.
Trenutno
Superoperater
 Petar Klaić i Jelena Mijatović
Društvo

Cena goriva utiče na sve segmente života

06.06.2018.

Ovih dana na društvenim mrežama u Srbiji kruži poziv da u petak 8. juna u 17 časova građani izađu na ulice i blokiraju vitalne raskrsnice u svim gradovima Srbije. Sve to u znak protesta, a kako bi ukazali na problem previsoke cene goriva u Srbiji. 

.

Iza ove ideje stoje građani, zvanično ne postoji organizator akcije već samo grupa na Facebooku u kojoj postoje zakazani događaji za svaki grad u kojima se građani dogovaraju koje će raskrsnice blokirati.

Jedna od administratorki ove grupe koja je želela da ostane anonimna, zbog toga što događaj zvanično nema organizatora, kako bi prema njenim rečima trebalo i da ostane, kaže da su se građani na Facebooku okupili spontano. Oni zahtevaju da cena goriva na svim pumpama ne prelazi 110 dinara za litru dizel goriva i 120 dinara za litar bezolovnog benzina, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se oporezivati osnovna cena goriva pa tek onda dodavati akciza. Oni zahtevaju i da cena plina ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Ukoliko njihovi ciljevi ne budu ostvareni, okupljanja će biti nastavljena.

"Niko u toj grupi nije vođa, ali po reakcijama ljudi mogu da kažem da će blokade trajati sve duže. Prvi skup u Pančevu trajao je samo pola sata, a sada je planirano da na dva sata blokiramo saobraćaj," kaže naša sagovornica.

Sagovornica O radija dodaje da se nada da će skup proći mirno, jer je tako planiran i upozorava građane da ne nasedaju na provokacije. Kaže da im nije u cilju da ruše vlast i da se ne okupljaju zbog toga, već samo žele da vožnja automobilom kod nas, kao u zemljama u regionu, ne bude luksuz.

gorivo3 jpg

Cena goriva direktno utiče i na sve ostale cene, pa ako cena benzina stalno raste dolazi do inflacije jer i ostale usluge uglavnom zavise od cena prevoza robe i putnika. Litar dizela trenutno košta oko 165 dinara, dok je cena bezolovnog oko 155 dinara. Početkom 2016. godine njihova cena bila je oko 125-130 dinara. U poslednjih mesec dana cena benzina veća je za 4,8, a dizela za 6,2 odsto.  

gorivo2 jpg

Minja Dunđerski već godinama organizuje prevoz na koncerte u zemlji i regionu i objasnio nam je koliko cena goriva utiče na njegov posao. On kaže da je cenu karte vezao za kurs evra pa se ona ne menja svaki put kada se zarotiraju brojke na benzinskim stanicama. Ipak, pošto zavisi od prevoznika, njegova zarada jeste manja.

"Prevoznici su zbunjeni i ne znaju šta da rade. Sezona kreće, a oni su u situaciji da su jeftini letovi povoljniji od autobuskog prevoza", kaže sagovornik Oradija.

Minja dodaje da nije tajna da se prevoznici dovijaju i da gorivo sipaju u inostranstvu gde su cene povoljnije, a to nikome nije u interesu.

Više o protestu zakazanom za petak i o cenama goriva poslušajte u emisiji U kakvoj zemlji želim da živim na podkastu O radija

A.K.

.
Da bi vežbanje u teretani bilo efikasnije, odnosno, da bi mišići brže porasli – a da se ne lažemo, zbog toga svi idemo u teretanu…
.
U Srbiji od depresije boluje pet odsto stanovništva, a kako je broj obolelih iz godine u godinu u porastu, do 2030. godine se očekuje…
.
Gugl je pretraživač koji svakodnevno koristi blizu 1.2 milijarde ljudi. Gigant kakav jeste, ova kompanija pronicljivo bira svoje…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Koliko ste skloni postprazničnoj depresiji?