...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Aktivizam

Ideja Omladinskog centra je povezivanje

20.08.2021.

Nedavno, na Međunarodni dan mladih, otvoreni su Omladinski centar OPENS i kulturna stanica Liman. Prostor se nalazi u kreativnom distriktu, takozvanoj Kineskoj četvrti. Kada je reč o položaju i potrebama mladih, prostori namenjeni njima su važan segment, a nakon mnogo godina zagovaranja i zajedničkog rada institucija, civilnog sektora i pojedinaca, Novi Sad je konačno to i dobio.

.

Foto: Opens2019.rs

Ovaj prostor prvenstveno je namenjen mladima, ali i organizacijama za mlade i omladinskim udruženjima. Jelena Mirić iz OPENS-a kaže da je centar namenjen i onima koji žele da učestvuju, ali i onima koji žele da sprovode projekte.

"Mi smo i pre samog otvaranja već imali upite za organizovanje aktivnosti u centru, vidi se da je to ono što je mladima bilo i te kako potrebno. Ono što je važno naglasiti je da će svi programi, radionice i projekti koji se tu održavaju biti besplatni. O svim aktivnostima mladi mogu da saznaju preko društvenih mreža OPENS-a, a oni koji nemaju društvene mreže, aktivnosti mogu pratiti putem našeg zvaničnog sajta gde će se nalaziti informacije. Takođe, svi mladi koji žele da sprovode aktivnosti u centru, treba samo da nam pišu, objasne šta žele da rade i šta im je potrebno od resursa. I naravno, da i te aktivnosti budu besplatne za učesnike", kaže Jelena.

Omladinski centar je nastao sa idejom povezivanja, multifunkcionalnosti i saradnje. Na samom otvaranju naglašeno je da je to prostor koji je otvoren i pristupačan za sve, a u kojem rade aktivisti i omladinski radnici. Jelena kaže da je za umrežavanje i povezivanje sa mladima vrlo važno i to što prostor ima co-working deo.

openscentar1 png

Foto: V. Veličković

"To je prostor u kome organizacije mogu da rade zajedno, dele ideje, mišljenja i pomažu jedni drugima. Ujedno to je mesto koje omogućava da se svi oni koji rade u interesu mladih okupe na jednom mestu i zajedno učestvuju u stvaranju boljeg položaja za mlade", ističe Jelena. 

Ona dodaje i da se, iako je prostor nedavno otvoren, situacija već lagano zahuktava, a da se u septembru očekuju mnogobrojne i različite aktivnosti kojima će prvenstveno upravljati mladi.

Prema definiciji omladinski centar je prostor/mesto gde se mladi okupljaju kako bi svoje slobodne vreme ispunili na koristan način, kako bi sticali dodatna znanja i veštine. On bi trebalo da pruža sve one aktivnosti koje nedostaju široj zajednici, bez obzira iz koje su sfere i zato se smatraju važnim segmentom u omladinskoj politici. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Obuka za lidere omladinskih razmena

Nakon uspešno obučenih više od deset generacija, Volonterski centar Vojvodine raspisuje poziv za novu generaciju polaznika obuke za lidere interkulturalnih…

.

Besplatne obuke za nezaposlene mlade.

Centar za omladinski rad otvorio je poziv za besplatne šestomesečne obuke iz programiranja i digitalnog marketinga za nezaposlene mlade.

.

Budi omladinski delegat Srbije u UN

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat "Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama", koji obuhvata izbor dva…

.

Trening za omladinske radnike na Avali

Somborski edukativni centar uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope poziva omladinske radnike, lidere i aktiviste iz Srbije, da učestvuju…

.

Poziv za studijsku posetu Sloveniji

Organizacija NAPOR raspisala je poziv za pet omladinskih radnika iz ruralnih područja da učestvuju u studijskoj poseti Idriji (Slovenija) u…

.

Volontiraj u NSHC-u i pomozi starijima

Novosadski humanitarni centar poziva sve zaiteresovane da se prijave i volontiraju u okviru projekta "Spajalica - međugeneracijska solidarnost za inkluzivno…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo