...
TRENUTNO14:00 - 15:00Muzički kalendar

Društvo / Aktivizam

U Omladinskom kreativnom centru mladi rade za mlade

28.02.2017.

Omladinski kreativni centar OKCe jedan je od projekata Unije studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu. Postoji od prošle godine, a ono što ga razlikuje od drugih projekata jeste što pre svega direktno uključuje mlade, u smislu da su oni predavači, a i sam prostor kreiran je u saradnji sa studentima. 

.

Koordinatorka programa u OKCu, Edit Vereš, kaže da je važan segment i coworking prostor, tako da su dobrodošli i mladi preduzetnici.

"Cilj Omladinskog kreativnog centra je okupljanje omladinskih organizacija u izgradnji društveno korisnih projekata, razvijanje svojih ličnih potencijala, kao i izgradnja poslovnih ideja", objašnjava Edit.

S obzirom na to, za mlade ljude nema mesta argumentima da nemaju gde, kako i s kim da uče i budu aktivni članovi društva, jer su OKCu otvoreni za sve ideje.

"Trenutno, ali i u proteklom periodu, bavili smo se najviše izgradnjom samog centra, pošto nismo dobili novac za sređivanje prostora, te su studenti radili čitav projekat i u smislu prostora. Sa FTN-a su dolazili studenti pa su nam pomagali da sređujemo i to je jako lep primer kako mladi mogu da se uključe i kako mladi jesu vredni i žele da rade, samo im je potrebno dati mogućnosti i to je to. Mi želimo da ih na različitim nivoima uključujemo i motivišemo da se aktiviraju i samim tim postanu aktivni članovi ovoga društva, da ne odlaze iz zemlje, nego da im pokažemo potencijal koji mogu ovde da ostvare", kaže ona.

okce4 jpg

U OKCu smo se zatekli u vreme održavanja obuke za raidoničarski rad sa mladima. Novak Stanišić vodi ove radionice, kao i one za upravljanje vremenom. On kaže da su mladi, mahom studenti, a potom i srednjoškolci, veoma zainteresovani za aktivnosti koje nudi OKCe, a to potvrđuje i činjenica da su sva mesta uvek zauzeta i da često zatvaraju prijave i pre isteka roka.

"Što se tiče interesovanja mladih za sadržaje, veoma su popularne takozvane psihološke teme, a mi imamo radionice upravljanja vremenom, radionice asertivne komunikacije, koja je isto veoma tražena, zatim razni kursevi jezika koji su besplatni. Organizujemo predstavljanje knjiga koje su zanimljive mladima, a popularni su i sadržaji koji upućuju mlade kako da dobiju stipendije u inostranstvu", objašnjava Novak.

S obzirom na to da se ova radionica bavi obučavanjem mladih da dalje rade s mladima, Novak, kao neko ko ima iskustva u tome, objašnjava koji su najveći izazovi u radu sa mladima.

"Posebno treba obratiti pažnju na njihova očekivanja, jer oni dolaze sa nekim određenim očekivanjima ili ne dolaze uopšte sa očekivanjima, a veliki je izazov zadovoljiti sve ono što su zamislili i mi se trudimo da na to odgovorimo. Oni dolaze u nameri da steknu neke veštine pravilnog vođenja radionica, koje su danas veoma korisne u svim oblicima rada. Često te radionice zamenjuju sadašnji neki način rada, koji je dosta formalan", objašnjava Novak.

okce2 jpg

Jedan od onih koji sadržaje u OKCu smatra veoma korisnim je i dvadesetjednogodišnji Srđan Vukašinović. Nakon završene osnovne i srednje škole u Novom Sadu, u Beogradu studira na Šumarskom fakultetu. Za sebe kaže da je aktivan mlad čovek i ne mrzi ga da se vikendima vraća u Novi Sad, da bi išao na radionice.

"Imam motivaciju na više nivoa. Uvek bude zanimljivo i ja mislim da je to kvalitetno uloženo vreme u nešto što kasnije možemo da iskoristimo u životu. Takođe, obrađujemo neke zanimljive teme, koje možda kroz naš formalni sistem obrazovanja nisu obrađene, poput emocinalne inteligencije i inkluzije osoba sa invaliditetom", kaže Srđan i dodaje da je naročito važno što se  kroz programe u OKCu mladi bave mladima.

"Treba da motivišemo mlade da osnivaju svoje organizacije. Ne samo organizacije za mlade, nego i organizacije koje vode mladi, jer oni najbolje znaju šta to mladima treba, jer su u njihovoj koži. A pomoć lokalne zajednice, pomoć starijih, svakako je dobrodošla i teba da postoji", zaključuje on.

Tokom marta i aprila u OKCu će biti organizovane obuke iz sfere preduzetništva, a najavljuju i program za prekvalifikaciju žena u IT sektor. Svi sadržaji OKCa su besplatni i namenjeni mladima koji imaju između 15 i 30 godina, a detaljne informacije o obukama i programima nalaze na Fejsbuk stranici kao i na sajtu okce.edu.rs.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

 

Jovana Zdjelarević

 

Možda te još zanima:

.

Besplatna radionica upravljanja vremenom

Da li ste u poslednje vreme mnogo zauzeti i ne stižete da se posvetite prijateljima, momku ili devojci ili školi?…

.

Korona i psiha: Ne tražiti krivca u pojedincu

Mladi su u sve većem fokusu kada je u pitanju kovid 19. U javnosti se često pominju kao uzrok sve…

.

Pravo na dostojanstvo je osnovno pravo

"Dostojanstvo" je ključna reč za ljudska prava. To je nešto što svi imamo i znači da zaslužujemo određena prava. Ali…

.

OKCe pokreće Omladinsku televiziju

Omladinski kreativni centar OKCe iz Novog Sada pokrenuo je nedavno omladinsku televiziju na kojoj će, između ostalog, biti emitovana i…

.

Vinil sve popularniji kod mladih

Internet generacije naviknute su na to da im je muzika dostupna na jedan klik, te većina i nema razvijenu potrebu…

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Muzički kalendar
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo