.
Trenutno
Dnevna soba
 Jovan Marjanović
Društvo / Obrazovanje

Šta donosi puno članstvo u Erasmus plus programu?

20.02.2019.

Želiš na Erasmus program u Afriku, Aziju ili Ameriku? Punopravnim članstvom Srbije u Erasmus+ programu želja će biti ispunjena. 

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač


Punopravno članstvo u Erasmus plus programu nudi Srbiji mnoštvo pogodnosti, poput prijavljivanja na sve projekte koje ovaj program nudi, što nije mogla dok je bila samo partnerska zemlja jer je bila ograničena na samo određene projekte Evropske unije. Vladimir Jovanović iz Tempus fondacije koja je zadužena za ovaj program u Srbiji kaže da je glavna prednost punopravnog članstva to što će Srbija moći da povlači više sredstava. Međutim, raspodela ovih sredstava biće drugačija u odnosu na prethodne godine.

"Sad će se malo više mogućnosti otvarati za predškolsko i školsko obrazovanje, a malo manje će biti za visokoškolske ustanove. Možemo da kažemo da će se to sigurno promeniti, jer je univezitetsko obrazovanje faktički jedino bilo zastupljeno u Erasmus plus programu, od njegovog nastajanja 2014. godine. Od 2016. godine konačno predškolsko i školsko obrazovanje može da učestvuje u ovim programima i punopravnim učešćem u ovom programu otvara se vviše mogućnosti za njih", rekao je Vladimir Jovanović. 

erasmus1 jpg

Pitali smo studente da li će ova vest uticati na njihovo prijavljivanje za Erasmus plus program. Odgovori su bili različiti, od toga da bi se rado odlučili za razmenu ali su na završnim godinama studija, preko toga da ih više zanimaju projekti poput Work and travel programa, pa do toga da nisu ni bili informisani o tome da je Srbija postala punopravna članica Erazmus plus programa.

"Imam nekoliko drugova koji su išli na razmenu i zaista su se vratili sa puno utisaka, mislim da je ovo prilika koju studenti treba da iskoriste", rekla nam je jedna studentkinja, dok je po mišljenju druge, Erazmus plus prilika za studente "da nauče nove ljude, kulturu i jezik".

Posle informacije da je Srbija postala punopravna članica, javilo se pitanje da li će doći i do promene nivoa stipendija koje studenti dobijaju prilikom odlaska na razmenu, upravo zbog tog izjednačavanja sa drugim zemljama u učestvovanju. Ipak iz Tempus fondacije kažu da će proces dodele stipendija ostati isti.

"Studenti iz Srbije su do sad imali dosta mogućnosti dok je Srbija bila partnerska zemlja, a sada su naši studenti izjednačeni sa drugim studentima iz EU. Proces prijavljivanja i dodeljivanja stipendija ostaje isti. Ono što je novina je to što je veći broj zemalja za koje se mogu prijaviti, sada mogu da idu i u u Afriku, Aziju i Ameriku. Pored razmena tokom studija, sada će studenti moći da se profesionalno usavršavaju na praksama u kompanijama", rekao nam je Vladimir Jovanović. 

Erazmus plus je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine. Koje su to promene koje će se uvesti punopravnim člastvom videćemo u narednom periodu.

S.P.

.
Dr Aleksandra Cvetanović, naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta,…
.
Konkurs za sedmu generaciju programa AmChamps predstavlja jedinstveni program profesionalnog usavršavanja koji će okupiti 40 odabranih…
.
Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?