...
TRENUTNO18:00 - 18:45Popodne na O radiju

Društvo / Aktivizam

Izmena Zakona o dobrobiti životinja

27.03.2015.

"Već nekoliko meseci imamo nezvaničnu informaciju da se u Ministarstvu poljoprivrede i uprave za veterinu priprema izmena Zakona o dobrobiti životinja, a naš zahtev da ga dobijemo je odbijen jer nacrt još nije spreman za uvid javnosti", kaže Milena Brkljačić iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS.

.

Problem je što Ministarstvo, iako je u zakonskoj obavezi da sarađuje sa civilnim sektorom, to ne praktikuje, te predviđene izmene Zakona o dobrobiti životinja radi samostalno.

"Postoji i problem u primeni Zakona koji u suštini nije loš. Veći problem je neodgovorno vlasništvo - ubijanje i zlostavljanje životinja, a nijedan vlasnik nije kažnjen zato što je izbacio životinju", kaže Milena.

Takođe, ni uprave ne rade svoj posao, a ljudi koji prekrše zakon ne budu sankcionisani.

"Mi smatramo da eutanazija nije nikakvo rešenje", stav je i SPANS-a ali i Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Brkljačić navodi neke od sistemskih mera koje dovode do rešavanja problema napuštenih životinja i to su odgovorno vlasništvo, sterilizacija i edukacija građana.


L.Radlovački

Možda te još zanima:

.

Servantes na točkovima

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu do 28. novembra biće održan ciklus filmova iz španskog govornog područja.

.

Napuštene životinje su ljudska odgovornost

Članica udruženja SPANS, Milena Brkljačić, najavila je da će u petak 18. decembra u Novom Sadu biti organizovana Akcija prikupljanja paketića za…

.

Besplatni klubovi za učenje stranih jezika

U novosadskom klubu Culture Exchange organizuju se konverzacijski klubovi engleskog, španskog, francuskog i srpskog za strance.

.

Nedeljni vodič od 12. do 17. januara

   Naredne nedelje nas očekuje proslava još jedne Nove godine, a za dane nakon toga imamo zanimljive predloge za vas.

.

Petarde opasne i za ljude i za životinje

   „Neretko se dešava da psi provedu bukvalno celu novogodišnju noć u kadi ili pod krevetom, a vrlo često nam…

.

Istina zavisi od onog ko ti priča priču

Predstava "O Srđanu - koje nacionalnosti je istina", otvara nova i stara pitanja o ovom događaju iz devedesetih, na vrlo…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Gost O radija
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica
  • 18:55 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo