.
Trenutno
Tehnologija
 Novinari O radija
Društvo / Intervju

Dax J: Moja muzika se konstantno razvija

15.07.2019.

Jedno od najvećih tehno imena današnjice Dax J, uprkos užasnom vremenu, nastupio je poslednje večeri Exit festivala. Pre nastupa razgovarali smo o tome šta se promenilo od kada je poslednji put bio u Novom Sadu, zašto baš tehno, ali i o novom EP-ju koji izlazi uskoro.

.

foto: seadancefestival.me

Pre dve godine nastupio si na Exitu, a prošle godine i na No sleep fetivalu u Beogradu. Šta se promenilo, u tvojoj karijeri, muzici, u tvom životu?

Za dve godine? Promenilo se mnogo stvari. Mogao bih da sedim ovde pola sata i da ti pričam samo o tim promenama. Kada suzimo fokus samo na moju muziku, mogu da kažem da se ona uvek razvija. Uvek se trudim da puštam najsvežije stvari, odnosno, da ih učinim svežim bez obzira na to da li je to muzika iz devedesetih, novija ili demo. U tom smislu, mislim da se moja muzika promenila i razvila mnogo u odnosu na ono od pre dve godine. Postala je mnogo više definisana i iskreno mislim da se popela na jedan nivo iznad.

Radiš i kao di džej i kao producent. U čemu uživaš više, možeš li uopšte da razdvojiš te dve stvari?

Obožavam obe stvari. Originalno, u celu ovu priču sam ušao kao di džej. Počeo sam time da se bavim pre 17 godina, dok sam još bio dete i išao u školu. Di džejing će uvek biti moja prva ljubav. Posao producenta i produciranje došlo je malo kasnije, nekoliko godina posle pravljenja same muzike. Uvek ću voleti i jedno i drugo i to verovatno jednako. Najbolja stvar kod pravljenja muzike je to što ne moraš da putuješ. Možeš samo da sediš u studiju i da radiš. Za mene je to ogroman bonus. Kada tu stvar ostavimo po strani, oba posla volim, ne mogu da izaberem samo jedno.

Smatraju te jednim od najvećih i najpoznatijih di džejeva tehno muzike. Da li ti sebe vidiš tako?

Da. Prilično sam samouveren kada se radi o muzici koju pravim. Trudim se da stalno donosim nešto novo i drugačije kao izvođač. Mislim da bi svaki di džej trebalo da nastoji da ima svoj neki fazon i zvuk u kome će publici uvek nuditi nešto što se razlikuje. Upravo zbog toga mislim da spadam u takvu kategoriju izvođača, jer zastupam određenu vrstu zvuka i znam da to radim na dobar način. Osećam se polaskano što me smatraju toliko velikim.

Kao klinac si pretežno slušao dnb. Zašto si počeo da praviš tehno?

Ja sam u stvari prvo i počeo da radim dnb. Time sam se bavio dosta dugo, kao klinac i u školi. Posle nekih sedam, osam godina osetio sam da mi je bila potrebna promena. Završio sam fakultet i imao dosta slobodnog vremena preko leta. Tad sam otkrio tehno. To je sad već bilo pre 13 godina. Tada sam otkrio za mene potpuno novu muziku i istog momenta mi je mozak bio oduvan zvukom. Bukvalno sam istog momenta odlučio da se prebacim. Došlo mi je u pravom momentu i odlučio sam da krenem u novom pravcu. Srećan sam što sam to uradio.

Uskoro objavljuješ i novi EP...

Tako je. Spremam novi EP pod nazivom "King Of The Sewers". U pitanju je saradnja sa mojim prijateljem UVB i trebalo bi da izađe kada se završi Exit. Poslušajte obavezno, odličan je!

M.M.

.
Grad Nju Sidling, inspirisan Novim Sadom, ima problem. Svi ljudi u njemu su lenji. Gari, koji se tek doselio, hoće da radi. Postaje…
.
"Ošišao sam dredove jer sam dobio ponudu za posao u nekoj ozbiljnoj firmi, a to je bio jedan od uslova. Kad sam došao u tu firmu…
.
Ukoliko želite da savladate prve korake tango plesa Ana Nauparac Despotović iz udruženja Todo Tango je prava osoba za vas. Tango…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?