...
TRENUTNO10:00 - 11:00Pre podne na O radiju

Društvo / Aktivizam

MladiCe siguran oslonac za obolele od raka

16.12.2019.

Mladi koji su lečeni od raka u detinjstvu ili se sa ovom bolešću bore trenutno, imaju ozbiljnu psihološku podršku u udruženju "Mladice Srbije". Osnovano kako bi pružalo podršku obolelima od kancera, ovo udruženje za cilj ima i podizanje svesti o raku, kroz različite aktivnosti kao što su treninzi, edukacije, kampovi, projekti i odlazak u posete na dečja odeljenja.

.

Dušan Crnokrak iz "Mladica Srbije" kaže da je sama ideja za online savetovaliste uvek bila 'tu negde', ali najveći motivator, odnosno, 'odskočna daska' bio jedan događaj koji ih je sve pogodio.

"Jedan naš drug iz Mladica je pokušao suicid. Na to smo definitivno morali da odreagujemo – mozgali smo kako da pomognemo i njemu i drugima u sličnoj situaciji, otišli smo na edukaciju kod psihoterapeuta. Tako je započelo online savetovalište", priča Dušan.

Kako ističe, rad savetovališta funkcioniše preko online platforme, odnosno, sajta www.mladice.org, gde tinejdžeri i mladi ljudi suočeni sa rakom mogu da se informišu i da odaberu način na koji će se javiti: na mejl mladice@mladice.org, grupu na facebooku MladiCe PričaliCe, zatim preko Messengera, whatsappa, ili zakazivanjem video poziva.

"Hteli smo da to bude preko interneta, da bi bilo dostupno za javljanje svima kojima je potrebno. Kada je reč o problemima s kojima nam se obraćaju, kod malo mlađih se javljaju problemi sa vršnjacima zbog nedovoljnog razumevanja situacije lečenja, socijalna distanca koja može da bude obostrana, u smislu da se javi i kod onog ko se lečio zbog straha da neće biti prihvaćen i da će ga odbaciti. Kod malo starijih su problem slični, takođe se javlja socijalna distanca, problemi u zasnivanju ljubavnih veza, problem sa zaposlenjem, nerazumevanje okoline", kaže Dušan.

mladice2 jpg

Kako kaže i kod mlađih i kod starijih postoji nedostatak znanja o dugoročnim posledicama lečenja raka (poput razvitka nekog drugog oboljenja, problema sa štitnom žlezdom, sa vidom, sluhom, javljanje steriliteta, problem sa mentalnim zdravljem poput anksioznosti i depresije itd.), kao i nedostatak znanja o načinima na koji se ovi problemi mogu umanjiti ili sasvim otkloniti.

"Oni koji nam se obrate imaju priliku da sa nama podele iskustva i da čuju da li smo mi imali slične probleme, misli i razmišljanja, kao i kako smo ih prevazišli, imaju priliku da se osete prihvaćenim i da čuju da je sve ono što im se događa 'normalno' kada se u obzir uzme situacija u kojoj se nalaze. Takođe, od nas mogu da dobiju odgovore na pitanja i proverene informacije koje su im u tom trenutku potrebne. Kroz projekat se povezujemo sa različitim pojedincima i ustanovama koji mogu da na neki način pomognu, pružajući onima koji nam se jave različite usluge koje su im potrebne. Pored toga, dobijaju priliku i da se direktno povežu sa nama i učestvuju u raznim drugim aktivnostima koje sprovodimo", kaže Dušan.

mladice3 jpg

Sagovornik Oradija kaže da se mahom finansiraju preko projekata i donacija. Online savetovalište je projekat koji sprovodimo pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Ukoliko ste u prilici rad Mladica Srbije možete pomoći i sledeći informacije na ovom linku: http://www.mladice.org/category/pomozite-nas-rad/

P. K.

Možda te još zanima:

.

Edukativna predavanja o piću u okviru festivala SpiritEXPO

U ambijentu Kulturne stanice Svilara na Podbari, udruženje Spirit Pannonian organizuje premijerni festival SpiritExpo 1. novembra od 18h, sa specifičnom…

.

Veća produkcija - više angažmana za mlade glumce

U Srbiji vlada hiperprodukcija brojnih kadrova, od prosvetara, lekara, pravnika, ekonomista, novinara, dramskih umetnika... Upravo je školovanje velikog broja glumaca…

.

Panonia Dry Sea Fest kao novi brend

Imajući u vidu da je svetska rock scena doživela ogromno osveženje procvatom stoner rock i sludge rock zvuka, SKC Novi…

.

Gde prestaju reči i počinje slika

Goran Rakić ima 26 godina i dolazi iz Obrenovca. Ovaj veoma talentovani momak je diplomirao animaciju na Fakultetu primenjenih umetnosti…

.

Neko juri trendove, a neko kvalitet

Malo šta na svetu je neuništivo. Osim dijamanta, ekipa Oradija u neuništive stvari ubraja i heavy metal muziku. Razlozi su…

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo