...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Imaš između 15 i 30 godina? Čestitamo, danas je tvoj dan!

12.08.2021.

Ukoliko ste rođeni između 1991. i 2006. godine, ubrajate se u kategoriju mladih i deo ste grupe od 17 odsto stanovnika Srbije. Prema poslednjoj proceni stanovništva iz 2017, u našoj zemlji živi nešto manje od 1,2 miliona ljudi starih između 15 i 30 godina. Ukoliko ste mladi, sva je prilika da ste nezaposleni, bez sopstvenog stana, da se osećate politički nezastupljeni, a intenet vam je glavni izvor informisanja.

Ukoliko ste rođeni između 1991. i 2006. godine, čestitamo, danas je vaš dan!

.

Vođeni potrebom da se glas mladih jače čuje, Ujedinjene nacije, 2000-te godine proglasile su 12. avgust za Međunarodni dan mladih s ciljem da se ukaže na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Ideja je da je ovo godišnja prilika za proslavu i služi kao podsetnik na važnu ulogu mladih kao ključnih partnera u promenama i prilikama da se podigne svest globalne zajednice o problemima sa kojima se danas mladi suočavaju. 

Jedna od njih je dvadesetčetvorogodišnja Antonija Cverdelj, apsolventkinja na Medicinskom fakultetu, ambasadorka OPENS-a i volonterka Novosadskog volonterskog servisa, koja fokus stavlja upravo na nezaposlenost mladih. 

"Mislim da je problem u tome što mladi završavaju fakultete, nemaju pozicije nakon fakluteta, pa tu počinju da se traže, odlaze preko, umesto da ostanu ovde. Postoji mogućnost da radite na sebi u oblasti koju ste završili, ali mladi brzo odustaju”, objašnjava Antonija i dodaje da je rešenje u uključivanju mladih. Mislim da treba mlade učlanjivati u organizacije, davati priliku da se razvijaju, da se njihov glas čuje, da sami prave projekte, dati im priliku da sami realizuju ono što žele", zaključuje Antonija.

mladiitv jpeg

Prema oceni Ujedinjenih nacija trenutno je 1.8 milijardi mladih, između 15 i 35 godina u svetu. Ovo je najveći deo svetske populacije. Istovremeno, a posebno kao posledica klimatskih promena i godine pandemije, zdrav obrok nije dostupan velikom procentu mladih. Bojazan je da je ovo početak globalne krize koja preti da uruši sav napredak Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.  Stoga je ove godine globalna tema Međunarodnog dana mladih: “Transformacija sistema hrane“, odnosno odgovorno trošenje i proizvodnja hrane. Ipak, pitanje je da li globalno postavljeni ciljevi zaista rezonuju sa mladima kod nas, priča nam programska kordinatorka OPENSa, Aleksandra Ilijin.

"Mislim da postavljeno jezikom kojim pričaju UN i donosioci odluka često te teme budu nešto što se ne percipira kao naše životno jer prosto su tu neke kalkulacije, uticaji, procenti, novac i nešto što deluje kao da prolazi mimo nas, a mi se u stvarno životu ne srećemo sa tim procentima. Ali, kada bi to postavili na način kako, kada odete na pijacu, da li možete da kupite organsku hranu, da li je to domaća proizvodnja i slično i kada bi na taj način pričali, onda bi verujem mladima bilo sve mnogo bliže", kaže Aleksandra.

Ipak od globalnog ka lokalnom, nizom manifestacija u Srbiji danas će biti obeležen Međunarodni dan mladih. Upravo tim povodom u novosadskoj Kineskoj četvrti OPENS otvara prvi Omladinski centar. Kako objašnjava Jelena Karać iz OPENSa, upravo će to biti prostor u kom se sa mladim radi i na globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija, ali i na ličnom usavršavanju.

 "Mladi po prvi put dobijaju prostor koji je namenjen isključivo njima, koji će moći da koriste besplatno za realizaciju svojih sadržaja i ideja i kao kreatori sadržaja, ali i kao neko ko dolazi na sadržaje koji im se nude.Imali smo priliku da iskoristimo Dan mladih kao simboličan dan da mladima u Novom Sadu na njihov dan poklonimo i prostor i sadržaj", kaže Jelena.

omladinskiklubopens jpg

U ovom slučaju sadržaja za prvi dan ima. Program počinje u 17 časova simulacijom radnog dana u novom Omladinskom centru, a nastavlja se celovečernjim besplatnim koncertom na kom imamo priliku da čujemo Tri kapljice, DJ Miles High i jedan od najpopularnijih bendova danas Buč Kesidi.

 

Ceo prilog poslušaj u plejeru.

 

I. Miloradov

Možda te još zanima:

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo