.
Trenutno
Radio Gruvanje
 Alma Kovčić
Društvo / Aktivizam

Kako da recikliramo smeće?

07.06.2016.

Proteklih dana pokušali smo da saznamo na koje načine je u Novom Sadu moguće reciklirati smeće koje napravimo u našim domaćinstvima. Reciklaža počinje u našem domu i većina smeća koju izbacimo može se ponovo upotrebiti, ali komunalna preduzeća i reciklažni centri trenutno ne mogu da odgovore ovoj rastućoj potrebi. Postoji i određeni nivo separacije otpada na našim deponijama, ali sve je to tek samo početak.

Prema podacima dostupnim na internetu, trenutno se u Srbiji reciklira svega 15 odsto otpada, dok je u Evropskoj uniji ta cifra premašila 50 odsto. Reciklaža i zaštita životne sredine vrlo će brzo doći u fokus kao važna temau procesu pridruživanja EU, a tada će Srbija morati ozbiljnije da rešava problem.

.

Zelena kuća - mesto za razonodu, reciklažu i edukaciju

Za savete o tome kako reciklirati u sadašnjim uslovima obratili smo se Gradskom zelenilu, a potrparol ovog preduzeća Ivan Nožinić rekao je da će u narednom periodu veoma važna karika ka tome biti edukacija.

"Nas zakoni i propisi EU, gde smo kandidati za članstvo, obvezuju na recikliranje, ali čak i da nije toga, mislim da bi svest stanovništva iz godine u godinu trebalo sve više da se podiže. Vidi se pomak u ovoj oblasti, ali to još nije dovoljno. Sve ovo treba da prati jedna ozbiljna kampanja", kazao je Nožinić za O radio.

Prema njegovim rečima, postoji način da se gradjani organizuju i da vrše separaciju otpada, pa čak i da ostvare minimalne prihode od toga koje mogu ulagati u svoju zajednicu.

nozinic

Ivan Nožinić, Zelenilo

"Na teritoriji Srbije posluje nekoliko preduzeća koja se ozbiljno bave otkupom otpada, ali što se tiče organizovanog sakupljanja, mislim da je tako nešto potrebno prebaciti na nivo kućnih saveta ili mesnih zajednica. Kada su deca u pitanju, ona su se pokazala kao vrlo disciplinovana, pa se možda nešto može organizovati i u školama. Savetujem da ovakve akcije mora da prati i edukacija", objasinio je Nožinić.

Država je još uvek na početku priče o reciklaži iako smo se u poslednjih deset pomerili sa mrtve tačke. No, organizovana sepracija i odnošenje otpada još je samo teorija, pa se alternative trenutno nalaze u civilnom sektoru.

Udruženje gradjana Komšija osnovalo je Zelenu kuću na Petrovaradinu, gde možete odneti sve vrste otpada, sortirano ili ne, bitno je samo jedno –  ne bacaj, recikliraj! Predstavnik "Komšija" Svetozar Jovičić pozvao je sugrađane da svrate u Zelenu kuću, jer je ona i edukativno-zabavni prostor.

"Zelena kuća ima cilj da od gradjana i pravnih lica iz cele Vojvodine primi sve vrste reciklabilnog otpada, čak i opasni otpad u koji spadaju sijalični, električni i elektronski. Najjednostavnije bi bilo da gradjani pokupe sve što misle da može da se reciklira, dođu kod nas na kafu i upoznaju Zelenu kuću, jer ona ima edukativno – sakupljački karakter", ispričao je on.

Separaciju svog otpada možete početi malim koracima. Dovoljno je da odvajate čepove od pet ambalaže i odnosite ih na nekoliko lokacija u gradu gde su postavljene kutije za akciju Čepom do osmeha. Humanitarna akcija služi i za eko edukaciju, a predstavnica udruženja Vanja Petković objasila nam je zašto je potrebno odvojiti čep.

cepovii

Čepom do osmeha (foto fb page)

"Flaša i čepovi se u procesu reciklaže tretiraju različitim teperaturama i pošto ne recikliraju sve fabrike čepove, često se desi da oni svakako završe u smeću. Znači, ako flašu sa čepom bacite u kontejner, nju će možda odvojiti, ali će čep svakako završiti na deponiji", objasnila je Vanja.

On je dodala da je država još uvek neorgnizovana kada se radi o reciklaži, pa stoga akcije poput njihove mogu biti alternativa.

"Država još uvek se nije najbolje aktivirala po pitanju reciklaže i razvrstavanja otpada, a mi ekolozi koji smo malo više zaluđeni našom životnom sredinom želimo da podignemo to na viši nivo", rekla je Vanja.

Još jedna od mogućnosti da se rešite elektronskog otpada je e-reciklaža, jednim pozivom ekipa dolazi na lice mesta i odnosi smeće, uz novčanu nadoknadu za vas. Među opasni otpad spadaju i baterije, koje u Novom Sadu možete odložiti u posebne kutije u određenim supermarketima. Takođe, pojedini butici omogućvaju da kod njih odložite staru garderobu i dobijete popust na kupovinu.

Medju najkreativnije načine reciklaže na koje smo naišli u ovoj potrazi su svakako dekupaž, kao i umetničko oslikavanje staklene ambalaže i ostale rukotvorine od reciklabilnog matrijela.

M. Leđenac

 

.
PDP konferencija je svečano otvorena, a tome je prethodio početak stvaranja novog murala u blizini kulutrne stanice Eđšeg. Oslikaće…
.
Od usvajanja Ustava Srbije 2006. godine i donošenja prvog Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, o načelu ravnopravnosti…
.
Čini li vam se da planeta Zemlja, jedina planeta na kojoj možemo da opstanemo, lagano počinje da se raspada? Verujete li naučnicima…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?