...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

Kako gradove vratiti građankama?

22.12.2020.

Analiza urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji sa stanovišta rodne ravnopravnosti i participacije građana i Vodič ka rodno-osetljivim javnim prostorima biće predstavljeni na onlajn događaju 23. decembra u 13h. Ovi dokumenti predstavljaju višemesečno istraživanje o uključenosti potreba žena u domaćoj urbanističkoj praksi, kao i preporuke za projektovanje rodno-osetljivih javnih gradskih prostora.

.

Ovaj događaj možete pratiti preko Zoom aplikacije, 23. decembra od 13 časova. Za učešće se možete prijaviti na ovom linku.

Analizu su uradili Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women).

Istraživanje "Gradove građankama" ukazaće na specifične rodne uloge i iskustva žena u javnom prostoru. Ta isksutva poslužila su kao osnov za smernice Vodiča ka rodno-osetljivim javnim prostorima.

Dok se Analiza bavi rodnim izazovima u postojećim domaćim urbanističkim politikama, procedurama i praksama, Vodič donosi kriterijume i alate koji mogu biti korisni prilikom kreiranja rodno-osetljivih javnih prostora. 

Analiza i Vodič se obraćaju stručnjacima, donosiocima odluka, ali i organizacijama civilnog društva, medijima i građanima. Jedan od ciljeva je i pozitivan uticaj na institucije u cilju humanizacije i unapređenja tradicionalne urbanističke prakse ka održivom i pravednije urbanom razvoju.

Oba dokumenta će nakon javne prezentacije biti dostavljeni relevantnim javnim institucijama i dostupni javnosti na internet stranicama partnerskih organizacija ŽAD-a i UN Women. 

Foto: zad.rs

Možda te još zanima:

.

Ruska orbitalna stanica može da radi beskonačno dugo

Nova ruska orbitalna stanica, na čijem projektu radi raketno-kosmička korporacija "Energija", može da radi beskonačno dugo, pokazuju dokumenta korporacije u…

.

Mora se prekinuti tišina o nasilju nad ženama

Prema polugodišnjem izveštaju mreže organizacija "Žene protiv nasilja", od januara do juna ove godine u našoj zemlji ubijena je 21…

.

Iridine filmske pričaonice

Nevladina organizacija Irida organizuje ''Iridine filmske pričaonice'' sa ciljem da uključi mlade u diskusiju o unapređivanju našeg društva na polju rodne ravnopravnosti.

.

Učestvuj na Međunarodnoj studentskoj nedelji u Beogradu

Otvorene su prijave za učešće na 13. Međunarodnoj studentskoj nedelji u Beogradu, koja će trajati od 14. do 22. jula.

.

Otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama otvorena je 19. juna u Novom Sadu. Kancelarija je u nadležnosti Gradske…

.

Mora se prekinuti tišina o nasilju nad ženama

Prema polugodišnjem izveštaju mreže organizacija "Žene protiv nasilja", od januara do juna ove godine u našoj zemlji ubijena je 21…

  • 14:00 Dnevna soba
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo