina svoje muzičke karijere i ujedno promovisati prvi solo album "Sad". 

.

Ida je tokom marta uz album objavila i poseban spot za novi singl "Malo vremena". Na ovom izdanju radila je poslednje četiri godine i na njemu su okupljeni do sada već objavljeni singlovi, uz jednu novu pesmu.

Pored pesama sa novog albuma, puno plesanja i šljokica, šta publika može da očekuje na koncertima koje ćeš održati u Beogradu?

Napravićemo rekapitulaciju i presek najboljeg u ovih poslednjih 20 godina, od prve pankerske faze Lollobrigide, do svega ovog novog što sam napravila u sklopu svog solo albuma. To su pesme Dodir, Kvar, Minuta, 70, jedna od mojih novih najdražiš pesama i naravno Štit - kampanja protiv nasilja nad ženama. Očekuje vas rekapitulacija poslednjih 20 godina, koliko nam stane u dva sata.

idaprester70foto

Kakav je tvoj odnos prema beogradskoj publici koja je ovim rasprodatim koncertima pokazala da im puno značiš?

Da, ostalo je još oko 50 karata za koncert u četvrtak, tako da će i četvrtak biti sold out. Ne znam da li sam baš to očekivala, ali sam se svakako nadala. Znam da imamo veliku fan bazu u Beogradu, zapravo je Beograd jedan od prvih gradova koji nas je otkrio, čak i više od Zagreba. Ja sam u Beogradu stvorila strašno puno prijateljstava, poznanstava i hrpe saradnika, a na kraju sam se i udala. Meni je zapravo Lollobrigida promenila život u tom smislu, i poslovni, a i privatni. Sve mi se vrti oko toga i oko Beograda koji me je prepoznao, evo sad već dvadeset godina traje ta ljubav. Koncerti su skoro uvek rasprodani, uvek je najluđa atmosfera i divlja zabava, a mislim da će i sada biti tako. Kad je već publika kupila karte na vreme, imam odgovornost da ih sad fino zabavim.

Kako treba da se oseća jedna osoba nakon tvog koncerta, koje emocije i poruke želiš da preneseš svojoj publici?

Sve emocije! Htela bih da im prenesem sve one dobre emocije, od smeha i radosti pa do neke nežnosti. Ljudi mi često kažu da ih atmosfera dirne i dovede skoro do ivice suza, a neke pesme će ih sigurno dotaknuti, pogotovo "70" i "Sutra". Na koncert će doći i neke od tih gospođa, od sedamdesetak godina, koje su se snimale sa mnom u spotu. Nama je poenta da čak i kad neko dođe u pratnji, najčešće muškarci, na kraju kažu da su pevali na sav glas pola stvari na koncertu, iako i ne znaju naše pesme. To je ono što mi hoćemo, da i onaj koji nije skroz upoznat sa našom muzikom, da na kraju zavoli to i da mu atmosfera bude bliska i domaća i da svako sa našeg koncerta ode kući sa širokim osmehom. Mislim da isporučujemo jednu dozu dobre energije i za one koji su naši fanovi, a i za one koji su slučajno tu došli pa se ugodno iznenadili.

 

Tvoja muzika, tekstovi, spotovi, stavovi, stil oblačenja i objave na društvenim mrežama, sve su to putevi tvog pozitivnog uticanja na mlade ljude. Šta bi izdvojila kao najbitniji savet mladima?

Moj savet za mlade ljude je da je dalek put još pred njima, dok se ne pronađu. Mislim da je najvažnija stvar u životu pronaći se, pronaći ono što stvarno voliš i ono što ti jesi. Ne treba slušati nikakve druge uticaje, ni roditelja, ni medija, ni industriju koja ti pokušava podvaliti svašta i prouzrokovati da si nesiguran, da se osećaš beskorisno, ružno ili glupo. To su sve gluposti. Čovek je srećan kad sam sebe nađe i kad uživa sam u sebi. Za mene je to bila muzika, a imala sam sreću da sam to otkrila sa 25 godina i zapravo sa 40 shvatila da je to definitivno to. Samo polako, treba biti siguran u sebe i osluškivati i sebe i ljude oko sebe i pokušati emitovati pozitivnu energiju. Kad znaš ko si i kad si srećan sam sa sobom, onda te ne zanimaju nikakve loše misli, nit’ širiš negativnu energiju, nit’ tračaš, nit’ si zao prema drugima, već zapravo samo gledaš kako i sebe i druge da oplemeniš.

Razgovor sa Idom poslušajte u plejeru:

A. Ninić

foto: promo

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

MAiKA: Balkan na naš način

Ida Prester, Bojana Simeon,Luka Lopičić pre nastupa na Exit festivalu popričali su sa nama o novom projektu MaiKA. Kako je Ida…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo