.
Trenutno
Lampica
 Novinari O radija
Društvo / Aktivizam

Volontiranje - prilika da unapredite svoje kvalitete

13.03.2018.

Rad bez materijalne koristi jeste volonterizam. Iako možda mnogima neće zvučati primamljivo jedan od takvih poslova, ipak ima i onih koji iz raznih pobuda, kao i zbog svog humanitarnog karaktera, ali i želje za sticanjem novih veština i znanja pristaju na ovakve poslove.

.

Foto: humanitariansrilanka.org

Na volonterima počivaju mnoge organizacije, među kojima su i one koje su se predstavile na Sajmu volonterizma na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na tom sajmu, razne organizacije su promovisale svoj rad i vrednosti za koje se zalažu. Ova manifestacija imala je za cilj da osnaži mlade ljude da se što više upoznaju sa humanitarnim radom, ali i da se aktiviraju na tom polju.

Posetioci su mogli da se priključe ili informišu o radu Centra za proizvodnju znanja i veština, Novosadskog humanitarnog centra, Ekumenskom humanitarnom organizasijom, Plej centrom, Centrom srce, Omladisnkom organizacijom Jazas i drugim organizacijama.

Kordinatorka programa Ekumenske humanitarne organizacije, Tijana Vidović, navodi da je volonter još od fakultetskih dana. Ona kaže da ta organizacija trenutno realizuje nekoliko projekata koji se odnose na osetljivu kategoriju dece. Neki od programa su terenski rad sa decom, odnosno, sa decom koja su uključena u život i rad na ulici, potom, prevencija osipanja dece iz školskog sistema, gde studenti pedagogije rade sa decom u boravku u osnovnoj školi Jožef Atila. Volonteri ove organizacije rade i u prihvatilištu za migrante u Subotici, gde se igraju sa decom, osnažuju ih i uče zajedno sa njima.

"Pružamo psihosocijalnu podršku i ostvarujemo kontakt sa svom decom koja se nalaze na ulicama Novog Sada, koja se bave prosjačenjem, sakupljanjem sekundarnih sirovina, pokazivanjem praznih mesta na parkingu... Priđemo im, ako je to novi volonter on se upozna zajedno sa starim volonterom. Pružamo im neku pomoć, hrana, odeća, obuća. Kad kažem hrana, to su da zadovolje osnovne potrebe za hranom i vodom, dok su na ulici da taj novac ne troše na hranu, nego prosto da dobiju sendvič, slatkiš, da osete deo detinjstva", kaže Tijana Vidović.

Ona kaže da ključ u širenju svesti o volontiranju leži u saradnji s medijima i dodaje da je svako ko ima volju, želju ili poseduje određene veštine, dobrodošao da volontira, jer "volontera nikad dovoljno".

sajam volontiranja

Foto: azbuki.org

Studentkinja na master studijama pedagogije, Katarina Petrović, odlučila se za volontiranje u "Plej centru". Ta organizacija bavi se zdravim razvojem dece, odnosno mentalnim zdravljem. Rade na obukama profesionalaca za rad sa decom, organizuju razne radionice za decu, a bave se i "Plej terapijom", odnosno, psihoterapijom za decu, kroz igru.

Katarina navodi da je tek sa volontiranjem ušla u svet rada i svog budućeg posla, jer je pre ovoga bila isključivo vezana za knjigu. Pokušala je i da približi svojim vršnjacima svoje iskustvo, ali je ipak malo zainteresovanih.

"Kad se kaže 'volonterski rad' svi pomisle 'gubiš vreme, a niko te ne plaća'. Nisu materijalna sredstva jedini benefit, ima i drugih stvari koje ti mogu pomoći volontiranjem", tvrdi naša sagovornica.

Udruženje Jazas, kako kaže njegov predsednik Strahinja Tijanić, ima tendenciju da privuče mlade i ambiciozne ljude, čije će ideje biti sprovedene kroz njihovu organizaciju. Iako ih pretežno prepoznaju kao organizaciju koja se bavi prevencijom bolesti zavisnosti, prevencijom HIV-a, vršnjačkim edukacijama, Omladina Jazasa se trudi da se bavi i zapošljavanjem mladih i realizacijom ideja madih.

"Radimo vršnjačku edukaciju, to je nešto što postoji već 11 godina, osnažujemo osnovnoškolce i srednjoškolce da prođu našu školu za vršnjačke edukatore. Onda oni svojim vršnjacima drže edukacije o prevenciji bolesti zavisnosti i prevenciji HIV-a i side. Kad mlada osoba priča mladoj osobi, ta druga mlada osoba ima mnogo veću tendenciju da je posluša, nego kada to čini neko stariji", objašnjava Strahinja.

Iako je Sajam volonterizma prošao vi se uvek možete uključiti u neku od organizacija,  gde procenite da će vaše znanje, veštine i iskustvo biti od koristi. Ako, pak, nikada niste volontirali dovoljna je samo volja i želja da pomognete nekom i time unapredite svoje kvalitete.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u novom izdanju emisije "Pokretač" na podkastu Oradija.

Filip Ilić / Milica Bikicki

.
Organizovane turističke ture za slabovide i slepe osobe na području Zapadnobačkog okruga i u Osiječko-baranjskoj županiji postaće…
.
Povodom Međunarodnog dana migranata, koji obeležavamo 18. decembra, film "Između granica" biće emitovan u četvrtak od 20 časova…
.
Serija radionica pod nazivom "Kompas za različitost - priručnik za rad sa srednjoškolcima" počinje u subotu 8.12. u 10 časova…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Koliko ste skloni postprazničnoj depresiji?