...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade

09.01.2016.

Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, u oktobru mesecu prošle godine dobila je zvaničnu kancelariju u Palati Srbija na Novom Beogradu. Prostor za sastanke i svakodnevni rad obezbediće kvalitetnije sprovođenje aktivnosti i lakšu međusobnu saradnju 67 lokalnih članica.

.

Kancelarije za mlade osnivaju jedinice lokalne samouprave radi obezbeđivanja uslova za aktivno uključivanje mladih u život i rad društvene zajednice, osnaživanja mladih, pružanja podrške organizovanju različitih društvenih aktivnosti mladih, učenju i kreativnom ispoljavanju potreba mladih.

Svoje aktivnosti KZM sprovodi u skladu sa Nacionalnom strategijom i lokalnim akcionim planovima za mlade, a finansira se iz budžeta jedinice lokalne samouprave, kao i iz drugih izvora.

Prve inicijative za osnivanje asocijacije kancelarija za mlade pokrenute su 2008. godine, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva omladine i sporta. 2014. godine Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade registrovana je kao udruženje gradova i opština.

Trenutno, u rad asocijacije uključeno je 67 imenovanih poverenika i poverenica lokalnih kancelarija za mlade; iz Vojvodine članice su KZM Apatin, KZM Bački Petrovac, KZM Bela Crkva, KZM Bečej, KZM Kanjiža, KZM Kikinda, KZM Kula, KZM Mali Iđoš, KZM Novi Bečej, KZM Novi Kneževac, KZM Plandište, KZM Sremski Karlovci, KZM Zrenjanin.

Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade kao svoj osnovni cilj ima unapređenje pravnog okvira i opštih uslova za razvoj lokalnog institucionalnog sistema omladinske politike u Republici Srbije. U svom delovanju, oslanja se i sarađuje sa Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS) i Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), kao i drugim akterima omladinske politike u Srbiji.

Asocijacija radi na razvoju i unapređenju lokalne omladinske politike kroz rad kancelarija za mlade i poboljšanju kapaciteta opština i gradova za ostvarivanje nadležnosti i pružanje usluga mladima.

Kontakti sa kancelarijama članicama ostvaruju se svakodnevno, a podrška koju Asocijacija pruža vezana je za razmenu informacija, pomoć u izradi i implementaciji lokalnih akcionih planova za mlade, davanje praktičnih saveta za uspešniju realizaciju aktivnosti i prenošenje primera dobre prakse na teritoriji čitave Republike Srbije. 

Nacionalnom asocijacijom KZM rukovodi Predsedništvo, koje čine predstavnici i predstavnice šest regiona i predsednik. Aktuelno rukovodstvo čine: Džemaludin Paučinac, predsednik Asocijacije (Novi Pazar), Miloš Colić (Pirot, region Istok), Dane Mandić (Bečej, region Vojvodina), Maja Žmukić (Palilula, region Beograd), Tanja Glišić Matić (Loznica, region Centar), Mija Petrović (Niš, region Jug) i Nikola Radević (Kraljevo, region Zapad). 

U novootvorenoj beogradskoj kancelariji rade članovi Sekretarijata asocijacije - Miloš Vidović, Vojislav Prkosovački i Jelena Bjeletić.

Trenutno, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade realizuje dva projekta - "Asocijacija radi", koji finansira Ministarstvo omadine i sporta, i "Balkan Myth Busters", regionalni projekata koji se realiizuje u saradnji sa Volonterskim centrom Vojvodine, a uz finansijsku podršku Saveta Evrope kroz program Erasmus +.

Aktivnosti Asocijacije KZM mogu se pratiti preko zvanične Facebook stranice.

Broj telefona kancelarije u Beogradu je 011 260 5150, a članovi i članice sekretarijata mogu se dobiti radnim danima u periodu od 8 do 15 časova. Kontakt sa Asocijacijom KZM može se ostvariti i putem mejla - sekretarijat.asocijacija@gmail.com ili asocijacija.radi@gmail.com.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

.

Zapadni Balkan ne prepoznaje mlade

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu otišla je da živi u inostranstvo. To je nedavno izjavila Generalna sekretarka za regionalnu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo