.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Aktivizam

DC ignorisana meta nasilnika

29.11.2014.

   "Mi pokušavamo da razgovaramo sa Poslovnim prostorom, svaki dan idemo tamo, zovemo ih, ali su oni konstantno na sastancima i zauzeti su. Želimo najobičniji odgovor na pitanje. Oni i dalje ne znaju o kom prostoru mi pričamo, konstantno nas stavljaju u prostore koje izdaju i koji su komercijalni i prave se da taj prostor u kom se trenutno nalazi Društveni centar ne postoji" Dragana Stanić

.

   Društveni centar imao je zakazan sastanak sa Gradskim većem za kulturu ove nedelje, ali se on nije desio, jer se niko iz Veća nije javio, odnosno svaki dan su bili zauzeti, kažu aktivisti iz DC. Sastanku je trebalo da prisustvuju Gradsko veće za kulturu, aktivisti Društvenog centra, Poslovni prostor i eventualno Gradska uprava za kulturu, koji bi razgovarali o rešenju trenutne situacije sa prostorom Društvenog centra koji je nedavno i obijen.

   Na objektu je oštećen prozor, metalna rešetka koja je stajala preko prozora iščupana je i tu je provaljeno. Aktivisti Društvenog centra nisu ušli unutra da vide šta je tačno nestalo, jer je u taj prostor zabranjeno ući, ali su kroz prozor primetili da su ukradeni bojler, plinska boca i alat. Kakvo je tačno stanje, saznaće u ponedeljak, kada će Poslovni prostor otvoriti prostorije da bi obavio uviđaj.

   - Prostor Društvenog centra postaje poligon za nasilnike i lopove, našli smo u dvorištvu porazbijano staklo i na zidovima grafite sumnjive sadržine. Što duže to stoji zatvoreno, bojim se da se otvara veći prostor mladima koji ne znaju šta će od sebe - rekla je Dragana Stanić iz Društvenog centra.

    Podsetimo da su aktivisti Društvenog centra iz prostora u Kineskoj četvrti u Novom Sadu izbačeni u septembru ove godine. Poslovni prostor je izbacio sve ljude koji su nelegalno koristili prostore koji njima pripadaju, a komercijalnog su karaktera. Međutim, baraka u kojoj je bio Društveni centar ne nalazi se na listi komercijalnih prostora Poslovnog prostora, jer je bila potpuno ruinirana i bez infrastrukture.

    - Mi pokušavamo da razgovaramo sa Poslovnim prostorom, svaki dan idemo tamo, zovemo ih, ali su oni konstantno na sastancima i zauzeti su. Želimo najobičniji odgovor na pitanje. Oni i dalje ne znaju o kom prostoru mi pričamo, konstantno nas stavljaju u prostore koje izdaju i koji su komercijalni i prave se da taj prostor u kom se trenutno nalazi Društveni centar ne postoji - naglasila je Stanićeva.

    Od septembra do sada stiglo je mnogo snimaka podrške Društvenom centru od poznatih ličnosti, srodnih kolektiva, klubova, organizacija i pojedinaca. Društveni centar je tužio Poslovni prostor zbog nelegalnog izbacivanja, a sledeće ročište zakazano je za deveti decembar.

Jasna Žugić

 

.
Jedan od načina da pomognete svojoj zajednici je da učite od drugih i to znanje iskoristite za njeno unapređenje. Tako su nedavno…
.
Međunarodni dan humanitarnih radnika, 19. avgust, Srbija je dočekala u okolnostima migrantske krize, svakodnevnih humanitarnih akcija…
.
Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše nešto, pokazuje…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?