...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Ne živimo u ravnopravnom društvu

26.05.2020.

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih sa tendencijama u svetu, a sve sa ciljem razmatranja pitanja rodne (ne)ravnopravnosti. Nastao je kao studentska praksa Univerzitetskog kursa za omladisnke radnike/ce u okviru Centra za omladinski rad.

.

Aktivista i fotograf Neven Hercegovac kaže da se prijavio jer voli glumu, a i vezu između nje i aktivizma.

"Posebno mi se dopalo to što je ishod ove radionice film, koji je sada već pri kraju. Želim da utičem na društvo u kome živim, a kao osoba koja se bavi umetnošću, mislim da je to jedan od načina da doprinesem društvu", kaže Neven. On dodaje i da je umetnost platforma kroz koju se ljudima lako može približiti aktivizam.

"On često zvuči neatraktivno, pogotovo zbog nekih kampanja koje se vode protiv nevladinog sektora, ali na ovoj radionici nas ima raznih godina i nivoa obrazovanja. Recimo, sebe smatram nekim ko je već osnažen. Ali tu ima dosta ljudi koji su došli zbog glume, a uz nju im je aktivizam postao drag, kao i borba za ravnopravnost", ističe Neven.

Master studentkinja grafičkog dizajna Sanja Menićanin kaže da su sa radionicama počeli u januaru ove godine i da su se u početku bazirale na upoznavanju učesnika.

"Kada smo stekli poverenje jedni u druge i oslobodili se treme, radionice su dobile karakter predavanja i panel diskusija, gde smo iznosili svoja dosadašnja saznanja o rodnoj ravnopravnosti, a onda izvlačili zaključke iz gradiva koje bismo na tom času prešli. Sastajali smo se jednom ili dva puta nedeljno, na radionicama na kojima smo, osim teorijskog saznavanja, imali i mnoge timske igre i zadatke koji su se ticali rešavanja datog problema, rada na statističkim podacima ili glumačke zadatke. Osim radionica usko vezanih za temu, naš tim je više puta gledao filmove iz bioskopskog repertoara čija tematika odgovara našem projektu", kaže Sanja i dodaje da su njihovi sastanci su vremenom prerasli u druženja i prijateljstva.

ravnopravniradionice png

Prema Nevenovom mišljenju, trenutno ne živimo u ravnopravnom društvu, a kako on kaže, takav je slučaj sa čitavom planetom.

"Negde je situacija malo bolja, negde malo gora. Mislim da je kod nas malo gora. U sukobu smo sa ljudskim pravima, ona se ne poštuju uvek. Za mene je najveći problem neravnopravnost polova. Živimo u patrijarhatu, u kome na žalost nisu svi ravnopravni. Mislim i da se neki muškarci nose teško sa pritiskom takozvanih obaveza i odgovornosti koje imaju, a možda im ne prijaju", kaže on i dodaje da je akcenat na ženama koje nisu ravnopravne i koje osećaju najveći teret.

Sanja kaže da se o ovoj i sličnim temama mora stalno govoriti i podsećati na njih.

"Iako naizgled ne nudi mnogo stvaralačke inspiracije, može, kao na našem primeru, da iznedri nešto umetnički vredno i pre svega socijalno korisno. O ovakvim temama neophodno je da se nikada ne zaćuti i da se podstiče na otvorenost, komunikaciju i slobodu ljudi", zaključuje Sanja.

Film će uskoro biti gotov, a nakon toga sledi druga tura posla: publikovanje, promocija, premijera... Naši sagovornici ističu da je njihovo ostvarenje i u postignutim vezama, razmeni isksutva i sticanju znanja. Što se filma tiče, kako Sanja kaže, on je snimljen za sve i poruka koju žele da pošalju je namenjena svim ljudima.

J. Božić

Foto: ON/A ravnopravno OsN/Aženi

Možda te još zanima:

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Pravo na abortus mora biti prepoznato kao ustavno i ljudsko pravo

Francuska je početkom meseca postala prva zemlja u svetu u čijem se ustavu nalazi pravo na abortus, tačnije "garantovana sloboda…

.

Feministkinje ipak ne mrze muškarce

Koliko puta do sada ste čuli da "ove današnje feministkinje mrze muškarce", ili da je "feminizam imao smisla dok su…

.

Novi trendovi i stari patrijarhat na mrežama

Na društvenim mrežama su u poslednje vreme sve popularniji sadržaji koji u pozitivnom svetlu pričaju o tradicionalnim rodnim ulogama i…

.

Odgovornost se ne sme prebacivati na žrtvu

Iako je svako objavljivanje fotografija ličnog karaktera bez pristanka lica koje je prikazano na fotografiji već zabranjeno Krivičnim zakonikom, Krivični…

.

Događaji koji su obeležili rodne teme u 2023.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, 2023. godina ostaće upamćena po rekordnom broju femicida u Srbiji, suđenju Miroslavu Aleksiću, restrikcijama…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo