...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Jedna milijarda ustaje protiv nasilja

14.02.2015.

   Potrebno je sistematski raditi na promovisanju rodne ravnopravnosti, na unapređenju položaja žena, na razbijanju patrijarhalnih obrazaca ponašanja jer upravo to je u korenu uzroka nasilja nad ženama.

.

   Beograd i Srbija pridružili su se danas globalnoj akciji "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja" (One Billion Rising) tokom koje su plesali sa ženama i muškaracima iz više od 200 zemalja sveta. Plesom na ulicama simbolično je zatražen prestanak nasilja nad ženama.

   Treću godinu za redom plesalo se na Trgu Republike na muziku i koreografiju “Pokidaj lance” (Break the Chain), a organizatori ove manifestacije su Centar modernih veština i Centra E8

   U Srbiji je od početka godine u partnerskom nasilju ubijeno pet žena i zato je važno da problem nasilja u porodici postane što vidljiviji, ističu sagovornice Tanjuga koje manifestaciju, održanu na dan Sv. Trifuna, odnosno Dana zaljubljenih, smatraju važnom jer poziva da se hitno nešto preduzme kako bi se nasilje zaustavilo. Takve manifestacije su bitne, smatraju one, kako bi nasilje u porodici postal vidljivije. 

   Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da nas akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" suočava sa gorkom istinom da je nasilje nad ženama rasprostranjeno širom sveta i da predstavlja poziv da se hitno mora nešto preduzeti kako bi se ono zaustavilo. 

   Kako kaže, akcija kojoj se i Srbija pridružila je suočavanje sa činjenicom da, iako imamo uspostavljen sistem zaštite od nasilja i doneli smo zakone i protokole, taj sistem još ima mnogo manjkavosti i ne funkcioniše dovoljno efikasno.

   ''Činjenica da je od početka godine ubijeno pet žena u Srbiji, da su sve žrtve partnerskog nasilja, činjenica da je među njima i onih koje su se obraćale nadležnim institucijama, da su pretnje ubistvom prijavljene nadležnim organima, a da se nije reagovalo, je nešto što mora jako mnogo da nas zabrine", navela je Petrušićeva.

   To je potvrda da moramo hitno nešto preduzeti kako bi taj sistem profunkcionisao, dodala je ona, ocenjujući da su ova akcija ali i druge koje se u Srbiji organizuju uglavnom od strane nevladinih organizacija jedan apel da se pozabavimo uzrocima nasilja nad ženama. 

   Prema njenim rečima, potrebno je sistematski raditi na promovisanju rodne ravnopravnosti, na unapređenju položaja žena, na razbijanju patrijarhalnih obrazaca ponašanja, jer upravo to je u korenu uzroka nasilja nad ženama.

   Učesnike na Trgu Republike podržao je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je poručio da je akcija podizanja glasa protiv nasilja nad ženama apsolutno opravdana, budući da u Srbiji postoji taj problem.

  Primetivši da se mali broj ljudi odazvao akciji na Trgu Republike, Šabić je kazao i da reakcija države iz različitih razloga nije baš adekvatna kada je u pitanju nasilje nad ženama, budući da monitoring pokazuje da svega 10-tak odsto slučajeva bude procesuirano.

   "Stvarno ima smisla pridružiti se zahtevima da to mora da se zaustavi. Nijedan narod na svetu ne tuče žene, bednici tuku žene i njih ima u svakom narodu, ali ono što pristojan svet može da uradi jeste da se suoči sa činjenicom da za to mora da se odgovara", rekao je Šabić.

izvor: Tanjug

Možda te još zanima:

.

Tri dana u porodilištu, moguće posledice za čitav život

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom,…

.

Odgovornost se ne sme prebacivati na žrtvu

Iako je svako objavljivanje fotografija ličnog karaktera bez pristanka lica koje je prikazano na fotografiji već zabranjeno Krivičnim zakonikom, Krivični…

.

Izveštavanje o seksualnom nasilju: od edukativne uloge do senzacionalizma

Način medijskog izveštavanja o slučajevima seksualnog nasilja i njihovim žrtvama može uticati na spremnost mladih žena da prijave seksualno nasilje…

.

Pravdanje nasilja kao epidemija

Preko 40 odsto mladih u Srbiji smatra da nasilje može biti opravdano. To su podaci iz najnovijeg Alternativnog izveštaja o…

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo