...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Sto dana okupacije bioskopa Zvezda

02.03.2015.

   "Obaveštavamo ministra kulture Ivana Tasovca da, ukoliko nije imao tu informaciju, on kao resorni ministar ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro njenom nesavesnom vlasniku i dodeli ga privremenom staratelju, odnosno incijativi građana koja je sposobna da se bavi održavanjem kulturnog dobra..."

.

   Aktivisti koji su okupirali bioskop Zvezda u Beogradu, i koji taj prostor održavaju, u njemu organizuju projekcije filmova i tribine poslednja tri meseca, poslali su dopis Ministarstvu kulture i informisanja u kom navode šta se dešavalo u bioskopu u prethodnom periodu i predlažu na koji način bi se moglo regulisati pitanje vlasništva.

   U saopštenju aktivista se navodi da je zgrada bioskopa Zvezda kulturno dobro koje je privatizovano 2007. godine i od tada je napušteno, što je dovelo do oštećenja, pa postoji mogućnost da bude uništeno.

   Kako se obajšnjava, članom 33. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da “ukoliko sopstvenik ne izvršava mere zaštite ili ih ne izvršava sa pažnjom dobrog domaćina, odnosno kad privremeno ili trajno napusti kulturno dobro tako da postoji mogućnost da ono bude uništeno ili oštećeno, Ministarstvo nadležno za poslove kulture može odrediti da se kulturno dobro preda fizičkom ili pravnom licu kao staraocu za sprovođenje mera zaštite kulturnog dobra”.

   "Obaveštavamo ministra kulture Ivana Tasovca da, ukoliko nije imao tu informaciju, on kao resorni ministar ima ovlašćenje da oduzme kulturno dobro njenom nesavesnom vlasniku i dodeli ga privremenom staratelju, odnosno incijativi građana koja je sposobna da se bavi održavanjem kulturnog dobra", navodi se u saopštenju.

   Oni su istakli da je rešavanje ovog pitanja i u interesu 300 oštećenih radnika nekadašnjeg preduzeća "Beogradfilm". Tokom 60 dana, koliki je rok za odgovor, ministar će dobiti priliku da pokaže stav aktuelne vlasti i time stavi do znanja da li je voljan da ispravi greške svojih nesavesnih prethodnika, dodaje se u saopštenju aktivista. 

   "Mi ne upiremo prstom na osobu, već pozivamo na odgovornost koju njegova funkcija nosi", naveli su mladi iz bioskopa. Kako kažu, opstanak ovog prostora važan je na “etičkom, političkom i kulturološkom nivou”, pa postavljaju pitanje da li će u njegovom očuvanju učestvovati i nadležne institucije ili ne, i dodaju da će nezavisno od odgovora na to pitanje oni nastaviti da se bore.

   Predlog aktivista je da “Novi Bioskop Zvezda” postane objekat koji će zadržati svoju izvornu namenu, ali vremenom prerasti i u svojevrsni Kulturni Centar sačinjen od kino kluba, alternativne pozorišne scene, izložbenog i koncertnog prostora. Taj prostor bi trebalo da postane kreativni poligon koji će imati moć da vremenom revitalizuje i unapredi srpsku kinematografiju, ali i poimanje kulturnog delovanja u širem smislu.

   “Danas, nakon 100. dana okupacije, Zvezda i dalje opstaje. Zvezda je manja, ali jača, isključivija, ali mudrija, sa mesečnim računima za struju od 80.000 dinara koji se plaćaju isključivo donacijama građana i onih koji su u bioskopu”, piše u saopštenju.

   Iako nedeklarisana i bez ikakve lobističke ili političke zaleđine, ova grupa je, kako navode, pretrpela dva ozbiljna napada desničarskih organizacija i sama sanirala posledice.

   “Nasledili smo obaveze i dugove koje nije preuzimao ni zakoniti vlasnik. Platili smo račune i preduzeli korake kojima želimo da sprečimo da ovaj prostor nastavi da propada. Pored svakodnevnih projekcija, sanitarnih intervencija, osposobljavanja vodovodnog sistema i sanacije krova, ovaj bioskop je ugostio Alena Badjua, Marka Brecelja Jozefa Van Wišema.

   Bio je čak i usputna stanica Aleksisu Ciprasu, sada aktuelnom premijeru Grčke, a u Novom Bioskopu Zvezda održano je i pet koncerata, desetak tribina, jedna izložba i puno formalnih i neformalnih razgovora na temu daljeg funkcionisanja ovog prostora. Kroz bioskop su prošli glumci, studenti, reditelji, pravnici, arhitekte, radnici i građani”, poručili su aktivisti.

   Svi koji žele da pomognu nezavisnom funkcionisanju ovog bioskopa i da se priključe akciji i doniraju novac, mogu to učiniti putem internet platforme IndieGoGo i podržati kampanju koja je aktuelna još 30 dana.

Izvor: Tanjug

Možda te još zanima:

.

Novom Sadu je potreban atletski stadion

Čak i onima koji sport ne prate, ime i uspesi Mihaila Dudaša svakako su poznati. Naš sugrađanin, poznati desetobojac i učesnik…

.

Kreativnost protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa pred ljude je stavila jedinstven izazov, nešto sa čime nismo imali priliku da se sretnemo u ovolikoj meri.…

.

Zdravo filtriranje energije

Šajzerbiterlemon je još jedan od mladih beogradskih bendova čije se pesme nalaze na kompilaciji "Hali Gali". Ova indi trojka nastala…

.

Teorije zavere su stare koliko i čovečanstvo

Vanredni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Boris Stojkovski jedan je od onih akademskih građana koji svoje aktivnosti nije smanjio…

.

Kvizovi su se iz pabova preselili u kućne uslove

Pab kviz scena u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji, doživela je bum u proteklih nekoliko godina. Publici koja se…

.

Prijemni ispiti na novosadskom univerzitetu krajem juna i početkom jula

Prijava kandidata u prvom upisnom roku za osnovne i integrisane studije biće 24, 25. i 26. juna, dok će prijemni…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo