...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Studentima u Arizoni klopu donose dronovi

02.04.2021.

"Starship" zna da sačeka crveno svetlo na semaforu, zna da izbegne prepreke, a zna i da se popne na ivičnjak...

.

Studenti su uvek gladni i to nije nikakva tajna, takođe poznati su po tome da ih mrzi da kuvaju, pa u uslovima epidemije žive na hrani koja im se dostavlja. Onima sa Univerziteta u Arizoni klopu na vrata donosi dron, a ne živi ljudi.

U kampusu je pokrenut studentski projekat "Starship Technologies" koji uz pomoć kompanije "Sodeko Food" ima flotu od oko 30 robota, koji pomalo liče na ručne frižidere na točkovima.  U sebi može da ponese 20 kilograma hrane i pića, pa može da se koristi i za žurke.

Da biste jeli u stilu Obi Van Kenobija treba da instalirate aplikaciju. Svaka usluga se naplaćuje 1,99 dolara dodatno na cenu hrane, što je način da studenti nastave sa finansiranjem istraživanja autonomnih bespilotnih vozila.

A upravo "magija" leži u autonomiji, jer robot sve radi sam. Kada stigne porudžbina, on odlazi u restoran gde zaposleni ubacuju hranu u njega. Kada se sve spakuje, robot kreće na put do lokacije na kojoj je naručilac. Sam bira putanju koja je bezbedna, a ume da prepozna znake, što će reći da će ulicu preći na zeleno svetlo. Programiran je da izbegava ukrštanje putanje sa ljudima, životinjama i drugim vozilima.

Zahvaljujući točkovima u stanju je da savlada rupe i da se popne na ivičnjak, a maksimalna brzina mu je 15-ak kilometara na sat i potpuno je vodootporan.

Izvor:www.telegraf.rs

Možda te još zanima:

.

ChatGPT dobija Mac aplikaciju

ChatGPT sada ima desktop aplikaciju – ali je za sada dostupna samo na macOS-u.

.

Winamp uzvraća udarac

Popularni plejer dobija novu verziju, a u njegovom stvaranju će pomoći i developeri preko otvorenog koda.

.

Pijanista na krovu Afrike

Viktor Varoši iz Novog Sada je pijanista i profesor muzike. Dugo je nastupao, a onda se, kako kaže, premestio iza…

.

ChatGPT dobija još podataka

Kompanije OpenAI i Reddit su sklopile partnerstvo, koje će omogućiti da ChatGPT četbot dobija podatke sa popularne platforme.

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo