...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Podcast

Osmi mart: snaga je da progovorimo i kažemo "ne"

08.03.2023. · 12:41

U emisiji U kakvoj zemlji želim da živim bavimo se pozitivnim primerima koje možemo da usvojimo iz drugih zemalja, kao i dobrim zakonima koji postoje kod nas, ali se ne primenjuju u potpunosti. Slušajte nas svake srede od 11 časova. 

.

Danas je Osmi mart. Međunarodni dan žena. Dan kada se slavi borba za ravnopravnost, jednakost i ljudska prava žena. Na ovaj datum pre više od 160 godina, žene u Njujorku su protestovale zbog loših radnih uslova. Nakon toga su osnovale sindikat, a protesti su se nastavljali godinama kasnije. Najpoznatiji je onaj 1908. godine, kada je hiljade žena tražilo ispunjenje radnih prava i pravo glasa. 

U Srbiji je prvo obeležavanje Dana žena organizovano 1914. godine. U kakvom su društvenom, socijalnom i ekonomskom položaju žene u Srbiji danas - 109 godina nakon tog prvog obeležavanja? Odgovor nije ni malo optimističan. Sve i da ne pomenemo podatke o nasilju, seksualnom zlostavljanju, slučaj glumice Milene Radulović, intervju sa višestrukim silovateljem, silovanje jedanestogodišnje devojcice - deset femicida u 67 dana govori mnogo o položaju žena danas.
  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo