...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Znak mira ☮ slavi 57. rođendan

04.04.2015.

Svima je dobro poznat znak peace ☮ (mir) ali možda ne i njegovo značenje i način na koji je nastao. Na današnji dan 1958. godine, ovaj simbol se po prvi put našao na zastavi na demonstracijama koje je organizovala britanska organizacija "Campaign for Nuclear Disarmament" (CND - Kampanja za nuklearno razoružanje).

.

U pitanju je dizajn Geralda H. Holtoma (1914-1985) koji predstavlja kombinaciju telegrafskih simbola koji se koriste u prenošenju informacija na razdaljini uz pomoć vizuelnih signala (zastavicama, štapovima, lopaticama i sl). Tako su spojene dva slova u jedan znak - "N" za "nuclear" i "D" za "disarmament".

nd png

Međutim, ovaj znak seže mnogo dalje u istoriju. Najpre je, kao okrenut krst unutar kruga, predstavljao uništenje hrišćanstva za vreme vladavine rimskog cara Nerona (54-68. godine). S toga je nazvan Neronovim krstom.

Sledeći put se pojavio već pomenute 1958. godine (4. aprila), u Velikoj Britaniji, na početku kampanje za atomsko razoružanje. Simbol se nosio uz natpis "Ban the Bomb" (zabranite bombu).

Dve godine kasnije, ☮ se našao i na američkom kontinentu, zahvaljujući studentu iz Čikaga Filipu Altbahu.

Danas se neretko viđa na odevnim predmetima, bedževima, sveskama, na zidovima u vidu grafita i slično. Moglo bi se reći da je poprilično izgubio na značaju jer je komercijalizovan, a u svetu ipak ne vlada mir. U skladu sa tim, zanimljivo je da je od 1945. godine svet samo 26 dana bio bez rata!

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Muzika ima moć da podstakne ljude da drugačije razmišljaju

Nakon Nemesisa i Jennera dobili smo još jedan ženski metal bend na domaćoj muzičkoj sceni. U pitanju je trio pod nazivom…

.

Nobelovci protiv kampanje Grinpisa o GMO

Više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, od kojih oko 40 za medicinu, zatražilo je od svih vlada u svetu da…

.

Festival pomirenja ponovo u Novom Sadu

Drugo izdanje Festivala pomirenja u Novom Sadu biće održano od 7. do 9. septembra na dve lokacije u gradu –…

.

U junu stiže šesta sezona legendarne serije "Black Mirror"

Šesta sezona legendarne serije "Black Mirror" stiže ovog juna na Netfliks. Sve to je najavaljeno u nedavno objavljenom trejleru iz…

.

Biznis mladih i nove ideje imaju budućnost

Ostanak mladih u Srbiji, ili čak povratak onih koji su krenuli u potragu za boljim životom van granica naše zemlje,…

.

Nova serija "1923": Surovi život na Divljem zapadu

Čuveni glumci čija karijera i dalje traje sa jednakim uspehom kao na njihovom početku, Harison Ford i Helen Miren, zajedno…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo