...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Pandemija dodatno pogoršala položaj mladih

12.08.2020.

Međunarodni dan mladih Srbija je ove godine dočekala uz nekoliko starih problema koji muče ovdašnju omladinu. Nedostatak posla, apolitičnost i želja da se ode iz države što pre i dalje su izazovi sa kojima se mladi danas suočavaju, a neke od njih dele sa vršnjacima iz celog sveta. 

.

Ujedinjene nacije su ove godine odredile pitanje koliko je snažan omladinski aktivizam i u kojoj meri mladi aktivno učestvuju u kreiranju javnih politika, kao ključno za ovu godinu. Postavlja se pitanje prepoznaju li mladi globlne probleme i da li reaguju na njih. Ono važi i za omladinu u Srbiji, pa smo i mi proverili angažuju li se mladi zbog globalnih problema.

Koordinatorka za omladinski rad u Centru za omladinski rad (CZOR) Dajna Marinković za Oradio kaže da mladi u Srbiji reaguju na globalne probleme, a da je mali broj njih spreman i na neku vrstu akcije.

"Mladi se danas o globalnim temama uglavnom informišu kroz društvene mreže, kod nas naročito preko Instagrama i Youtube-a i njihova percepcija mnogo zavisi od položaja digitalnih influensera koje prate i podržavaju, odnosno od stavova koje ovi promovišu. Dosta toga zavisi i jesu li mladi prirodno aktivistički nastrojeni u svojim sredinama, veće su šanse i da će biti informisani i da će zastupati globalne inicijative u svojoj sredini", kaže Dajna.

Prema njenim rečima, posebno se dobro primaju ekološke teme, od svih globalnih inicijativa.

"Petkovi za budućnost i Greta Tjhunberg su bili jako popularni. U prethodnioh godinu dana ekološke teme su mladima bile jako važne, lako se identifikuju sa njima. Sa druge strane, važno im je na koji način se mlada osoba bori, pa su pristup tog pokreta i takvu globalnu inicijativu oni prepoznali kao važnu i za njihovu zajednicu", objašnjava Dajna.

protest jpg

Jelena Mitrović iz Bečejskog udruženja mladih, potvrđuje da je ekologija tema koja povezuje mlade u Srbiji sa mladima na globalnom nivou.

"U Novom Sadu sam mogla da vidim najmlađe od 15 do 18 godina koji su se prvi aktivirali, pa pokrenuli i starije, a sve zbog globalnih ekoloških problema. Sa druge strane, imali smo proteste u Americi gde su se mladi i kod nas na društvenim mrežama angažovali, ali ne dovoljno dobro, jer ovde oni nemaju dovoljno ispravnih informacija zbog čega se neke stvari tamo dešvaju ili su opterećeni nekim drugim informacijama, koje im se serviraju", kaže Jelena.

Prema njenim rečima, u Srbiji postoji možda pet odsto mladih koji se angažuju, dok su ostali potpuno nezainteresovani.

"Pored nezaposlenosti, najveći problemi mladih su apolitičnost, koja dolazi od straha od politike i nerazumevanja toga šta je sve politika. Mladi imaju pristup informacijama, ali im se plasiraju informacije koje ne bi smele da ih okupiraju", kaže Jelena.

Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije kaže da je i najnovije istraživanje pokazalo kako je mladima najveći problem zapošljavanje, a da je pandemija sve to još i dodatno pogoršala.

"Mladi osećaju globalne probleme, a njihovi problemi su uglavnom slični onima koje imaju i njihovi vršnjaci u svetu. Omladina u Srbiji, kao i njihovi vršnjaci, imaju problema sa zapošljavanjem. Sa druge strane, oni smatraju da okolina ne odgovara na njihove potrebe, a jedan od većih problema je i obrazovanje. Ovo možda nije globalni problem mladih, ali u Srbiji jeste i oni ovde žele da se obrazovanje menja tako da im pruža više mogućnosti", objašnjava Miljana.

mladi1 jpg

Ona kaže da je pandemija stavila veliki pritisak na mlade, koji sada još teže rešavaju probleme koji ih muče.

"Situacija se u obrazovanju promenila, oni moraju da se prilagođavaju, a sve je to uticalo na kvalitet znanja koje dobijaju. Takođe, mladi moraju još više da se prilagođavaju traženju posla sada, kada su mnogi poslovi i inače upitni. Pandemija je ozbiljno pogoršala njihov položaj", kaže Miljana.

Iz Ujedinjenih nacija ove godine posebno poručuju da COVID-19 utiče na sve segmente stanovništva, pri čemu mladi igraju ključnu ulogu u upravljanju epidemijom i oporavkom nakon epidemije.

"Iako još uvek nije poznato kako bolest pogađa mlade ljude, vladama je dodeljen mandat u Svetskom programu akcije za mlade (VPAI) da obezbede da njihove usluge zadovolje potrebe mladih. U ovim okolnostima, važno je osigurati da se mladi čuju zajedno sa ostalim glasovima zajednice i strpljenjem u navođenju zdravstvenih i nemedicinskih intervencija kao odgovor na COVID-19", poručuju iz UN.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Kako aplicirati za RYCO grantove - treninzi na Divčibarama i u Mokrinu

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) organizuje pripremne treninge za apliciranje na otvorene pozive “Omladinskog fonda za kulturu Zapadnog Balkana“, koji…

.

Seminar o mirovnim politikama "Uvod u promišljanje mira"

Omladinski centar CK13 vas poziva da se prijavite za učešće na Seminaru alternativnih politika “Uvod u promišljanje mira” koji će…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

.

Omladinska razmena pod šatorima u Novom Bečeju

Dečiji centar Zaječar objavio je poziv na omladinsku razmenu pod šatorima, na obali Tise u Novom Bečeju.

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo