...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Šta je za tebe AFŽ?

21.09.2020.

Anonimne Fantastične Žene! Ajteajmo na Feministički Žur! Ajmo Fenomenalne Žene! Ili - Autonomni Festival Žena! AFŽ nastaje kao otpor nasilju, mržnji, tradicionalnim i retrogradnim strukturama, počinje danas u Novom Sadu i trajaće do 10. oktobra u knjižari "Bulevar Books".

 

 

.

Tokom 20 dana, nulti AFŽ festival promovisaće kulturu nenasilja kroz različite programe, a simbolički i kroz uspostavljanje govorno-pevačkog Protestnog hora, koji će se suprotstavljati opštem nasilju u društvu i skretati pažnju na goruće probleme svojim nastupima na ulicama u različitim delovima grada, najavile su organizatorke.

"Prava i položaj žena u društvu nije samo žensko pitanje, već se tiče celokupne zajednice i društva kao najšireg sistema. Zbog toga će AFŽ biti mesto susreta lokalnih žena i globalnih tema", kaže Milica Kravić, jedna od organizatorki.

U okviru festivala će biti organizovane edukacije o ženskim pitanjima, podizanje njihove vidljivosti, razmena mišljenja, promovisanje značaja ženskog udruživanja, rodno senzitivnog izveštavanja u medijima, isticanje dobrih praksi u vezi sa pitanjem nasilja prema ženama.

"Novi Sad nema festival koji kroz socijalno angažovanu umetnost baca svetlo na suštinsku temu demokratiije – pitanje roda i rodne ravnopravnosti. Ideja je da ga ovim putem uspostavimo i nastavimo organizovanje svake naredne godine", dodaje Milica.

Ulaz na AFŽ je besplatan, a više o programu na AFŽ Facebook stranici.

I.Miloradov

Možda te još zanima:

.

Završen još jedan Autonomni festival žena

Posle sedam dana koncerata, filmskih projekcija, tribina i radionica sinoć je završen Autonomni festival žena (AFŽ).

.

Letnji muzički festivali u Srbiji

Izvor: mmf.rs Nastavljamo sa pregledom letnjih muzičkih festivala koje vredi videti, a koji su većinom tokom korone bili na puzi.…

.

Škofja Loka: Nema kompromisa kada je muzika u pitanju

Letnja scena Dorćol Platza bila je domaćin novoj muzičkoj atrakciji bendu Škofja Loka u okviru ovogodišnje Kontakt konferencije. Ovaj mnogočlani…

.

SKICA je za sve koje stvarno zanima arihiktura

Angažovanje studenata van nastavnih aktivnosti vezanih za stručni deo i povezivanje sa kolegama iz regiona, pa i sveta, nije previše…

.

Fruškogorska vila kao inspiracija za festival "Vila"

Evropska prestonica kulture prvog vikenda juna seli se na Frušku Goru. Tamo nas, u okviru programskog luka "Heroine", očekuje trodnevni…

.

Vredi pročitati: Smrtni ishod atletskih povreda

Ove nedelje novinarka Danijela Vujinović nam je preporučila roman "Smrtni ishod atletskih povreda", autorke Milice Vučković.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo