...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Aktivizam

Izlog ideja - oaza urbanosti

13.01.2015.

   Mladi ljudi koji odluče da žive u malim sredinama, poput Bačke Topole, svesni su toga da sami moraju da se aktiviraju ne bi li pokrenuli nešto u svojim gradovima. Jedan od takvih mladih jeste i Dželjo koji zajedno sa saradnicima iz udruženja Pozorišni klub - Izlog ideja, organizuje mnoštvo kulturnih događaja.

.

   "Pozorišni klub - Izlog ideja" iz Bačke Topole je udruženje građana koje se trudi da prodrma malu sredinu u kojoj deluje i za građane predstavlja, kako kažu, oazu za mlade koji žele da se aktiviraju u društvenom životu.

   U klubu se organizuju koncerti, izložbe, muzičke radionice, književne večeri, projekcije filmova i DJ nastupi. Prostorije kluba se nalaze u centru grada i mogu da ih koriste sva udruženja i pojedinci koji žele da organizuju nešto što bi moglo na bilo koji način da razvije život Bačke Topole.

   - U Izlogu ideja je sve besplatno, i želimo da napravimo intimnu i opuštenu atmosferu, da to bude mesto za druženje i razmenu dobrih ideja. Naši sugrađani mogu slobodno da učestvuju u radu kluba, da izlažu svoje radove, fotografije, puštaju muziku, sviraju, drže radionice, predavanja, kaže predsednik udruženja Slobodan Savić Dželjo.

   Ulaz na svirke, kao i na druge programe, nikad se ne naplaćuje, a novac se prikuplja preko šanka. Klub ima i edukativne i zanimljive časopise i knjige, kao i wireless internet. S obzirom na to da Izlog ideja funkcioniše i kao kafić, većina građana nije ni svesna toga šta sve Udruženje radi, ali im svakako prija atmosfera.

izlogideja2

   U razgovoru sa posetiocima vidi se razlika u generacijama, kada se govori o tome šta mesto kao Izlog ideja predstavlja za kulturnu scenu Bačke Topole. Oni stariji se sećaju vremena kada je u njihovom malom gradu bilo više takvih klubova, pa im se činilo da žive u mnogo urbanijem gradu nego sada. Mlađi samo čekaju studije i da se presele u Novi Sad, Suboticu ili Beograd, pa ih je potrebno više aktivirati dok su u srednjim školama.

   U narednom periodu planira se više sadržaja edukativnog tipa, kao što su besplatni časovi mađarskog i srpskog jezika. Takvi časovi su neophodnjer je Bačka Topola mešovita zajednica u kojoj ponekad, zbog nepoznavanja jezika dolazi do nesporazuma. Naredni vikend Topolčane u Izlogu ideja očekuje retrospektiva muzičkih izdanja iz 2014. godine, kao i izložba fotografija lokalne umetnice.

 Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Alternativni festival u malom mestu - uspeh!

Treći Origo Open fest upravo je završen u Bačkoj Topoli, a tokom tri dana, koliko je trajao festival, održano je…

.

Novinarka - omiljena poštarka u Bačkoj Topoli

Ona je mlada, diplomirana novinarka. Bila je jedna od najboljih studentkinja generacije, ali pre godinu dana je rešila da promeni…

.

Učenici sa "Pokondirenom tikvom" putuju po Vojvodini

Učenička predstava "Pokondirena tikva" biće igrana u petak 22. januara u Dečjem pozorištu u Subotici. Predstavu, koja počinje u 19…

.

Više od 50 vrsta sarme na jednom mestu!

Festival lopti od mlevenog mesa i kupusa okupio je sarmamajstore iz cele Srbije, kako bi pokazali šta znaju. A znaju…

.

Kamp Tolerancije kraći i bez muzike

Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli, prvi put nakon nekoliko godina, nema program u centru grada. Iako je kamp namenjen mladima…

.

Alternativni festival u malom mestu - uspeh!

Treći Origo Open fest upravo je završen u Bačkoj Topoli, a tokom tri dana, koliko je trajao festival, održano je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo