...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Vodi se dobrim primerom, promeni zajednicu

23.08.2019.

Jedan od načina da pomognete svojoj zajednici je da učite od drugih i to znanje iskoristite za njeno unapređenje. Tako su nedavno mladi iz Vojvodine dobili priliku da posete Norvešku i razmene ideje i iskustva sa vršnjacima iz te zemlje. 

.

Projekat omladinske razmene "Erasmus+ SerNor Youth Mingle", ima za cilj da mladi iz Vojvodine tokom posete Okrugu Norland u Norveškoj, iz iskustva te zemlje dođu do ideja za projekte koji bi bili korisni, ali i sprovodivi ovde. Putovalo ih je 15, a jedan od njih je Ivan Mihajlovski. On kaže da je u Norveškoj sve jednostavno i problemi se rešavaju u hodu.

"Bili smo prisutni kada su njihovi učenici od 16, 17 godina, javno pozivali narodne poslanike jer ne rade nešto kako treba. Davali im savete, a poslanici su ih sa poštovanjem slušali i prihvatali te sugestije. Videli smo dosta toga novog što ćemo moći da primenimo u našim zajednicama", rekao je Ivan Mihajlovski. 

U Srbiji ćemo verovatno duže čekati na to da političari s poštovanjem prihvate sugestije mladih. Možda je zbog toga poseban utisak na učesnike iz Srbije ostavilo to što mladi Norvežani politički deluju još dok su tinejdžeri. Pored politike, posebno su zainteresovani za ekologiju. Jedna od učesnica programa Iskra Vlajković objasnila je razliku između mladih iz naše zemlje i mladih iz Norveške.

"Dosta smo različiti jer su oni više politički aktivni, ekološki svesni. Brinu o jednakosti, pravima žena, da li će svi isto biti tretirani, zaista se trude. Sa svega 15, 16, 17 godina, imaju pozitivnih ideja i uspeha. Mislim da to nije slučaj sa omladinom u Srbiji i da je to definitivno stvar koju bismo mogli da naučimo", rekla nam je Iskra Vlajković. 

eos2 jpg

Omladina Norveške uključena je u politiku zahvaljujući delegatskom sistemu, u kojem svaka opština bira dvoje mladih u okružni omladinski savet, a zatim okružni savet delegira u nacionalni. Kako kaže vođa grupe razmene Milana Berić, učešće u ovim savetima uzimaju mladi od 13 do 19 godina, što je razlog jačeg uticaja mladih u političkom životu u zajednici.

"Nakon toga, neretko se mladi angažuju i u seniorskoj politici. Već sa 20 godina preuzimaju odgovornost donošenja vrlo ozbiljnih političkih odluka. Takođe, kao primer dobre prakse je to što je politika omladini predstavljena na kreativan i motivacioni način, kroz učešće na raznim manifestacijama i radionicama, skupovima gde njihove ideje dolaze do izražaja", objasnila je Milana Berić.

Pored uređenog omladinskog sistema, kako kaže Ivan Mihajlovski, mladi ove zemlje od malena uče kako da se usavršavaju i na koji način da se ophode prema svojoj sredini.

"Mnogo više posvećuju pažnju učenju, edukaciju, usavršavanju... Imaju veću imaju svest o zdravoj ishrani, o ekologiji. Od malena se deca uče tome koliko je bitno reciklirati. Besprekorna čistoća, netaknuta priroda i jako  zanimljiv način pristupa rešavanju problema. Nadam se da će biti više ovakvih projekata i da će naši mladi imati više prilike češće da idu na ovakva mesta", kaže Ivan Mihajlovski.

U oktobru će 13 mladih Norvežana provesti nedelju dana u Novom Sadu i upoznaće se sa institucijama i istorijskim nasleđem Vojvodine. Erasmus+ SerNor Youth Mingle 2019. je projekat omladinske razmene, nastao u saradnji Evropskog omladinskog centra Vojvodine, Okruga Nordlanda i Opštine Bodø u Norveškoj,  u okviru Erasmus+ programa.

fotografije: Fejsbuk stranica Evropski omladinski centar Vojvodine 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Valensija - grad mladosti, sunca i uživanja!

Valensija je prošle godine, u istraživanju sajta Money.co.uk, proglašena najzdravijim i najpogodnijim mestom za život  na planeti. Takođe, ovaj španski…

.

Vebinari povodom Evropske nedelje mladih

Povodom Evropske nedelje mladih fondacija Tempus organizuje dva vebinara: "Iz prve ruke - o volontiranju mladih u Evropi" i "Eurodesk…

.

Upoznavanje sa mogućnostima studentske razmene

U petak, 15. marta, u novosadskom EU Info Pointu, od 17.30 članovi ESN-a (Erasmus student network) će upoznati studente sa…

.

Šta donosi puno članstvo u Erasmus plus programu?

Želiš na Erasmus program u Afriku, Aziju ili Ameriku? Punopravnim članstvom Srbije u Erasmus+ programu želja će biti ispunjena. 

.

Erasmus+ chat: saznajte sve o razmenama

Panel pod nazivom "Erasmus+ chat" biće organizovan u petak 26. oktobra u 17h u novosadskom EU Info Pointu. Studenti koji…

.

Vebinar o studentskim razmenama

Info centar Fondacije tempus organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo