...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Društvo / Aktivizam

Umrežavanje lokalnih zajednica ka boljem položaju mladih

22.10.2018.

Tematska saradnja između civilnog društva i javnih institucija u zemljama Balkana, radi poboljšanja okruženja građanskog aktivizma među mladim ljudima, cilj je projekta "Balkanska regionalna platforma za učešće mladih u dijalogu". Projekat je predstavljen na nedavnom okruglom stolu "Mladi Balkana: Pametni dugoročni plan ili odlazak u potrazi za lagodnijim životom" održanom u prostorijama OPENS-a, uz učešće regionalnih i lokalnih aktera u oblasti ostvarivanja omladinske politike.

.

Projekat je inicirala Asocijacija lokalnih demokratskih agencija (ALDA), a implementiran je u Mostaru, Prijedoru, Zavidovićima, Subotici, Knjaževcu, Skoplje, Nikšiću i Peći. Direktorka Centra za lokalnu demokratiju iz Subotice Stanka Parać Damjanović kaže da je Novi Sad bitna spona u ovom programu.

"Verovatno nema boljeg mesta od Novog Sada za organizaciju regionalnog skupa koji okuplja veliki broj mladih iz gradova širom Balkana. Ovde su mladi koji aktivno učestvuju u procesu učenja i edukacije, pre svega aktivnog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou. Sa nama nisu samo omladinske grupe i organizacije koje se bave dobrom upravom već i organizacije koje se time bave i na lokalnom nivou kao što su Prijedor, Mostar, Nikšić i Subotica", rekla je naša sagovornica.

Balkanska regionalna platforma za učešće mladih u dijalogu osnovana je sa ciljem dostizanja otvorenog dijaloga između mladih i zainteresovanih strana unutar svojih zajednica. Direktorka Centra za lokalnu demokratiju iz Subotice kaže da je razmena jedna od najbitnijih vidova saradnji među mladima.

"Ovo su mladi koji su prošli tri godine edukacije u osnaživanju njihovog aktivnog učešća u donošenju odluka na lokalnom nivou, a isto tako i organizacije koje su u mogućnosti da učestvuju u programu razmene dijaloga sa svojim susedima, odnosno, predstavnicima omladine iz drugih zemalja. Sasvim sam sigurna da OPENS predstavlja sjajnu mogućnost za dalje umrežavanje, isto tako i za razgovore na temu koji su od suštinskog značaja za mlade", navela je Stanka Parać Damjanović.

balkan2 jpg

Još jedan od ciljeva ovog projekta su i preporuke kojim će se mladi voditi u svom usavršavanju. Jedna od preporuka, kako kaže direktorka Centra za lokalnu demokratiju Subotica, je edukacija.

"Preporuke se odnose na oblasti participacije, da se mladi edukuju u kontinuitetu, različiti oblici formalnog i neformalnog obrazovanja za mlade u lokalnim zajednicama. Kada je reč o otvorenosti lokalnih parlamenata, potrebno je da mladi budu bolje upoznati i da prate rad lokalnih parlamenata. Druga stvar je vezana za regionalnu mobilnost mladih. Napori kada su regionalna saradnja u pitanju već postoje, kada su u pitanju priznavanja uzajamnih diploma ali isto tako moramo pojačati volontersku razmenu mladih, da bi što više njih učestvovalo kada je u pitanju obrazovanje, mogućnost stručnog osposobljavanja i njihovog razvoja", rekla je Stanka Parać Damjanović.

Treća preporuka se odnosi na oblast koja je prepoznata kod mladih kao potreba, a to su kulturni sadržaji koji su namenjeni mladima. Kako je zaključila naša sagovornica, mladi treba da budu pre svega deo procesa decentralizacije kulture kako bi kulturni sadržaji bili pristupačniji u lokalnim zajednicama. Zbog toga što, po njenim rečima, mladi koji su deo ovog projekta dolaze iz zajednica koje su relativno daleko do velikih gradova, a samim tim je regionalna saradnja i umrežavanje veći izazov.

Ceo prilog poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

.

Klik kampanjom protiv senzacionalizma o suicidu

Pandemija koronavirusa i posledice koje već sada ostavlja donose nam neizvesnost u svakom polju. Ide li se u školu ili…

.

Ideja Omladinskog centra je povezivanje

Nedavno, na Međunarodni dan mladih, otvoreni su Omladinski centar OPENS i kulturna stanica Liman. Prostor se nalazi u kreativnom distriktu,…

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo