Lifestyle / Putovanja
Više od 50 vrsta sarme na jednom mestu!
Festival lopti od mlevenog mesa i kupusa okupio je sarmamajstore iz cele Srbije, kako bi pokazali šta znaju. A znaju mnogo! Više od 50 ekipa kuvalo je za posetioce, pažljivo su birali vrstu kupusa i razmer paprike, vode i soli... Da li možete da zamislite sreću novinara kada je dobio radni zadatak da poseti Sarmijadu u Bačkoj Topoli?
Iako je dan počeo sa gustom maglom, do podneva je postalo već sunčano i toplo, ali i dalje nije moglo da se vidi na dalje od nekoliko metara. Ne zbog magle, već zbog dima koji je kuljao iz više od 50 kazana! U prosečnom kazanu je bilo oko 100 sarmi, pa sami izračunajte koliko se jelo...
Neki su ranije spremili i zavili sarme, drugi su na livadi na obronku grada poneli svu opremu i iskustvo, pa su se mogle videti najrazličitije metode motanja mesa u kupus, vinovu lozu ili spanać.
Iako su takmičari željno iščekivali da čuju koja je sarma bila najbolja, morali su da sačekaju takmičenje u ribanju kupusa. Komšinica Eva iz Orahova uspela je da za 36 sekundi nariba celu glavicu kupusa i to u prvom krugu!
Pored ste mogli da vežbate streljaštvo i visite na zipline-u, kao i da probate različite slatkiše, kolače i alkoholna pića koja se prave u blizini Bačke Topole.
Ako poznajete ljude iz neke ekipe, sigurno možete da dobijete sarmu besplatno. Ima je mnogo i svi žele pohvale, pa daju da se proba. Možete i da šarmirate majstore, pa da vam spakuju i da ponesete!
Prošle godine je Sarmijada bila upola manja, sa 30 ekipa i mnogo manje stolova. Iako takvih gastronomskih festivala ima mnogo, neverovatno je kojom se brzinom širi vest o dobroj zabavi, kvalitetnoj hrani i prijatnom ambijentu... I zaista, nije se moglo videti namršteno lice, pa su čak i organizatori (koji su često nervozni jer nikad ne ide sve po planu) bili opušteni.
Dok prolazite između stolova oko kojih se čuje srkanje, čulo se u razgovorima debatovanje oko toga koji je kupus najbolji (Futoški! Futoški!), da li nedostaje vode u kazanu, koliko ljuta paprika treba da bude i koliko pirinča treba staviti na koliko kilograma mesa. Najbolje od svega jeste to što možete da uporedite ukuse i to na licu mesta!
Ovo su devojke koje su prethodne godine osvojile drugo mesto i prave vraški dobru sarmu, ali i štrudlu, rakiju, kiflice... I još su i duhovite, pa vam je sa njima zabavno po ceo dan! Čini se da je takva atmosfera i kod mnogih drugih stolova, pa se negde čak i peva.
Nadimili smo se, najeli i opustili. Sve to, jer:
J.Ž.