...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Aktivizam

Ideja Omladinskog centra je povezivanje

20.08.2021.

Nedavno, na Međunarodni dan mladih, otvoreni su Omladinski centar OPENS i kulturna stanica Liman. Prostor se nalazi u kreativnom distriktu, takozvanoj Kineskoj četvrti. Kada je reč o položaju i potrebama mladih, prostori namenjeni njima su važan segment, a nakon mnogo godina zagovaranja i zajedničkog rada institucija, civilnog sektora i pojedinaca, Novi Sad je konačno to i dobio.

.

Foto: Opens2019.rs

Ovaj prostor prvenstveno je namenjen mladima, ali i organizacijama za mlade i omladinskim udruženjima. Jelena Mirić iz OPENS-a kaže da je centar namenjen i onima koji žele da učestvuju, ali i onima koji žele da sprovode projekte.

"Mi smo i pre samog otvaranja već imali upite za organizovanje aktivnosti u centru, vidi se da je to ono što je mladima bilo i te kako potrebno. Ono što je važno naglasiti je da će svi programi, radionice i projekti koji se tu održavaju biti besplatni. O svim aktivnostima mladi mogu da saznaju preko društvenih mreža OPENS-a, a oni koji nemaju društvene mreže, aktivnosti mogu pratiti putem našeg zvaničnog sajta gde će se nalaziti informacije. Takođe, svi mladi koji žele da sprovode aktivnosti u centru, treba samo da nam pišu, objasne šta žele da rade i šta im je potrebno od resursa. I naravno, da i te aktivnosti budu besplatne za učesnike", kaže Jelena.

Omladinski centar je nastao sa idejom povezivanja, multifunkcionalnosti i saradnje. Na samom otvaranju naglašeno je da je to prostor koji je otvoren i pristupačan za sve, a u kojem rade aktivisti i omladinski radnici. Jelena kaže da je za umrežavanje i povezivanje sa mladima vrlo važno i to što prostor ima co-working deo.

openscentar1 png

Foto: V. Veličković

"To je prostor u kome organizacije mogu da rade zajedno, dele ideje, mišljenja i pomažu jedni drugima. Ujedno to je mesto koje omogućava da se svi oni koji rade u interesu mladih okupe na jednom mestu i zajedno učestvuju u stvaranju boljeg položaja za mlade", ističe Jelena. 

Ona dodaje i da se, iako je prostor nedavno otvoren, situacija već lagano zahuktava, a da se u septembru očekuju mnogobrojne i različite aktivnosti kojima će prvenstveno upravljati mladi.

Prema definiciji omladinski centar je prostor/mesto gde se mladi okupljaju kako bi svoje slobodne vreme ispunili na koristan način, kako bi sticali dodatna znanja i veštine. On bi trebalo da pruža sve one aktivnosti koje nedostaju široj zajednici, bez obzira iz koje su sfere i zato se smatraju važnim segmentom u omladinskoj politici. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

Volonterski kampovi – prilika da jeftino proputujete svet

Ubedljivo najjeftiniji način da se proputuje svet, ako ste mladi i željni avantura, jesu omladinski volonterski kampovi. Ne samo da…

.

Lokalnu zajednicu izdvajaju pripadnost i jedinstvena priča

Stalno slušamo da su lokalne zajednice važne, da je podsticanje aktivizma na lokalu bitno za mlade, njihov razvoj i uključivanje.…

.

Novosađanka u svetskom omladinskom horu

Biti deo bilo koje selekcije i svojm kvalitetima ući u krug odabranih uvek je velika stvar, pogotovo kada je reč…

.

Mlada osoba u mejnstrim medijima ponovo negativac

Novi izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), Mladi u medijskom ogledalu 2022", ponovo pokazuje da mejnstrim mediji mladu osobu, u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo