...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo

Do 2030. godine Srbija bez kapi čiste vode

10.06.2016.

Jedan od uslova koje EU postavlja potencijalnim kandidatima jeste očuvanje životne sredine i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima u toj oblasti. Srbija neće biti izuzetak, a stiče se utisak da se na očuvanju životne sredine malo radi. Poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije kaže da je u zaštiti životne sredine i klimatskih promena ostvaren mali napredak. 

.

Potrebni su bolje planiranje, više stručnjaka i velike investicije u zelenu ekonomiju. Ekološki problemi su, kao i prethodnih godina, zagađen vazduh, otpadne vode i divlje deponije.

Prema rečima Milice Alavanje iz "Zelene Patrole", najeklatantniji primer je zagađenje reke Krivaje, jedinog autohtonog vodotoka u Vojvodini.

"Ona je mrtva reka. Građani kažu da je nepodnošljivo živeti pored nje, a sećaju se vremena kada su pecali i kupali se u njoj. Rešenja postoje, a to je da firme koje ispuštaju otpadne vode, ugrade prečistače. Postoji takođe i uredba koja firmama dozvoljava da otpadnu vodu ispuštaju do 2030. godine što je dovoljno dug period da do tada nećemo imati ni kap čiste vode", upozorava Milica.

U 2015. godini za zaštitu životne sredine izdvojeno je 0,14 odsto BDP-a, što je oko 20 puta manje nego u zemljama EU, na primer u Sloveniji. Ovaj podatak pokazuje brigu države za okolinu, ali inženjer životne sredine Jovica Vukša kaže da je dobar deo odgovornosti i na građanima, baš kao i na institucijama.

"Na kraju ipak, to je do ljudi. Da oni ne prljaju Čistoća ne bi imala šta da radi. Ipak, Komunalna policija, inspekcija, oni koji bi trebalo da disciplinuju građane ne rade svoj posao. Garantujem da je ove godine kupljeno više službenih automobile tamo nego što je napisano kazni. Kada bi postojao sistem koji sankcioniše bahato ponašanje, mi bismo imali lepši okoliš", kaže Vukša.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u Srbiji ima ukupno 156 opštinskih, nesanitarnih, legalnih deponija. Broj nelegalnih deponija stalno se menja, neke se uklanjaju druge nastaju - kažu u resornom ministarstvu. Do sada su izgrađene dve sanitarne opštinske deponije po standardima EU, osam sanitarnih regionalnih, dok su još tri u fazi izgradnje. To je, međutim kap u moru i potrebno je nešto više od infrastrukture. Edukacija mladih je svakako stavka koja bi mogla da promeni stanje stvari.

milicaalavanja jpg

Milica Alavanja iz zelene Patrole kaže da mladi bolje razumeju ekološke probleme od svojih roditelja.

"Nama je drago što postoji tako veliki broj mladih koji se javljaju i zainteresovani su za zaštitu životne sredine. Javljaju se svaki dan da volontiraju. Oni najviše primećuju problem sa otpadom jer gde god se okrenete imate deponije. No, ja bih napomenula da imamo veliki problem i sa zagađenjem zemljišta, vazduha, vode. Srbija je jedna od najzagađenijih država u Evropi", kaže Milica.

Jedno od poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji biće upravo ekologija. Bez poboljšanja stanja životne sredine, Srbija ga ne može otvoriti i proći, stoga naši sagovornici kažu da ova oblast mora biti prioritetna, a da građani moraju da se u nju uključe. Jovica Vukša već dugo organizuje uklanjanje smeća u Novom Sadu, a Milica Alavanja veliki broj edukacija za mlade u svojoj organizaciji. Svakako im treba pomoći da istraju.

Tonski prilog poslušajte u plejeru:

P.K.

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

.

Stipendije za istraživački boravak u Nemačkoj

Nemačka fondacija za životnu sredinu (Deutsche Bundesstiftung Umwelt - DBU) objavila je informaciju o stalno otvorenom konkursu za stipendije za…

.

Male odluke menjaju svet

Praznici i Nova godina pravo su vreme da se osvrnemo oko sebe i sagledamo šta smo uradili dobro, a šta…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo