...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Majkić

Društvo / Aktivizam

Istraživanje: Šta nedostaje mladima u Vojvodini?

17.02.2016.

Prethodnih nedelja O radio je bio na proputovanju po vojvođanskim gradovima. Namera nam je bila da saznamo kako funkcionišu omladinske organizacije u sredinama poput Subotice, Kikinde, Sombora, Zrenjanina... Posetili smo Kancelarije za mlade u Subotici i Kikindi, kao i somborski Edukativni centar, dok smo u Zrenjaninu razgovarali sa pokretačem Novog optimizma, Branislavom Grubačkim Gutom.

.

Damir Uvalin

Naši sagovornici iz četiri različita grada složili su se da su problemi mladih u suštini univerzalni, razlika je jedino u priorotetima. Damir Uvalin, saradnik Kancelarije za mlade u Kikindi kaže da mladima uglavnom najviše nedostaje različit sadržaj. Iako, prema Damirovim rečima, oni često "i ne znaju šta je to što im tačno fali".

"Treba ih navesti da počnu da razmišljaju o tome šta im najviše nedostaje. Bojim se da postaju kao roboti, škola, sport, kuća, grad. Mislim da je najveći problem kod mladih motivisanost. Preplavljeni su informacijama, dostupno im je sve, a oni deluju dosta nezainteresevano a ja mislim da je to zbog toga što ne umeju da selektuju", zaključio je Damir. Po njegovim rečima, paradoksalno je da su u vremenu kada je informacija toliko značajna, mladi ipak neinformisani.

"Ko ne zna, mislio bi da su mladi obavešteni, međutim kada bismo otišli u srednje škole i pričali sa mladima, čuli bi da dosta njih i ne zna da kancelarija za mlade postoji. Mi se trudimo da promovišemo naše aktivnosti, ali oni recimo ne znaju da postoji savetovalište za mlade koje savršeno funkcioniše."

srdjan vlaskalic

Srđan i Jelena

Srđan Vlaškalić iz Edukativnog centra u Somboru, kaže da se mladi u tom gradu susreću sa raznim vrstama problema.

"Ne znam da li postoje specifični problemi mladih Somboraca koji su različiti od problema mladih u drugim gradovima Srbije. Mislim da naše društvo nije preterano heterogeno, pa su ti problemi uglavnom slični. I oni uglavnom idu od nacionalnog nivoa, sistemskog nerešenog problema kao što je obrazovni sistem", kazao je Vlaškalić.

U saradnji sa organizacijom Somborski omladinski bum, Edukativni centar realizovao je projekat "Mlad se promeni, (za) posao pokreni" koji je zamišljen kao niz aktivnosti kojima treba da se poveća zaposlenost kod mladih, kaže Srđan.

"Kada mladu osobu pitate šta joj je najpotrebnije i koji su najveći problemi, odgovor bude da nema posla. Sve tendencije su okrenute ka tome da se mladi osnažuju za zapošljavanje", rekao je Srđan, dodajući da se putem omladinskog rada mladi osnažuju, samoorganizuju i postaju preduzimljivi.

guta

Lea i Guta

Sledeća odrednica na proputovanju po Vojvodini bio je Zrenjanin. Iako važi za grad sa razvijenom kulturnom scenom i to upravo zahvaljujući klubu Zeleno Zvono i pokretom Novi Optimizam, glavni čovek Branislav Grubački-Guta kaže kako kulturološki nismo mnogo napredovali od davnih devedesetih.

"Nismo napredovali ništa, porasle su ljudske potrebe. Internet je doneo uvid u neke svetske tokove i to je diglo standarde u produkciji i željama ljudi, ali ta tehnologija nam je takođe donela potpuno šizofrenu situaciju, jer imamo prevelik protok informacija," objašnjava Guta. 

Kako navodi naš sagovornik, zrenjaninski aktivisti se trude da kroz pokret Novi Optimizam edukuju omladinu kroz projekte koji bi njima bili interesantni.

"Kako mladi vole u žargonu da kažu nećemo 'smarati' ljude po svaku cenu, nego ćemo se potruditi da vrednosna poruka bude upakovana tako da je mladi ljudi razumeju."

dejana babic

Lea i Dejana

Zrenjanin je definitvno dobar primer korišćenja alternativnih načina za uspostavljanje pravih vrednosti kod omladine. Na žalost, to ne možemo da tvrdimo i za Suboticu. Kako objašnjava koordinatorka Kancelarije za mlade Dejana Baltes, mladim Subotičanima definitvno nedostaju omladinski klubovi u kojima bi mogli na kvalitetan način da provode svoje slobodno vreme.

"Pričam zapravo o Omladinskom klubu, kao konceptu gde se oni osnažuju da preuzimaju ozbiljnije uloge i da mogu da se pokažu. Da li će da budu inicijatori projekata nije ni bitno, jer su mogućnosti nedostižne", rekla nam je Dejana i dodala da je jako važno da postoji prostor koji će omogućiti mladima da kvalitetno provode vreme.

Subotičanima je odobren novac od Ministarstva omladine i sporta za opremanje omladinskog kluba, pa mladi do kraja godine mogu da očekuju prostor koji će im pružati sve mogućnosti za razvoj, edukaciju i širenje kreativnih ideja. Taj projekat sprovodi Grad Subotica.

Ovo je bilo kratko putovanje kroz Vojvodinu i upoznavanje sa problemima mladih. Na kraju, recimo i to da, za razliku od gradova koje smo posetili, Novi Sad još uvek nema Kancelariju za mlade.

Jelena Mijatović

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade

Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, u oktobru mesecu prošle godine dobila…

.

Na sunce uz oprez

Odavno nije tajna da je prevencija najbolja zaštita, a tekuća godina nas je više puta podsetila i uverila u tu…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

RTV formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Obrazovanjem Odbora za bezbednost i zdravlje, čije je formiranje, na sastanku sa predstavnikom Sindikata "Nezavisnost" JMU RTV Predragom Novkovićem, inicirao…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

.

Provesti život štiklirajući urađeno

Bucket list, ako već ne znate, spisak je stvari koje treba da uradite pre nego što umrete. Poenta tog spiska…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo