...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Dax J: Moja muzika se konstantno razvija

15.07.2019.

Jedno od najvećih tehno imena današnjice Dax J, uprkos užasnom vremenu, nastupio je poslednje večeri Exit festivala. Pre nastupa razgovarali smo o tome šta se promenilo od kada je poslednji put bio u Novom Sadu, zašto baš tehno, ali i o novom EP-ju koji izlazi uskoro.

.

foto: seadancefestival.me

Pre dve godine nastupio si na Exitu, a prošle godine i na No sleep fetivalu u Beogradu. Šta se promenilo, u tvojoj karijeri, muzici, u tvom životu?

Za dve godine? Promenilo se mnogo stvari. Mogao bih da sedim ovde pola sata i da ti pričam samo o tim promenama. Kada suzimo fokus samo na moju muziku, mogu da kažem da se ona uvek razvija. Uvek se trudim da puštam najsvežije stvari, odnosno, da ih učinim svežim bez obzira na to da li je to muzika iz devedesetih, novija ili demo. U tom smislu, mislim da se moja muzika promenila i razvila mnogo u odnosu na ono od pre dve godine. Postala je mnogo više definisana i iskreno mislim da se popela na jedan nivo iznad.

Radiš i kao di džej i kao producent. U čemu uživaš više, možeš li uopšte da razdvojiš te dve stvari?

Obožavam obe stvari. Originalno, u celu ovu priču sam ušao kao di džej. Počeo sam time da se bavim pre 17 godina, dok sam još bio dete i išao u školu. Di džejing će uvek biti moja prva ljubav. Posao producenta i produciranje došlo je malo kasnije, nekoliko godina posle pravljenja same muzike. Uvek ću voleti i jedno i drugo i to verovatno jednako. Najbolja stvar kod pravljenja muzike je to što ne moraš da putuješ. Možeš samo da sediš u studiju i da radiš. Za mene je to ogroman bonus. Kada tu stvar ostavimo po strani, oba posla volim, ne mogu da izaberem samo jedno.

Smatraju te jednim od najvećih i najpoznatijih di džejeva tehno muzike. Da li ti sebe vidiš tako?

Da. Prilično sam samouveren kada se radi o muzici koju pravim. Trudim se da stalno donosim nešto novo i drugačije kao izvođač. Mislim da bi svaki di džej trebalo da nastoji da ima svoj neki fazon i zvuk u kome će publici uvek nuditi nešto što se razlikuje. Upravo zbog toga mislim da spadam u takvu kategoriju izvođača, jer zastupam određenu vrstu zvuka i znam da to radim na dobar način. Osećam se polaskano što me smatraju toliko velikim.

Kao klinac si pretežno slušao dnb. Zašto si počeo da praviš tehno?

Ja sam u stvari prvo i počeo da radim dnb. Time sam se bavio dosta dugo, kao klinac i u školi. Posle nekih sedam, osam godina osetio sam da mi je bila potrebna promena. Završio sam fakultet i imao dosta slobodnog vremena preko leta. Tad sam otkrio tehno. To je sad već bilo pre 13 godina. Tada sam otkrio za mene potpuno novu muziku i istog momenta mi je mozak bio oduvan zvukom. Bukvalno sam istog momenta odlučio da se prebacim. Došlo mi je u pravom momentu i odlučio sam da krenem u novom pravcu. Srećan sam što sam to uradio.

Uskoro objavljuješ i novi EP...

Tako je. Spremam novi EP pod nazivom "King Of The Sewers". U pitanju je saradnja sa mojim prijateljem UVB i trebalo bi da izađe kada se završi Exit. Poslušajte obavezno, odličan je!

M.M.

Možda te još zanima:

.

Treba izmisliti novu reč za onlajn pozorište

Isidora Vlček (24) je rođena u Novom Sadu, gde je i završila glumu na Akademiji umetnosti. Igra u nekoliko predstava…

.

"Na vreme" ili malo kasnije, uvek treba pokušati

Marija Stankov će kroz nekoliko dana postati diplomirana inženjerka smera Zaštite životne sredine. Jedna je onih mladih naučnika koje je…

.

Mikroplastika opasnija od jednokratnih kesa

Plastične kese jedan su od retkih problema u Srbiji koji bi mogao da dočeka nekakav kraj, iako danas ne vidimo…

.

Uznemirujuće pun mesec

Novosadska spisateljica Vitomirka Trebovac pre nekoliko dana objavila je treću zbirku pesama, za izdavačku kuću Lom. Nakon zbirke "Plavo u…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Saopštenje povodom napada na zgradu RTV

Zgrada Radio-televizije Vojvodine juče je bila predmet vandalskog i rušilačkog napada. U vreme kada ovaj Javni medijski servis daje značajan…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo