...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Omladina poslala poruku "Stop diktaturi"

04.04.2017.

Više hiljada mladih ljudi, uglavnom studenata protestovalo je u Novom Sadu, kako kažu protiv "bede, prevare i laži" u Srbiji, koja je prema njihovom mišljenju posledica loše ustrojenog sistema i izbornih nepravilnosti. Kako su mladi poručili, neravnopravni izbori suspendovali su volju birača na predsedničkim izborima održanim 2. aprila, i obesmislili jedan od najvažnijih demokratskih procesa u zemlji. Okupljeni su prošetali od Velike menze u Kampusu, do centra grada, a zatim su se uputili ka Bulevaru oslobođenja kako bi opet stigli do Trga slobode.

.

Predstavnica Studentskog pokreta Novi Sad, koji je pozvao mlade da se pridruže demonstracijama, Katarina Antonić, izjavila je na protestu da je ideja bila da se okupe svi mladi ljude koji su nezadovoljni ishodom izbora za predsednika Srbije.

"Želimo da okupimo sve te ljude i da zajedno poručimo onima koji su na vlasi ili žele da budu na vlasti, da nam je jasno pod kakvim uslovima se odigravaju izbori, da je sve postalo besmisleno i da kažemo šta želimo da se menja u narednom periodu bez obzira ko je na vlasti", kaže Katarina.

protest1 jpg

Nekoliko hiljada mladih šetalo je sa transparentima "Ne damo Srbiju", "Da ne bude veća izlaznost na Horgošu", "Stop diktaturi" i "Ako vam je dobro, onda ništa". Kolona je krenula od kampusa, a već na početku dvojica mladića provocirali su učesnike pokušavajući organizatorima da otmu megafone i praktično preuzmu protest.

Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, nepoznati mladići koji su provocirali pokušali su fizički da se obračunaju sa učesnicima i organizatorima protesta. Ubrzo nakon toga reagovala je i policija, ali su se nakon legitimisanja nepoznati mladići vratili na čelo kolone.

protest2 jpg

Nakon šetnje kolona se zaustavila na Trgu slobode u Novom Sadu gde su organizatori pročitali proglas u kojem su pozvali sve one koji su glasali ili nisu ali žele promenu, da izađu na ulice i pokažu svoj stav.

"Pozivamo radnike Jure, Železnica Srbije, EPS-a, taksiste, radnike javnih komunalnih preduzeća, radnike u fabrikama, pekarama, na pijacama, u trafikama i u kol centrima, da izadju i bore se za svoje sutra", piše u proglasu.

Na protestu su se najviše čule parole protiv novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i transparenti "Dole diktator", "Nije vam ovo Severna Koreja".

Policija je tokom demostracija u Novom Sadu bila prisutna u malom broju, ali su saobraćajci zaustavljali vozila kako bi kolona mogla nesmetano da prodje ulicama grada.

protest3 jpg

Studenti su najavili da će protesta biti i sutra i pozvali su sve gradjane da im se ponovo pridruže u 18 časova na Trgu slobode u centru Novog Sada.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

.

Ima li pravda neke šanse?

Kada odlučiš da podigneš glas i pobuniš se protiv kvarnog sistema i ljudskih termita koje takav sistem promoviše, u jedno…

.

Agresija proždire nenasilnu borbu

Međunarodni dan nenasilja, posvećen indijskom lideru Mahatmi Gandiju ove godine obeležavamo opterećeni surovim slikama prebijanja mladića ispred kladionice u Novom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo