...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo

Biciklisti nepažljivi u vožnji po centru

13.01.2016.

Šetnja životinja u užem centru grada završila se kao pogubna po ljubimca Jelene Gostović. Pudla po imenu Šapica povređena je kada je na nju naišao biciklista, koji je neprilagođenom brzinom vozio bicikl po centru Novog Sada, gde je to inače zabranjeno. Prema rečima očevidaca, biciklista je naišao velikom brzinom, ali pas srećom nije nastradao. Ovaj događaj je, međutim, još jednom otvorio pitanje kontrole biciklista, ali i njihovo poznavanje propisa u gradu.

.

"Biciklista je naišao velikom brzinom i nismo ga čak ni primetili. Mahinalno sam uhvatio korman bicikla pa je kuče samo lakše povređeno", rekao je Nenad Baranovski koji se našao na licu mesta.

Prema rečima vlasnice psa Jelene Gostović, pudla je čistom srećom lakše povređena, budući da je nedavno operisana zbog tumora mlečnih žlezda, zbog čega je još imala opasne šavove.

pudlica png

Pudla koja je povređena

Kako oboje kažu, policiju nisu pozvali, već su psa odmah odveli kod veterinara. Pre toga su ipak uzeli podatke čoveka koji je povredio psa biciklom.

"Sada je bio pas u pitanju, a moglo je biti i dete. Ne osuđujem bicikliste, ali smatram da bi trebalo regulisati vožnju biciklova po gradu bolje", dodao je Baranovski.

Prema propisima Grada, vožnja bicikla je zabranjena u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici dok je u Njegoševoj i ulici Modene vožnja dozvoljena. Iz Novosadske biciklističke inicijative kažu da jedan izuzetak ne znači pravilo i da ne treba generalizovati bicikliste.

"Postoji inicijativa da se i u samom centru obeleži posebna staza za bicikliste, kako bi se dodatno zaštitili pešaci", rekao je predstavnik Inicijative Marko Trifković.

On ističe da se gotovo nikada ranije nije desio ovakav slučaj u centru grada, gde inače vožnja treba da se prilagodi brzini kretanja pešaka. Trifković osuđuje slučaj, ali dodaje da nezgode treba prijaviti policiji kako bi se takvo ponašanje predupredilo u budućnosti.

Prema evidenciji Nacionalne bezbednosne agencije biciklisti su bili učesnici u saobraćajnim nezgodama u 30 odsto slučajeva. Prema Članu 160 Zakona o bezbednosti saobraćaja biciklisti se mogu kretati prilagođenom brzinom u određenom brzinom. Ukoliko dođe do kršenja tog zakona, kazne su od 6 do 20 hiljada dinara.

U slučaju povrede ili opasnosti koju je izazvao biciklista, po mogućnosti i povrede psa, počinilac može da se kazni i zatvorom do 45 dana.

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

 

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo