...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Prvih deset godina Omladinskog centra CK13

12.04.2017.

Na tabli koja stoji pored ulaza u Omladinski centar CK13 piše da bi ova kuća mogla biti od istorijskog značaja. Ona danas slavi 10. rođendan i možda je upitan njen istorijski značaj na nivou celog društva, no neupitno je da je veliki značaj stekla na nivou individualnih istorija onih koji su neka od najdražih iskustava i sećanja baš za nju vezali.

.

Na ideju da osnuju društveni centar 2007. godine došla je grupa mladih nakon jedne omladinske razmene koja se desila dve godine ranije, tokom koje su posetili nekoliko društvenih centara u nemačkoj pokrajini Brandenburg. Višnja Šijačić jedina je iz te ekipe koja je do nedavno u Crnoj kući bila angažovana od njenog nastanka. Ona kaže da su tada, po povratku u Novi Sad želeli da iskustvo koje su tamo stekli prenesu ovde.

"U početku je CK13 bio zamišljen kao jedan društveno-kulturno-socijalno-politički omladinski centar. To je bila najbliža definicija onoga što smo mi hteli da napravimo u Novom Sadu. Svaki društveni centar je prilagođen lokalnom kontekstu pa tako i CK13, tako da on svoje korene vuče iz onoga što smo videli u Brandenburgu i iz tih nekih iskustava levih društvenih samoorganizovanih grupa, ali se on prilagodio kontekstu i načinu funkcionisanja u ovoj sredini u svakom smislu, tako da je prvi centar ovakve vrste u Novom Sadu pa i šire", objašnjava Višnja.

ck5 jpg

Od tada pa do danas, Crna kuća bila je mesto okupljanja i rada različitih nezavisnih i alternativnih umetničkih i društvenih grupa i inicijativa. Tokom ovih deset godina u njoj je organizovano na stotine koncerata, desetine književnih večeri i projekcija filmova, deo njenog programa su i radionice gitare, konverzacija na nemačkom jeziku, otvorena samoorganizovana i samoodrživa veganska kuhinja, u njoj se negovalo i neguje fanzinaštvo i izdavačka delatnost. Kako kaže Ozren Lazić urednik muzičkog programa, ovaj jubilej pravo je vreme da se kuća unapredi u organizacionom i sadržinskom smislu.

"Planiramo unutrašnju reorganizaciju i od toga zavisi šta će se raditi u Crnoj kući. Ta reorganizacija je bitna da bi se stvari poboljšale. Postoje neki već trasirani programi koje bi mogli da preuzmu mlađi ljudi, a da se mi stariji pozabavimo nekim drugim stvarima. S obzirom na to kakva je aktuelna situacija u kulturi u gradu, izgleda da je ovaj prostor za sada jedan od najsigurnijih prostora, u smislu izvesnosti da će još potrajati i to kao nezavisan. To je bitno za ljude kojima nedostaje prostor, a koji hoće nešto da rade, da znaju da to mogu da rade ovde", kaže Ozren.

ck4 jpg

Imajući u vidu ideje na kojima je Crna kuća nastajala, Višnja i Ozren saglasni su da je u realizaciji, pored brojnih kulturnih sadržaja, ipak nedostajala artikulisana politička poruka koja se šalje iz CK13.

"Mislim da su neke stvari bile neupitne od samog početka, pre svega to jedno antifašističko nasleđe koje smo mi negovali i promovisali, dakle neke stvari jesu bile neupitne, ali nisu bile dovoljno jasno artikulisane. U sadašnjem kontekstu, mislim da je nekad nedostajao jasan artikulisan odgovor na neke stvari koje su se dešavale na lokalu gde smo mogli i trebalo je da budemo glasniji i prisutniji. Mislim da je to ono na čemu treba raditi u budućnosti", kaže Višnja, a na njenu tvrdnju nadovezuje se i Ozren.

"Naročito imajući u vidu trenutnu siutaciju u zemlji, pogotovo u Novom Sadu i u kontekstu titula omladinske prestonice i evropske prestonice kulture koje ne idu na ruku samoorganizovanim kolektivima, nevladinim organizacijama, te gde Grad vodi svoju politiku bez imalo takta i osećaja za sve što postoji nezavisno od gradskih struktura i institucija", dodaje on.

ck6 jpg

Upravo zbog toga u Crnoj kući okuplja se oko dvadeset organizacija sa Nezavisne kulturne scene koje prave zajedničku platformu i kako Ozren kaže, u pregovorima su sa Gradskom upravom za kulturu i trude se da nađu neka bolja rešenja za bolje funkcionisanje nezavisne kulturne scene, rad umetnika, uopšte rad organizacija iz polja kulture.

Nadogradnja se očekuje i u muzičkom programu po kome je trenutno Crna kuća najprepoznatljivija, te važi za jedan od najboljih prostora za svirke u gradu. O tehnici i zvuku računa vodi Žolt Polgar koji ističe da je pored snimanja koncerata u planu i osmišljavanje neke vrste live sessiona sa bendovima i muzičarima.

ck3 jpg

"Planiramo da pokrenemo neku malu izdavačku delatnost, da se malo bavimo simanjem, da iskoristimo ovaj prostor i sve što imamo da snimamo bendove različitih profila, da li će biti zvučno ili kombinovano s videom, to još ostaje da se reši", kaže Žolt.

Pored Ozrena i Žolta ukućani CK13 su i Ivana koja se bavi projektima, Đorđe koji se bavi književnim programom, Hana i Kristina koje se brinu za otvorenu vegansku kuhinju i šank. Svima njima Crna kuća je druga kuća, a kažu da koliko je njihova, toliko pripada i svima onima koji su je pre njih gradili, kao i publici, bendovima, gostima i posetiocima. Nakon prvih deset godina CK13 nastavlja da funkcioniše kao mesto koje pruža različite mogućnosti za nezavisne i alternativne pojedince, grupe i organizacije koji su dobrodošli da učestvuju u osmišljavanju njenih sadržaja.

Kolektiv Crne kuće osmislio je i dvodnevno rođendansko slavlje koje počinje večeras zajedničkom veganskom večerom od 19 časova, a nakon toga će uslediti program "Otvoreni mikrofon", odnosno druženje uz poeziju. Svoje pesme čitaće bivši i sadašnji učesnici i učesnice radionica kreativnog pisanja koje se već godinama održavaju u Crnoj kući. Kako iz CK kažu, pošto će atmosfera biti slavljenička, mikrofon će biti otvoren i za sve koji budu želeli da se uključe u poetski deo rođendana

Jubilarna svirka za CK13 zakazana je za sutra, a nastupiće četiri novosadska benda koja su obeležila rad Omladinskog centra: instrumentalni post rock/post metal bend "Lednik", "Become As One" iz Rebuild Collective ekipe, novosadski noiseri "Casillas" i stari rokeri "Gun Sale" koji će na CK bini nastupiti po deseti put. Pored ovih, najavljen je i Ad hoc CK13 bend iznenađenja koji će iznenaditi tajmingom i repertoarom.

Audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

Foto: Arhiva CK13

 

 

 

Možda te još zanima:

.

"Kuhinji solidarnosti" potrebna stalna pomoć

"Kuhinju solidarnosti" su 2020. godine u vreme pandemije koronavisrusa pokrenuli aktivisti omladinskog centra CK13 i Združene akcije "Krov nad glavom".…

.

Da se Crna kuća opet čuje

Tokom prošle godine organizacija Kuda.org pokrenula je dve tužbe koje su usmerene protiv Omladinskog centra CK13. Prva je pokrenuta protiv…

.

Prijavi se za seminar ekološkog aktivizma

Treći seminar alternativnih politika koji nosi naziv "Ekološki aktivizam: mobilizacija, otpor i transformacija" biće održan u Omladinskom centru CK13, 4.…

.

Manifest pobune u CK13

Punk rock show pod imenom "Manifest pobune" biće održan u petak 8. marta u Omladinskom centru CK13. Nastupiće bendovi Kriva…

.

Went sa gostima u Novom Sadu i Subotici

Beogradski sastav Went nastupiće u petak 3. novembra zajedno sa subotičkim Wooden Ambulance u klubu "Mladost" u Subotici, a dan…

.

Radionica veganske kuhinje u CK13

Omladinski centar CK13 u sredu, 24. maja, u 17 časova organizuje radionicu koja će biti posvećena veganskom načinu ishrane.  

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo