...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Intervju

Filmski Front: Publika voli male filmove

07.10.2016.

Međunarodni festival kratkog metra Filmski Front raspisao je konkurs za volontere na ovogodišnjem festivalu koji će biti održan od 26. do 29. oktobra u sali Kulturnog centra Novog Sada, pod sloganom "PREĐI NA SLEDEĆI LEVEL". Uoči festivala razgovarali smo sa portparolkom Minom Stanikić o nezavisnom filmu, sceni i volji i ljubavi prema filmu.

.

Prva dva festivala Filmski Front održana su 2003. i 2004. godine pod nazivom "Vojvođanski festival videa i filma". Od 2005. godine festival se zove Festival malih i nezavisnih filmskih produkcija Filmski Front. Mina Stanikić za O radio kaže da se od tada mnogo toga promenilo i čitavu organizaciju preuzeli su mladi.

"Još smo ponosniji na to što su samo žene u organizaciji, jedino je selektor muškarac, Filip Markovinović, on je blažen među ženama. Nama ta organizacija sasvim lepo ide, iako smo mladi i možda ne preterano iskusni, ali to ne ide na uštrb kvaliteta".

Da li je namerno da budu samo žene u organizaciji ili nešto drugo?

"Nije, nije. Slučajno je tako ispalo, valjda žene više vole da se bave organizacijom".

Mina kaže da iako nisu mejnstrim festival nije problem okupiti publiku oko nezavisnog filma.

"Nama je prošle i pretprošle godine sala Kulturnog centra Novog Sada bila puna svakog dana. Pre dve godine smo morali da odlučimo da li ćemo produžiti Front za još jedan dan, pa smo prošle godine trajali četiri dana, zato što smo imali previše publike. Prosto nisu mogli svi da stanu u salu koja nema toliko veliki kapacitet. Izgleda da krajem oktobra u Novom Sadu nije teško okupiti publiku", rekla je Mina, dodajući da ove godine ima više od hiljadu prijavljenih filmova.

"To je sve naš selektor odgledao. Trebalo mu je mnogo vremena, s obzirom na to da smo ove godine produžili trajanje filmova na pola sata. Još uvek ne znamo koliko filmova će biti emitovano, ali sigurno dovoljno da zadovolji sve afinititete", objašnjava ona i kaže da se u organizaciji trude da svake godine prikažu filmove iz svih država u regionu.

"Ono što znam iz svog iskustva jeste da su ove godine hrvatski filmovi bili veoma kvalitetni, gledala sam ih na drugim festivalima. Bitno je da naše scene sarađuju, ceo region".

Kada je reč o saradnji sa drugim festivalima Mina kaže da je ta saradnja dobra.

"Ove godine ćemo verovatno imati saradnju sa jednim festivalom koji nije iz Srbije. Prošle godine je to bio Pančevo film festival, a sada smo odlučili da se malo proširimo. Ali to ću zadržati kao tajnu", kroz smeh govori Mina i objašnjava da filmovi stižu iz celog sveta. Seća se da je prothodnih godina bilo filmova iz zemalja za koje vam uopšte ne bi palo na pamet da snimaju filmove.

Ona dodaje da mladi autor mora da veruje u sebe i u ono što radi. Da voli to što radi i da ima nešto što ga čini jednistvenim. Za organizatore festivala su prema njenom mišljenju najvažniji istrajnost i strpljenje. Pitali smo je koja je njena poruka mladima koji žele da se bave filmom, makar i amaterski.

"Nemojte se stideti da snimite bilo šta što vam padne na pamet. Što više snimite to imate više uvida u to šta i kako radite. Prosto, kada vašu ideju stavite na ekran ili nekada u budućnosti na platno, onda uvidite koje su vam bile greške i šta treba da popravite", savetuje Mina, a na pitanje da li uz filmove dobijaju i propratna pisma tipa: "Meni je ovo prvi film, nemojte šta zameriti ako nije u skladu sa onim što vi tražite" ili nešto slično tome, ona kaže da bude i toga.

"Možda ne baš tako: 'nemojte zameriti' nego propratna pisma u smislu: Bilo bi mi jako drago da moj film bude prikazan na vašem festivalu". Ili: "Nekada ranije sam bio gost festivala a evo sada sam napravio film pa bi mi bila čast da ga gledam tamo gde sam ranije bio u publici", priseća se Mina i kaže da je moto ovogodišnjeg festivala igra.

"Naš moto je da se igramo, taklo da je ceo dizajn Fronta kao neki Tetris i moto festivala je 'Pređi na sledeći nivo' što bi značilo poboljšaj se i napreduj".

mina jpg

Mina Stanikić

Kada upoređujemo našu i svetsku nezavisnu filmsku, Mina ističe da je domaća scena oduvek bila dobra samo nedovoljno ispraćena.

"Prosto, to je činjenica i danas, ali i ranije, da art bioskopi ne postoje. Postoje samo sinepleksi koji otkupljuju prava za blokbastere tako da se naša scena potiskuje. Eventualno neki filmovi iskoče, koji zapravo i nisu art filmovi već domaći, koji naprave neki bum. Sa produkcijom nezavisnog filma je, manje više, isto tako i u svetu. Teško je napraviti film. Nikada se nema para. Jedina razlika je u distribuciji. Napolju postoje art bioskopi koji podržavaju nezavisnu scenu. Ili čak postoje sinepleksi koji u malim salama prikazuju nezavisne filmove. To kod nas na žalost još uvek ne postoji, tako da se ti filmovi mogu prikazivati samo na festivalima kao što je Filmski Front. Ali isto tako moram da kažem da veliki festivali podržavaju male filmove", kaže naša sagovornica.

Zanimalo nas je da li su razmišljali u tom pravcu da i Novi Sad jednog dana ima Art bioskop. Bioskop Jadran je, recimo, ugašen, pa se takav prostor koji ima uslove može iskoristi za umetničke filmove.

"Iskreno, nismo razmišljali o tome, ali ima onih koji jesu. To je slučaj sa novim bioskopom Zvezda u Beogradu koji je duže vreme pod okupacijom, ali, eto, nije postignut dogovor. Neke svetle budućnosti koja bi mogla da se nazire nema, ali ja se nadam da će se to promeniti".

Volonteri su obavešteni da je konkurs za njih raspisan, a Mina nam je rekla da broj volontera zavisi od broja gostiju koji će posetiti festival.

"Naravno zavisi i od toga koliko volontera se prijavi. Prošle godine nije bio velik broj volontera a veoma velik broj se prijavio. Mi se nadamo da će ove godine biti isto. Oni se bave medijskim praćenjem festivala, hostingom, deljenjem propratnih materijala kao što su listići za glasanje, pošto publika određuje pobednika međunarodne selekcije. Godine nisu bitne, važno je samo da su punoletni".

Da biste se prijavili za volontera na ovogodišnjem festivalu neophodno је da imate 18 ili više godina, kao i da popunite prijavu i pošaljete je na email sonja.front@gmail.com najkasnije do 10. oktobra.

Organizatori u pozivu dodaju da je potrebno da budete u Novom Sadu u periodu od 20. do 30. oktobra i u tom periodu imate obezbeđen smeštaj u Novom Sadu.

Nakon razmatranja pristiglih prijava organizatori će vas lično obavestiti o rezultatima konkursa, a zvanična lista volontera na 14. Filmskom Frontu biće objavljena na sajtuwww.filmfront.rs 15. oktobra.

Tonski prilog poslušajte u prilogu.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

U četvrtak počinje Filmski Front

Ovogodišnji Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani…

.

Kad se iz spontanosti izrodi nešto uspešno

Jedan od filmova koji je obeležio proteklu godinu je i debitantski film Matije Gluščevića i Dušana Zorića "Da li ste…

.

U četvrtak počinje 20. Filmski front

U Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu u periodu od 27. do 30. oktobra održava se 20. Međunarodni festival…

.

Izabrano 100 kratkih filmova koji će se prikazivati na 20. "Filmskom frontu"

Jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma "Filmski Front" biće održano u periodu od 27. do 30. oktobra u…

.

Magija kratkih filmova ponovo u Novom Sadu

Poslednji vikend u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada je već tradicionalno rezervisan za ljubitelje kratkometražnog filma i festival Filmski…

.

Vredi pročitati: "Kad padne noć" Harukija Murakamija

Dunja Grubor iz organizacije ovogodišnjeg "Filmskog fronta" nam je preporučila knjigu "Kad padne noć" japanskog pisaca Harukija Murakamija.

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo