...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Mladi mogu da promene Srbiju

08.03.2016.

Odlazak iz Srbije se mnogim mladim ljudima u ovom momentu čini kao jedina opcija za bolju budućnost. Ali, postoje i oni koji uprkos tome što nisu u Srbiji čine sve da bude bolje onima koji ovde moraju da ostanu. Među njima je i projekt konsultant organizacije YMCA (Young Men's Christian Association) Martina Vitezova, koja smatra da mladi ne bi trebalo da zaborave sredine iz koje dolaze. O problemima koje mladi u Srbiji imaju, nedavno je govorila i u Ujedinjenim nacijma, na forumu koji je okupio predstavnike mladih iz celog sveta.

.

Martina dolazi iz Bačkog Petrovca, u kojem se nalazi sedište YMCA za Srbiju. Završila je osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, a master u Danskoj, Francuskoj i Holandiji. U Holandiji se i zadržala gde radi u odseku za finansije u okviru poznatog sajta za bukiranje, booking.com. Uprkos tome što živi u Roterdamu, nije prekinula veze sa Bačkim Petrovcem u kojem aktivno učestvuje u radu organizacije i realizuje projekte namenjene mladima. U razgovoru za O radio, Martina je ispričala na koji način planira da svoju sredinu poboljša za život mladih, ali i kakvo iskustvo ima kao članica svetske organizacije YMCA koju je predstavljala u Ujedinjenim nacijama.

Odabrala si Dansku i Holandiju za studiranje za koje se naši studenti retko odlučuju. Šta je kod tebe presudilo?

Tokom mojih osnovnih studija sam već shvatila koliko se naš obrazovni sistem razlikuje u odnosu na svaki drugi u Evropi. Posle jedne letnje škole u Sloveniji odlučila sam da konkurišem na bukvalno sve dostupne stipendije, pa koju god dobijem. Bilo mi je potrebno da potpuno iskoristim to vreme dok sam student. Tako sam završila u Holandiji sa punom stipendijom. 

Da li ti je bilo problem da uklopiš u holandsku sredinu koja je ipak pomalo distancirana od imigranata? Jesi li imala problema da nađeš društvo?

Amsterdam je jako international enviroment. Ima dosta ljudi iz celog sveta koji se snalaze i prodaju svoje veštine. Holandski jezik nije presudan, pa je čak i čudno kada neko u društvu ne govori engleski.

I dalje si vrlo aktivna u Bačkom Petrovcu. Koliko ti je teško da "živiš" na dva mesta?

Ja sam uvek u kontaktu sa Bačkim Petrovcem, gde i dalje provodim mnogo vremena kad god stignem. Tamo sam čak i master radila. Geografija ne bi trebala da bude ograničavajući faktor onoga gde mi možemo da doprinesemo svojim trudim i gde možemo da pomognemo.

Drago mi je što mogu da vidim toliki optimizam, mnogi mladi ne dele tvoje mišljenje. Misliš li da Srbija može biti dobro mesto za život? Iako to sada možda nije.

Mislim da je Srbija mesto gde se može nešto postići i promeniti baš zbog te silne negativne slike koja vlada u društvu. To je pravi teren za mlade koji žele nešto da promene.

un jpg

Imala si priliku da govoriš u Ujedinjenim nacijama što je retka prilika za mlade u Srbiji. Kakvo je tvoje iskustvo? 

To je bio forum za mlade, na kome su Ujedinjene nacije formulisale 17 ciljeva održivog razvoja, gde smo utvrdil probleme i načine za rešavanje tih problema. Eksperti koju su prisustvovali forumu dali su potkrepljene argumente i rešenja koje bi svako od nas mogao da primeni u svojim zemljama. 

martina jpg

Koliko si uspela da predstaviš probleme mladih u Srbiji?

Imala sam prilike da ih pomenem, ali verovali ili ne svi ti problemi su isti i u drugim državama, tako da ne bih mogla da kažem da su saznali nešto novo.

Šta je to što u Srbiji u ovom momentu može da se reši za mlade.

Država mora da reši problem u obrazovanju, koje pod hitno mora da postane fleksibilnije, jer bi studentima trebalo omogućiti i da studiraju i rade.

Šta bi ti poručila mladima u ovom momentu, šta mogu da promene kod sebe i doprinesu tim promenama?

Poručila bih im da se što pre priključe nekoj organizaciji i posvete se volontiranju i praksama. Evo već sada mogu da se priključe YMCA.


Nataša Šaru 

Možda te još zanima:

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Za četvoronožne heroje Novog Sada

Novi Sad je nedavno postao bogatiji za još jedan mural. Ovog puta delo je posvećeno napuštenim psima, a svoje mesto…

.

Elektro zvuk na Oradiju petkom od 22

Nova muzička emisija koja je prošle nedelje krenula na O radiju zove se Floating Sounds, a uređuje je Čaba Horvat.…

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Elektronska koža koja rekreira osećaj dodira

Naučnici iz Singapura su napravili elektronsku kožu koja može da se koristi na robotima i pirotetičkim pomagalima. Njena specifičnost je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo