...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Aktivizam

Izmena Zakona o dobrobiti životinja

27.03.2015.

"Već nekoliko meseci imamo nezvaničnu informaciju da se u Ministarstvu poljoprivrede i uprave za veterinu priprema izmena Zakona o dobrobiti životinja, a naš zahtev da ga dobijemo je odbijen jer nacrt još nije spreman za uvid javnosti", kaže Milena Brkljačić iz Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS.

.

Problem je što Ministarstvo, iako je u zakonskoj obavezi da sarađuje sa civilnim sektorom, to ne praktikuje, te predviđene izmene Zakona o dobrobiti životinja radi samostalno.

"Postoji i problem u primeni Zakona koji u suštini nije loš. Veći problem je neodgovorno vlasništvo - ubijanje i zlostavljanje životinja, a nijedan vlasnik nije kažnjen zato što je izbacio životinju", kaže Milena.

Takođe, ni uprave ne rade svoj posao, a ljudi koji prekrše zakon ne budu sankcionisani.

"Mi smatramo da eutanazija nije nikakvo rešenje", stav je i SPANS-a ali i Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Brkljačić navodi neke od sistemskih mera koje dovode do rešavanja problema napuštenih životinja i to su odgovorno vlasništvo, sterilizacija i edukacija građana.


L.Radlovački

Možda te još zanima:

.

Važno je da zastaneš i osvestiš svoje uspehe

Uskoro počinje 56. izdanje BITEF-a. Ova godina je posvećena radu i radnim pravima. Sa Mladenom Savkovićem smo, između ostalog, razgovarali…

.

Italijanski i španski od sada i na Filozofskom u Novom Sadu

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu od ove školske godine otvara još dva studijska programa: Italijanski jezik, književnost i kulturu…

.

Servantes na točkovima

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu do 28. novembra biće održan ciklus filmova iz španskog govornog područja.

.

Napuštene životinje su ljudska odgovornost

Članica udruženja SPANS, Milena Brkljačić, najavila je da će u petak 18. decembra u Novom Sadu biti organizovana Akcija prikupljanja paketića za…

.

Besplatni klubovi za učenje stranih jezika

U novosadskom klubu Culture Exchange organizuju se konverzacijski klubovi engleskog, španskog, francuskog i srpskog za strance.

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo