...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

Rasprava o rečniku omladinske politike

11.02.2015.

Na raspravi se govorilo o tome koji pojmovi treba da uđu u okvir omladinske politike, aktivizma i udruženja, kako bi se upravo budući omladinci lakše snalazili u ovom resoru.

.

Kako bi se što više olakšao rad, ali i utvrdili temelji budućem omladinskom radu i aktivizmu, nekoliko organizacija u Srbiji se udružilo da svojim naporom i zajedničkim radom, a zajedno sa ostalim aktivistima, kreiraju Rečnik omladinske politike.

Drugi krug javne rasprave povodom kreiranja ovog rečnika održan je 11. februara u Novom Sadu, u velikoj sali Gradske skupštine. Oko 30 mladih, pretežno iz omladinskih organizacija, davalo je predloge i komentare na budući sadržaj Rečnika.

Na taj način, ovaj rečnik je uspeo da poveže same organizacije u zajedničkom cilju. U ime ovih organizacija, Vojislav Prkosovački rekao je za O radio da mu je drago što se toliko ljudi uključilo u realizaciju ovog rečnika, koji su svojim aktivnim učešćem doprineli njegovom konačnom rešenju.

“Atmosfera je bila veoma interesantna i dobili smo vrlo korisne sugestije. Neki od učesnika će i naknadno poslati svoje komentare koji će biti malo opširniji. To je dokaz da radimo na jedan način koji uvažava sve učesnike i da je konsultativni proces veoma širok. U Novom Sadu su nam se pridružili predstavnici iz raznih udruženja građana, kancelarije za mlade i iz različitih mreža. Ono što vidim i osećam je veoma dobra atmosfera u sali i motivisanost učesnika da doprinesu i učestvuju”, kazao je Prkosovački za O radio.

Na raspravi se govorilo o tome koji pojmovi treba da uđu u okvir omladinske politike, aktivizma i udruženja, kako bi se upravo budući omladinci lakše snalazili u ovom resoru. Među učesnicima ove rasprave je bila i omladinska radnica Jelena Radojčić, koja se takođe složila da su organizacije rešene da kreiraju nešto što im može pomoći na više strana.

“Došla sam da dam svoj doprinos u izgradnji rečnika omladinske politike u Srbiji, jer smatram da je bitno da svi oni akteri omladinske politike čuju za ovu ideju i daju svoj doprinos i glas. Bitno je da se neki pojmovi koji se koriste u svakodnevnom životu i radu sa mladima i za mlade, znaju i uptrebljavaju onako kako bi trebalo i u skladu sa njihovim značenjem”, kazala je Jelena.

Raspravu je organizovala mreža različitih organizacija među kojima i Nacionalna asocaijacija Kancelarija za mlade, a ceo projekat je podržalo Ministarstvo omladine i sporta. Rasprave su održane i u Nišu, Beogradu i Kragujevcu.

Nataša Šaru i Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Do letovanja kroz sezonske poslove

Leto je period za zabavu, opuštanje i odmore. No, suprotno uvreženom mišljenju da mladi ove dane provode po kafićima, mnogi…

.

Uključi se u kreiranje politika za mlade

Uskoro će početak nove godine, a sa njim i novi krug konkursa za projekte, izrada novih Lokalnih akcionih planova za…

.

SOFA - besplatni sportski treninzi

Udruženje Studentske i omladinske fizičke aktivnosti - SOFA, omogućilo je besplatno treniranje studentima koji imaju između 18 i 25 godina. Zainteresovani…

.

Kako gradove vratiti građankama?

Analiza urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji sa stanovišta rodne ravnopravnosti i participacije građana i Vodič ka rodno-osetljivim javnim prostorima biće…

.

Prijavi se za seminar alternativnih politika

Četvrti seminar alternativnih politika nazvan "Politike solidarnosti: odgovor na ekonomsko nasilje" biće održan u Omladinskom centru CK13 22. i 23.…

.

Uključi se u kreiranje politika za mlade

Uskoro će početak nove godine, a sa njim i novi krug konkursa za projekte, izrada novih Lokalnih akcionih planova za…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo